Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
a ja mam zamiar jutro wynieść pomidorki do tunelu foliowego i tam je trzymac cały czas, chyba ze będą przymrozki w nocy to będę je chować do domu. myśle ze nic im nie będzie
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje sadzonki nabieraja jasnozielonego koloru zwlaszcza dolne liscie i wierzcholki, byly raz na poczatku zasilone Magiczna sila do pomidorow, ale bardzo delikatnie, w sumie moze pol lyzeczki na prawie 100 sadzonek, i rosly bardzo dobrze mialy ciemnozielony kolor. Ostatnimi dniami,po przesadzeniu gdy zaczely intensywnie rosnac podlalem nawozem /npk 2-2-2 do storczykow/, poniewaz niektore sadzonki mialy jasnozielony kolor ,przewaznie Malinowy olbrzym i Zloty Ozarowski, uznalem to za braki nawozu. Dzisiaj po dwoch dniach nie zauwazylem poprawy, wiec podlalem znowu, tym razem troche mocniej /bo normalnie to nawoze znikomymi ilosciami/ i zmierzylem pH i wyszlo mi pH 5!
Niskie pH utrudnia pobieranie skladnikow, wiec pytanie brzmi jak to doprowadzic do normy?
Niskie pH utrudnia pobieranie skladnikow, wiec pytanie brzmi jak to doprowadzic do normy?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cantati - co najmniej tydzień przed wysadzeniem w miejsce docelowe.
No, chyba żeby przepowiadali przymrozki...
No, chyba żeby przepowiadali przymrozki...
To ja się "pochwalę" swoimi koktajlówkami, bo to "pierwszy raz" z pomidorami :
--
zdaniu.
--
zdaniu.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Zdaniu ,będziesz je trzymał na parapecie czy je gdzieś wysadzisz? Jeszcze trochę i będziesz jeść swoje pomidorki
-- 23 kwi 2012, o 18:07 --
Asia
-- 23 kwi 2012, o 18:07 --
To ja też tak zrobie....tylko jak robisz ten namiot?Comcia pisze:Nie mam tunelu ani szklarni ale co roku hartuję pomidorki na działce.
Robię namiot z podwójnej agrowłókniny, ustawiam pojemniki z pomidorkami, lekko podsypuję ziemią by się nie przewracały.
Agro chroni je przed przypaleniem przez słońce i zmniejsza różnicę między temperaturą w dzień i w nocy.
Asia
Parapet i taras. Wystawiłem już w sobotę, ale były mocne podmuchy wiatru i mi się zaczęły kłaść. Musze jakieś patyczki skombinować ;) Nie wysadzam, bo nie mam gdzie. Doniczki myślę w sam raz jeśli chodzi o wielkość.Pelasia pisze:Zdaniu ,będziesz je trzymał na parapecie czy je gdzieś wysadzisz? Jeszcze trochę i będziesz jeść swoje pomidorki
Faktycznie nie mogę się doczekać pierwszego pomidorka..
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2011, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jak mam je hartować? Na razie otwieram okno, mam zamiar wystawiać je na balkon ale myślałam żeby poczekać do weekendu. JA po południu mam słońce na balkonie, a do 16 jestem w pracy.
Jak zacząć? Na początek ile, 30 minut w cieniu wystarczy? I dlaczego nie wystawić na słońce skoro one teraz stoją po południu w słońcu tylko w mieszkaniu?
Jak zacząć? Na początek ile, 30 minut w cieniu wystarczy? I dlaczego nie wystawić na słońce skoro one teraz stoją po południu w słońcu tylko w mieszkaniu?
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Słońce przez szybę to co innego, bezpośrednio padające bez przyzwyczajenia spowoduje poparzenia.
W cieniu mogą stać i cały dzień, jeśli jest ciepło, byle za mocno nie wiało. Do słońca stopniowo je przyzwyczajaj, tak jak napisałem wcześniej.
W cieniu mogą stać i cały dzień, jeśli jest ciepło, byle za mocno nie wiało. Do słońca stopniowo je przyzwyczajaj, tak jak napisałem wcześniej.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2011, o 19:59
Suppa, dziękuję za odpowiedź.
No to muszę poczekać do soboty z hartowaniem.
A co do liści, to widzę, że zdaniu tez ma takie pofatygowane liście
No to muszę poczekać do soboty z hartowaniem.
A co do liści, to widzę, że zdaniu tez ma takie pofatygowane liście
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Mokato, teraz sadzonki szybko zjedzą nadmiar azotu, za chwilę będzie im za mało. Najgorzej jest na wiosnę przy niedoborze światła, wtedy liście się przypalają, a sadzonki więdną.
Pozdrawiam, kozula
Pozdrawiam, kozula
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
Moje pomidory przy Waszych nawet pomidorami nie można nazwać, takie maciupska. Wasze mają większe liście niż mój cały pomidor. Mam nadzieję, że jednak urosną.
W zeszłym roku Koralik i Pokusa się udały a nie cackałam się z nim jak w tym roku. Mimo, że mam więcej odmian coś nie bardzo chce wszystko rosnąć i codziennie jakąś sadzonkę wyrzucam na razie jest z czego, ale jak tak dalej pójdzie to ...
W zeszłym roku Koralik i Pokusa się udały a nie cackałam się z nim jak w tym roku. Mimo, że mam więcej odmian coś nie bardzo chce wszystko rosnąć i codziennie jakąś sadzonkę wyrzucam na razie jest z czego, ale jak tak dalej pójdzie to ...
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
Tylko nie śmiejcie się z mojego pytania Wolę się upewnić. Czy to co wyrasta z kącika to wlaśnie wilk?
Kiedy się go uszczykuje? Ma ok 5cm, czy juz muszę go usunąć?
Kiedy się go uszczykuje? Ma ok 5cm, czy juz muszę go usunąć?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dokładnie tak.
Uszczykuj jak najwcześniej, bo jak podrośnie to trzeba wyłamywać.
Uszczykuj jak najwcześniej, bo jak podrośnie to trzeba wyłamywać.