Mieczyki (Gladiolus) - kiedy sadzić?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

acidantera pisze:A ja chcę kupić mieczyki i nie wiem gdzie ... bo u nas jest bardzo mało a są przecież różne takie śliczne .... i skąd je brać??
Acidantero
Jeszcze niedawno w OBI widziałam bardzo duży wybór cebulek mieczyków .W dużych centrach handlowych też je oferują ,ale przyznam o tej porze może już nie być dużego wyboru. Ja w cebulki kwiatowe zaopatruję się już w lutym / marcu.W Twojej okolicy najbliższy OBI to chyba Częstochowa -spróbuj tam .
W mojej okolicy czasami na targach w małych miejscowościach firmy ogrodnicze mają sporo ciekawych roślin w tym i cebulek ,może i u Ciebie taka forma sprzedaży też jest praktykowana?
Życzę udanych zakupów ;:215 ;:215
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja tez juz posadziłam, kupiłam w tym roku biało-zielone, przynajmniej takie było zdjęcie :?
a jakie bedą naprawdę to sie okaze :)
micali
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2006, o 10:07

Post »

Ja swoje także wsadziłam już do ziemi. Zastanawiam się nad obłożeniem ich kurzakiem
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ja wstrzymam się jeszcze jakiś tydzień. Cebulki są podkiełkowane, więc pewnie szybko wyjdą z ziemi. Wolę nie ryzykować :wink:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Moje mieczyki zostały posadzone tydzień temu :)
Awatar użytkownika
misiacz
50p
50p
Od: 12 lut 2008, o 19:09

Post »

Ja posadziłam dzisiaj do dużych donic na balkonie. W razie przymrozków wezmę na noc do domu. No i mam nadzieję, że się udadzą, to moje pierwsze mieczyki w życiu :D

A co do terminu sadzenia, na moich była informacja, że sadzić można od marca do czerwca, ale w bardziej szczegółowym opisie na tym samym opakowaniu: sadzić po przymrozkach :wink:
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

A ja chciałam zapytać czy rzeczywiście mieczyki nie można sadzić w tym samym miejscu? Pytam dlatego, że nie ma zbyt dużo miejsca i wtedy dla mnie byłby nie lada problem :cry: Za odpowiedź z góry dziękuję
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Sadząc mieczyki w tym samym miejscu zwiększasz ryzyko wystąpienia różnych chorób grzybowych czy też wirusowych. Niektóre źródła na przykład to zacytowane przeze mnie na początku podają wręcz coś takiego:
"Uwaga! – Mieczyków nie należy sadzić do gleby po roślinach okopowych, strączkowych i truskawkach.

W najbliższym sąsiedztwie mieczyków nie mogą rosnąć nosiciele chorób wirusowych i grzybowych: astry, bratki, floksy, lilie, narcyzy, ostróżki, petunie, pelargonie i inne. Nie sadzimy mieczyków po: burakach, dyni, fasoli, grochu, pomidorach, ogórkach i szpinaku. Podobnie po: gryce, koniczynie, kukurydzy, lucernie, tytoniu oraz ziemniakach.

Mieczyki mogą wrócić na to samo miejsce dopiero po 6-7 latach."

Gdybym miał się do tego stosować to musiałbym w ogóle zrezygnować z mieczyków. ;)
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje już wschodzą, a problem w tym, że zapowiadają jeszcze ochłodzenia i trzeba będzie okrywać na noc. :)
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

a ja moja planuję wsadzić dzisiaj.W ziemi ewentualny kilkustopniowy przymrozek nic im nie zrobi.A wychodzić jakiś czas będą:).
A powiem Wam jeszcze, że 2 latat temu przy wykopywaniu mieczyków na jesień przypadkiem pominęłam jedną.Zima wtedy była raczej łagodna.I Ku mojemu zaskoczeniu ten mieczyk przeżył:).Co prawda nie kwitł, ale liście wypuścił:).
Tylko po tym co pisze Raistand nie mam pojęcia gdzie je wsadzić :D:D:D.
A jeszcze do doświadczonych takie pytanie.Czy wsadzić je w miejscu bardzo słoneczym, czy umiarkowanie??
Bo wiele lat miałam piekne dorodne mieczyki i gradiole.A od jakis 3 lat...coś mi się nie udają.Zasychaja im pąki, są powykrzywiane:(.Może to związane jest z ich upodobaniami, o których pisze Raistand.
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

nemezja pisze:a ja moja planuję wsadzić dzisiaj.W ziemi ewentualny kilkustopniowy przymrozek nic im nie zrobi.A wychodzić jakiś czas będą:).
A powiem Wam jeszcze, że 2 latat temu przy wykopywaniu mieczyków na jesień przypadkiem pominęłam jedną.Zima wtedy była raczej łagodna.I Ku mojemu zaskoczeniu ten mieczyk przeżył:).Co prawda nie kwitł, ale liście wypuścił:).
Tylko po tym co pisze Raistand nie mam pojęcia gdzie je wsadzić :D:D:D.
A jeszcze do doświadczonych takie pytanie.Czy wsadzić je w miejscu bardzo słoneczym, czy umiarkowanie??
Bo wiele lat miałam piekne dorodne mieczyki i gradiole.A od jakis 3 lat...coś mi się nie udają.Zasychaja im pąki, są powykrzywiane:(.Może to związane jest z ich upodobaniami, o których pisze Raistand.
ja swoje już posadziłąm
zanim wyjdą to się zahartują

a czy mieczyk i gladiola to nie jest to samo?
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Ja w tym roku posadziłem (dwa tygodnie temu) tam gdzie miałem miejsce. Nie przejmując się zbytnio, że w pobliżu są lilie, truskawki czy pomidory ;)
Bardziej martwi mnie to, że są to miejsca bardzo słoneczne. W połączeniu z temperaturami jakie były np w ub. roku, kiedy to temperatura przez tydzień nie spadała poniżej 30 stopni (nawet w nocy) sprawia to, ze kwiaty bardzo szybko przekwitają i zasychają :-(
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

agaxkub pisze:a czy mieczyk i gladiola to nie jest to samo?
"Gladius" to po łacinie miecz, zdrobnienie to "gladiolus" - widać ta nazwa to dosłowny przekład... (sorki, że sie wtrąciłam, Aguś - to już językoznawcze zboczenie zawodowe :oops: )

Moje maluchy też już się gramolą spod ziemi :)

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”