Tajemniczy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p
Od: 9 mar 2011, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tajemniczy ogród

Post »

Ten pęd róży mnie powalił :D Ale czy go przyciąć nie mam pojęcia, bo ja dopiero teraz zasadziłam pierwsze swoje róże. Warzywnik robi wrażenie. Mój jest duży, ale Twój to już uprawa na wielką skalę. Pamiętam jak w tamtym roku powstrzymywała mnie rodzina, bo tez szalałam, ale mieli trochę racji. Sianie, sadzenie i zbieranie plonów to radość ogromna, ale już plewienie... koszmar. Nie mogę pozbyć się perzu, który rośnie jak wariat.

Zobaczyłam u Ciebie piwonie. Moje trochę mniejsze, ale w najbliższym czasie też postaram się je pokazać:-)
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45

Post »

i ja postanowiłam zwiedzić twoj gródek :D
ależ masz miejsca, normalnie jest gdzie szaleć ;:224 tylko ciężko dla kieszeni :D
wszystko powoli sobie porobisz, ja sobie zawsze śpiewam pod nosem ,,tu na razie jest ściernisko......,,
też kupiłam coś podobnego do twojego i miałam remont nie tylko na ogrodzie, ale kapitalny w domu, więc swoje przeszłam, ale warto było :D
widzę, że też masz dużo tulipanów papuzich, ja też je uwielbiam i też trochę ich mam
piszesz, że u was dużo kosztuje wywiezienie śmieci, u nas też
mi za podstawienie kontenera pod dom zaśpiewali 500 zł + dojazd ;:224 zdzierusy
więc dogadałam się z miomi panami co przyjeżdżają po śmieci , dałam im stówę i zabrali wszystko :D teraz od czasu do czasu dam im 50 zł, i zbieram im puszki po piwie, kocim żarciu i nie mam problemu cokolwiek bym nie wystawiła wszystko zawsze mi zabiorą :D
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p
Od: 21 mar 2012, o 10:59

Post »

Bina, już posiane teraz słucham czy rośnie ;:oj

Robaczku, no tak własnie intuicyjnie to czuje podobnie jak Ty, najchętniej to bym ją przesadziła...ale nie wiem czy to nie za duże ryzyko, chciałabym zobaczyć jak kwitnie, może w przyszłym sezonie?

Renik, ja to chyba sobie wstawię namiot obok warzywnika, albo będę pomieszkiwać w tunelu foliowym z pomidorami...zobacz na pierwszej stronie wątku co było w tym miejscu w zeszłym roku :;230 chodzę i jak ten świstak wyciągam korzonki, teraz deszcz kolejne wypłukał.. ;:14 robota głupiego, ale nie wyobrażałam sobie kolejnego lata bez swojej marchewki...nastawiłam się bojowo ;:134 Niemcy radzili mi randap ...wytłumaczyłam że nie chcę, patrzyli na mnie jak na ufoludka...no cóż..wystarczy że nasz warzywnik sąsiaduje z polami pszenicy i aż mi ciary przechodzą jak widzę kiedy robią opryski. ;:202

Kropka witaj w moim wątku! Zaraz popędzę do Ciebie poogladać :tan Kocham tulipany, piwonie i róże...na końcu inne kwiaty, krzewy i drzewa ;:167
U mnie kontener na gruz i inne poremontowe też kosztuje 500, ale euro :roll:, wiadomo jacy Niemcy są jeśli chodzi o ekologię, śmieci segregujemy, inaczej się nie da, bo nie mieściłyby się do kontenera. Na szczęście za wywóz tych segregowanych nie musimy płacić, wszelkie plastiki, opakowania aluminiowe i styropianowe są wywożone w specjalnych workach ile wystawisz tyle zabiorą. Na papier mamy osobny kontener, na zielone mamy kompostownik. Ale wywóz gruzu, azbestu (mamy niestety na dachu zabudowań gospodarczych) i innych śmieci z remontu niestety są już bardzo kosztowne.

Nie wytrzymałam i poszłam na obchód ogrodu ;:224 na szczęście deszcz mnie przegonił :;230

Obrazek
IMGP4556

Musze odszukać etykiety z tulipanów, nie mam pojęcia co to za odmiany, wybaczcie że nie opisuję
Obrazek
IMGP4536

Obrazek
IMGP4535

Obrazek
IMGP4531

Obrazek
IMGP4533

Obrazek
IMGP4532

nowe odkrycie, ogród ciągle mnie zaskakuje i to jest najwspanialsze w tym wszystkim. Z dnia na dzień zachodzą ogromne zmiany w wyglądzie roślin ..

Obrazek
IMGP4521

Piwonie po kilku dniach wyglądają tak:
Obrazek
IMGP4520

Pigwowiec lada dzień rozkwitnie
Obrazek
IMGP4518
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

A teraz warzywka i owoce ;:oj

Groszek pachnący siałam w tubkach po papierze toaletowym :heja , nie warzywo i nie owoc ale rośnie na warzywniku :;230

Obrazek
IMGP4555

Truskawy:

Obrazek
IMGP4553

Kalarepka, z własnej rosady:
Obrazek
IMGP4552

Szpinak z rozsady

Obrazek
IMGP4550

Kapusta ozdobna, tez z mojej rozsady:
Obrazek
IMGP4549

Biała porzeczka

Obrazek
IMGP4541

Jabłoń, rośnie przy ścianie...nie mam pojęcia jak ona sobie radzi w tych warunkach, ale w zeszłym roku gałęzie łamały się od ilości owoców, miała ogromne jabłka:
Obrazek
IMGP4537

Obrazek
IMGP4538

Winogrono Vitis, sadzone już z pierwszymi listkami, czy się przyjmie? :roll:

Obrazek
IMGP4544

Jedna z dwóch jeżyn bezkolcowych:

Obrazek
IMGP4547

I efekty wycięcia drzew czarnego bzu:

przed:
Obrazek
IMGP4477

po:

Obrazek
IMGP4542

i część ogrodu gdzie nie można było wejść w zeszłym roku:
Obrazek
IMGP0963

teraz wygląda tak:

Obrazek
IMGP4513

na koniec dziki lokator, budzą się z zimowego snu:

Obrazek
IMGP4528
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p

Post »

Aga ja takich niechcianych lokatorów mam pod dostatkiem :evil:
uwielbiam zdjęcia ,,sprzed,, i ,,po,, bo widać ogromne zmiany i ilość włożonej pracy :D i jak fajnie ogląda się później takie zdjęcia ,, Boże przez co ja przeszłam,, ale cieszy fakt, że jest coraz ładniej, roślinki odwdzięczają się za opiekę i to jest najpiękniejsze ;:167
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Aniu, winniczki akurat lubię i z tego co wiem to nie robią dużych szkód w ogrodzie, gorsze są te bez muszlowe...w zeszłym roku była ich u nas plaga, aż się boję co będzie w tym roku :evil: . Zdjęcia przed i po też uwielbiam, dlatego staram się wszystko dokumentować. Szybko zapominamy jak było rok temu czy jeszcze wcześniej :) Ogród na szczęście dla wielu z nas jest pasją więc z przyjemnością wykonujemy tą ciężką pracę...później miło jest odpoczywać w zadbanym ogrodzie ;:3
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p

Post »

Alidka pisze:Ogród na szczęście dla wielu z nas jest pasją więc z przyjemnością wykonujemy tą ciężką pracę...później miło jest odpoczywać w zadbanym ogrodzie ;:3
tak, tak z moimi planami mam nadzieję, że zdążę przed emeryturą trochę odpocząć :;230 a później będę goniła wnuki po ogrodzie, żeby mi kwiatków nie łamały :;230
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

:;230 eee nie może być tak źle :;230 damy radę! ;:224
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Alidka pisze: Teraz fotorelacja:

Masakrycznie to wygląda, ale wywiezienie tego typu śmieci w Niemczech kosztuje masę kasy pozostaje to zasypać tworząc większe wzniesienie i posadzić coś na tym..albo wykopać dół i zasypać.. skłaniamy się bardziej ku pierwszej wersji.
Obrazek
IMGP4486

Trafiłam i ja do Twojego Tajemniczego Ogrodu podobnego do mojego wiele lat temu.Co do śmieci moi poprzednicy zamiast wykopać jeden dół zakopywali śmieci w całym ogrodzie.Do dzisiaj i mam "nie nadzieję",że będę je jeszcze długo wykopywać :evil:
Mój sąsiad wykopał ogromny dół , tam wrzuca wszystko i od czasu do czasu utylizuje to co wrzucił. ;:185 ;:224
Myśle,ze u Ciebie pierwsza wersja jest ok.
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p
Od: 9 mar 2011, o 13:00

Post »

Aga, super wszystko u Ciebie rośnie. Ja groszek dopiero wysiałam, kalarepkę też mam, ale na parapecie, boję się ją dać już do ogrodu, moja jeszcze chyba za mała ;:219 A czarny bez... hmmm właśnie na niego poluję:-) a Ty wycinasz;-)

A no i te tulipany.... marzenie ;:138
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Witaj Aszko!! milo mi że do mnie trafiłaś :wit doszliśmy do wniosku, że nie chce nam się dziury kopać za to urozmaicimy teren pagórkiem ;:oj Więc problem z głowy...w tym roku na pewno nic tam nie posadzę, bo to teren przeznaczony dla kur :tan na pewno za to zasypiemy żeby nie straszyło ;:108

Renik moje kapustki i kalarepka, były już mocno wybiegnięte...dlatego wysadziłam, w dodatku posiałam w za małym pojemniku ;:14 a kalarepkę posiałam jeszcze raz, szybko kiełkuje to jeśli z tej nic nie będzie, będzie późniejsza.
Czarny bez mamy dosłownie wszędzie, nie wycinamy wszystkiego bo robię soki z kwiatów i owoców ;:80. Ten akurat nie miał prawie liści w zeszłym roku i zero owoców, większość i tak spróchniała, korzeni nie możemy usunąć bo to się wiąże z likwidacją ogrodzenia :roll: więc tak czy siak odbije od korzenia ;:219

U mnie słonko wyszło ;:3
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
kasiulka_
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 maja 2011, o 14:46

Post »

Gratuluję odwagi - przeprowadzka i to od razu w "obce kraje" ,no i zazdroszczę tak jak większość pola manewru, czyli ogromnego terenu. Będę od czasu do czasu zaglądać jeśli pozwolisz.
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Witaj Kasiu :wit :wit i zapraszam do zaglądania :D
Pozdrawiam