Ogórek w gruncie cz.2
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórek w gruncie cz.2
Co do Octopusa to zgadzam się w 100%,a co do agrowłókniny, to ja zawsze nakrywam zaraz po wysianiu, a sieję w połowie kwietnia, prosto do gruntu. Zdejmuję jak już ogóreczki podrosną i ją lekko podnoszą.
Iwona
'Byłam dzisiaj po nasiona i kupiłam "Octopus F1" i "Gracius gładki"
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ja wysadzam ogórki pod agrowłókninę, co ok. 50 cm wtykam takie patyki wygięte w łuk, by na nich włóknina sie utrzymaywała, a po brzegach obkładam kamieniami/cegiełkami, zdejmuję ją, aż ogórki zaczynaja się rozkładać i kwitnąć, lub jak już się nie mieszczą pod niąprzybysz508 pisze:a czy ktoś z was uprawiał może ogórek pod osłoną chodzi mi konkretnie o agrowłukninę..?
- przybysz508
- 100p
- Od: 24 kwie 2011, o 10:32
ale ty to robisz tylko dla siebie tak, czy na większą skalę...? kiedy zaczynasz siać albo wysadzać pod tą ogrowłukninę.? a jak jest z opryskami..?
Pozdrawiam Daniel.
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ja tylko dla siebie, w tym roku pierwszy raz tak robiłem
miałem rząd ok 7m
siałem do doniczek jakoś pod koniec kwietnia
pod włókninę wysadziłem chyba pod koniec pierwszego tygodnia maja lub na początku drugiego tygodnia , pryskałem 2 razy jakimś opryskiem od grzybów, zanim zaczęły owocować. bardzo ładnie się rozkładały i dużo owoców miały, ale to już zależy od odmiany a i jeszcze mniej więcej raz na 2 tygodnie podlewałem florowitem uniwersalnym
miałem rząd ok 7m
siałem do doniczek jakoś pod koniec kwietnia
pod włókninę wysadziłem chyba pod koniec pierwszego tygodnia maja lub na początku drugiego tygodnia , pryskałem 2 razy jakimś opryskiem od grzybów, zanim zaczęły owocować. bardzo ładnie się rozkładały i dużo owoców miały, ale to już zależy od odmiany a i jeszcze mniej więcej raz na 2 tygodnie podlewałem florowitem uniwersalnym
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
przybysz508 To jest loteria, ryzykuje się kosztem nasion oraz pracą przy produkcji rozsady. Jeśli w tym roku nie będzie przymrozków przy końcówce kwietnia a początku maja to interes się uda.
Jak wiesz ogórek jest cieplolubny i bardzo wrażliwy na spadki temperatur, jeśli Ci nie wymrozi uprawy to uszkodzi rośliny i będziesz czekał na owoc dłużej jak z siewu bez osłon.
Ale jeśli będziesz miał szczęście i odpowiednio położoną działke (w miare osłonięta od północy) to zarobisz więcej niż w czasie sezonu ogórkowego.
Jak wiesz ogórek jest cieplolubny i bardzo wrażliwy na spadki temperatur, jeśli Ci nie wymrozi uprawy to uszkodzi rośliny i będziesz czekał na owoc dłużej jak z siewu bez osłon.
Ale jeśli będziesz miał szczęście i odpowiednio położoną działke (w miare osłonięta od północy) to zarobisz więcej niż w czasie sezonu ogórkowego.
- przybysz508
- 100p
- Od: 24 kwie 2011, o 10:32
no właśnie w tym roku chciałbym wystartować z ogórkiem wcześniej i to znacznie, kombinuje trochę ale jak na razie konkretnego pomysłu niestety nie mam. ;/
Pozdrawiam Daniel.
ja przykrywałem tylko na noc agrowłókniną i warto było, bo różnica w roślinach i czasie owocowania była duża , na korzyść tych spod włókniny.
Co do ceny hmmm mi biorą wszystko w tej samej cenie za mało tego mam
Z tym że i tak wszystko wysadzałem po zimnych ogrodnikach
Co do ceny hmmm mi biorą wszystko w tej samej cenie za mało tego mam
Z tym że i tak wszystko wysadzałem po zimnych ogrodnikach
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
PUMA72 Octopusa będziesz wysiewała wcześniej w domu czy od razu do gruntu a ta odmiana "Gracius gładki" nadaje się do szklarni?PUMA72 pisze:'Byłam dzisiaj po nasiona i kupiłam "Octopus F1" i "Gracius gładki"
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
Po raz pierwszy (zresztą moja przygoda z ogórkami to dopiero drugi sezon) zamierzam wysadzić rozsady ogórków do gruntu. Rozsady trzymam w domu w temp. ok 30 stopni w miejscu nasłonecznionym. Rosną pięknie, mają piękne zielone liście, dla mnie idealne. Żadnych przebarwień, żółknienia itp. Podlewam je sporo - i to całkiem sporo, i teraz nie wiem czy oby dobrze robię. Wyczytałam informacje, że ogórki należałoby zahartować nie podlewając ich i trzymając w niższej temperaturze.
Jak zrobić aby było dobrze? Część - wcześniej posadzona ma już dwa poziomy głównych liści - co z nimi teraz zrobić? Zamierzam je wysadzić do gruntu pod koniec maja, jak miną niższe temperatury.
Kilka wysiane nie tak dawno - ok 10 dni są spore, ale jeszcze nie mają głównych liści - jak dbać o nie? W jakiej temperaturze je przechowywać, jak często podlewać? Ogórek woli mocne podlewanie czy odwrotnie?
Dzięki z góry za odpowiedzi. Mam wielką nadzieję na ładne zbiory w tym roku.
Jak zrobić aby było dobrze? Część - wcześniej posadzona ma już dwa poziomy głównych liści - co z nimi teraz zrobić? Zamierzam je wysadzić do gruntu pod koniec maja, jak miną niższe temperatury.
Kilka wysiane nie tak dawno - ok 10 dni są spore, ale jeszcze nie mają głównych liści - jak dbać o nie? W jakiej temperaturze je przechowywać, jak często podlewać? Ogórek woli mocne podlewanie czy odwrotnie?
Dzięki z góry za odpowiedzi. Mam wielką nadzieję na ładne zbiory w tym roku.
kasia82- trochę późno odpisuję ale dopiero natknęłam się na Twoje pytanie, tak ogórki będę wysiewała w domu 30 kwietnia a co do Graciusa to w opisie jest napisane że pod osłonami daje wyższy plon.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Ten Octopus to na kwaszenie też? I jeszcze jedno: jeśli kwaszone są puste w środku, to czy to wina odmiany, czy raczej jakichś niedoborów, np.wapnia?
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Witam.
Mam małe pytanie. Jak długo wschodzą ogórki? Swoje wysiałam jakieś 12 dni temu do doniczek i jeszcze nic nie widac. Mam odmianę Izyd i jakiś sałatkowy. Chyba powinno coś już wzejśc? Nie wydaje mi się, żeby miały zbyt chłodno (jakieś 15 stopni). A może je przenieśc do ciepełka? Wszystkie pozostałe warzywka ładnie wzeszły a ogóry się ociągają. Czy coś z nich będzie czy mam biec do sklepu i kupic nowe opakowanie nasion, bo jeśli nie wzeszły w domu to podejrzewam, że później w gruncie sytuacja może się powtórzyc.
Dodam, że to mój pierwszy raz i trochę jestem zdezorientowanana
Mam małe pytanie. Jak długo wschodzą ogórki? Swoje wysiałam jakieś 12 dni temu do doniczek i jeszcze nic nie widac. Mam odmianę Izyd i jakiś sałatkowy. Chyba powinno coś już wzejśc? Nie wydaje mi się, żeby miały zbyt chłodno (jakieś 15 stopni). A może je przenieśc do ciepełka? Wszystkie pozostałe warzywka ładnie wzeszły a ogóry się ociągają. Czy coś z nich będzie czy mam biec do sklepu i kupic nowe opakowanie nasion, bo jeśli nie wzeszły w domu to podejrzewam, że później w gruncie sytuacja może się powtórzyc.
Dodam, że to mój pierwszy raz i trochę jestem zdezorientowanana
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'