Pelargonia - wysiew nasion Cz.2
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pelargonia - wysiew nasion
Jagoda, najszybciej rośnie pęd główny. Jeśli go uszczkniesz (czyli delikatnie wydłubiesz sam wierzchołeczek), dajesz szansę pędom bocznym. Potem należy obserwować pokrój rośliny i odpowiednio uszczykiwać pędy. Również te boczne. Wtedy sadzonka będzie rozkrzewiona i bardzo zagęszczona. Jeśli komuś serce krwawi, że musi uszczykiwać, może sobie zostawić jedną pelargonię rabatową bez żadnych zabiegów. Łatwo się przekona na własne oczy, jak będzie nieatrakcyjna w porównaniu do tych uszczykiwanych.
Ktoś napisał że nie robi pelargoniom żadnych namiotów ani szklarenek .Słusznie moje rozmnażają się bez takich rzeczy i puszczają korzenie.selli7-nie trzeba również ukorzeniaczy.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 kwie 2007, o 23:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
z żalem, ale uszczknąłem dzisiaj moje pelargonie . mam nadzieję, że wyjdzie im to na dobre
pozdrawiam,
Artur
Artur
Nic się nie martw, na pewno wyjdzie im na dobre Ja za radą BozenkiA ciachnęłam im czubki 10.04 i w tej chwili z każdego listka wychodzą maluśkie listeczki, które zapewne zapowiadają nowe pędy
Kurczę, uszczknęłam 10 kwietnia i nic im po bokach nie wyrasta Tylko z wierzchołka rosną jakby dwa pędy u jednej sztuki a pozostałe stanęły. Może to dlatego że spędzają już noce na zewnątrz i ogólnie zwolniły. Wysadziłam je już do właściwych doniczek i wiszą sobie na balkonie
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może masz taką odmianę. Moje zeszłoroczne wyhodowane z nasion są dość wysokie, ale właśnie słabo się krzewią. Przezimowałam je tylko dlatego, że mają fajne kolory.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Szukam i szukam w moich pelargoniach z siewu nasion i nie znajduję.
Nie wiecie dlaczego ?
Może ktoś ma zdjęcie nasiennika...
Nie wiecie dlaczego ?
Może ktoś ma zdjęcie nasiennika...
Witam!
Mam pytanie odnośnie właśnie pelargonii, dokładniej kaskadowych (choć nie wiem, czy akurat ma to znaczenie). Chciałabym zebrać ze swojej nasiona, ale nie wiem gdzie one są Domyślam się tylko, że mogą to być te maleńkie ziarenka na kwiatach, przypominające pyłek, o długości ok. 1 mm. Czy to nasiona?
Mam pytanie odnośnie właśnie pelargonii, dokładniej kaskadowych (choć nie wiem, czy akurat ma to znaczenie). Chciałabym zebrać ze swojej nasiona, ale nie wiem gdzie one są Domyślam się tylko, że mogą to być te maleńkie ziarenka na kwiatach, przypominające pyłek, o długości ok. 1 mm. Czy to nasiona?
Re: Nasiona pelargonii :)
Wiszące o ile wiem nie tworzą nasion, rozmnaża się je z sadzonek.Ja kupiłam w tym roku z ciekawości nasiona i napisane było 'zwisająca', na obrazku bluszczolistna, a roślina jest wyprostowana i dość wysoka z grupy rabatowych Nasienniki ma takie szpilkowate, ale nie czekam na dojrzewanie, obcinam przekwitnięte kwiatostany.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Kamil pelargonie możesz wysiewać tak ok.15 tego-po miesiącu je przepikujesz do pojedyńczych doniczek,jeśli będziesz pilnował-pod koniec kwietnia zaczną już kwitnąć:)