Floksy,płomyk( Phlox)- uprawa

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Floksy - uprawa

Post »

Miałam małe floksy w zeszłym roku, po kilka łodyg, ale już widzę, że w tym roku będzie ich więcej, pięknie wystawiają łepetynki z ziemi. Ruszyły floksy, ruszyły marcinki, nie widzę jeszcze host i dzielżanów.
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy floksy, które jeszcze nie ruszyły to padły? Mam parę takich co sterczą zeszłoroczne suche badylki i nic zielonego nie widać. ;:145
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Raczej tak Aniu. :( ..floksy szybko wyrastają...juz sa spore na 10 cm u mnie ;:108
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Lady-r, jeszcze ich nie skreślaj. Ja też myślałam, że jedna kępa mi wymarzła definitywnie bo nie dawała oznak życia. Dopiero od dwóch dni pokazuje małe milimetrowe kiełki. Więc może Twoja też żyje, daj jej troszkę czasu jeszcze, jeśli żyje to po wyższych temperaturach się obudzi, a korzenie płomyków są bardzo żywotne - nawet jak karpa zmarznie to pojedyncze korzonki potrafią odbić. :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Takich kęp z które słabo odbijają nie warto trzymać, nie będzie z tego efektownych kwiatów.Floksy należą do bylin szybko się starzejących.Ja dziś wyrzuciłam sporo swoich 4-5 letnich kęp, w środku były bardzo zdrewniałe i prawie spróchniałe.Młode siewki mają już ok.10 cm, a stare jakby chciały, a nie mogły :roll: Czy też tak macie?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

U mnie szybko się starzeje biały. Po kilku sezonach jest tak, jak opisałaś: suchy środek i coś zielonego po bokach.
Wtedy te zielone odsadzam i odnawiam kępę.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

selli7 pisze: Takich kęp z które słabo odbijają nie warto trzymać, nie będzie z tego efektownych kwiatów.
Chyba, że zależy nam na konkretnej odmianie. Ta kępa która mi podmarzła jest jedyną tej odmiany jaką mam, więc poczekam aż troszkę"ożyje" a potem ją porozsadzam ;)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

No tak, tylko jak to robisz? U mnie tak jak wspomina Oliwka, najszybciej starzeje się biały. Niektóre odmiany wypuszczają po bokach żywotniejsze pędy (teraz mają ok.10 cm, ale ta sama kępa ma wśrodku takie bardziej skarlałe, dużo mniejsze.Nawet jak wykopię kępę to uda mi się oddzielić tylko te boczne (ale jest to często zaledwie kilka pędów).Często jednak nie udaje się tego oderwać z korzeniami, bo wyrasta ze zdrewniałej karpy.Te pędy ze środka nie mają żywotnych korzeni, ale stare zdrewniałe części karpy.Czy to puszcza z czasem korzenie :roll:

No i zauważyłam jeszcze, że te słabsze pędy potem robią się jeszcze słabsze, bo coś je atakuje i wierzchołki zaczynają sie skręcać.Kiedyś czytałam, że to nicienie wnikają przez korzenie i może właśnie taka osłabiona, zdrewniała karpa jest do wyrzucenia, zamiast dzielenia :roll:
Najpiękniej i zdrowo rosną mi młode rośliny wyrosłe z nasion, ale ich dobra kondycja trwa 2- 3 sezony.Może z odmianami jest inaczej?
Pytam, bo właśnie floksy sprawiają mi najwięcej kłopotu, co roku któreś kopię, odnawiam, a to i tak niewiele daje, a robią wrażenie jako szerokie kępy.O chorobach, mączniaku, nicieniach już nawet nie wspomnę... :?
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Selli7 - Jeśli karpa jest zdrewniała, oddziela się jak najbardziej pojedyncze roślinki. Ja wiem, że to trudne bo to twarda sztuka (dosłownie i w przenośni), dzielenie może wymagać łopaty, siekiery (nie żartuję), noża i tym podobnych brutalnych narzędzi. Ale gdy już uda się oddzielić pojedynczą roślinkę z choćby jednym korzonkiem to już jest nowa sadzonka :)
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam floksa - odmianę Sherbet Blend. Właśnie ukorzeniam ją w doniczce, i tu pojawiają się problemy -powoli zamiera. Co to może być?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Wiem tyle, ze popiół drzewny jest dość mocno zasadowy. Może więc to jest przyczyną?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

Znalazłam w ubiegłym roku na mojej działce floksa szydlastego miał dwa kwiaty i przez poprzednich właścicieli był posadzony przy wc :;230
U sąsiadek w grupie te kwiaty wyglądają przepięknie (szczególnie w kolorach ciemnego fioletu :D) więc przesadziłam w bardziej słoneczne miejsce i mam już sporą kępkę, kwiaty są koloru jasnoróżowego, mojej mamie zapach przypomina dzieciństwo na wsi :D dokupiłam w tym roku kilka kłączy floksa specjalnie dla mamy myślicie, że zakwitną w tym roku? mają już ok 30cm.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AnnaBlue
50p
50p
Od: 6 lip 2011, o 14:21

Post »

Obrazek
Tak kwitnie moja ubiegłoroczna malutka kępka floksa szydlastego. :heja Kwiatki ma tak gęsto, że nawet listków nie widać. Po zimie, zmarniałego przycięłam akumulatorowymi nożycami do trawy. Wyglądał rozpaczliwie i uznałam, że skoro i tak pewnie trup to nie warto się z nim cackać. Rośnie na marnej, piaszczystej ziemi i niczym go nie zasilałam. Sama jestem zdziwiona, że jest tak piękny. Po przekwitnięciu mam zamiar go rozmnożyć, a już i tak dokupiłam biały i różowo biały, to śliczne i bardzo wdzięczne roślinki. :D
Nadzieja jest rośliną trudną do wyplenienia. Można nie wiem ile odrąbać gałęzi i zniszczyć, a zawsze będzie wypuszczać nowe pędy.
Isadora Duncan.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”