MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
tomato.....tak naprawde najpiękniejszy jest ogród pełen kwiatów
:)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 kwie 2012, o 14:31
zgadza się ale nie bardzo mogę sobie pozwolić na ogród pełen kwiatów w ogrodzie pełnym drzew
- kidaa21
- 200p
tomato wręcz przeciwnie....zanim drzewa zaczną mieć liście to roślinki takie jak opisałam wcześniej spokojnie rosną też w cieniu...ja wokół swoich drzew zasadziłam przebiśniegi, krokusy, cebulice....i naprawde świetnie to wygląda...tym bardziej zanim trawa wyrośnie to kwiaty juz przekwitną i spokojnie można kosić...jutro fotki wstawie....na forsycje czy pigwe znalazł byś miejsce??
-
- Od: 18 kwie 2012, o 14:31
być może pomyślę o małym skrawku wczesnych kwiatów i jak dobrze pójdzie będę na nich pasł swoją trzódkę
- kidaa21
- 200p
tia....zaczyna sie od małego paletka a kończy na kwitnącym ogrodzie gdzie sie nie spojżeć kwiaty..a latem uhhh setki różnych gatunków...same sie rozsiały <chwasty wywalam oczywiście> i te pużne jak słoneczniki gdzie jako ostatnie zapylają je własnie trzmiele
- tax-us
- Od: 20 sie 2010, o 23:56
witia, jesteś pierwszy, który wprowadził patent z izolatorem w życie , nie ma to jak metoda "albo on mnie albo ja jego"
Koniecznie zdawaj relacje z rozwoju wydarzeń.
Życzę szybkiego zakwitnięcia jasnoty i rozpoczęcia zbierania pożytku przez trzmielice a potem to już z górki powinno pójść i sama radość .
Trzmiel rudy (Bombus pascuorum).
Koniecznie zdawaj relacje z rozwoju wydarzeń.
Życzę szybkiego zakwitnięcia jasnoty i rozpoczęcia zbierania pożytku przez trzmielice a potem to już z górki powinno pójść i sama radość .
Trzmiel rudy (Bombus pascuorum).
Pozdrawiam Krzysztof
Pewien pan/pani napisał mi pw a w nim, że mam zamknąć szczelnie pudełko z kokonami,postawić je na kaloryfer i czekać aż się wylęgną
Słuchajcie, gdyby ktoś nie miał trzciny to ja chętnie pomogę
Słuchajcie, gdyby ktoś nie miał trzciny to ja chętnie pomogę
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dość drastyczny sposób, ale pewnie skuteczny U mnie wystarcza słońce grzejące pojemnik - od wczoraj wygryzają się samice, a dziś już kwitną czereśnie. Potwierdziła się moja wcześniejsza teza
Pozdrawiam, Maciek.
Teraz to najmniejszy problem z trzmielem. Ten rudy to chyba mi zwiał, wpuściłem go do szklarenki i jak słońce zaczęło świecić, to mama mi otworzyła drzwi, bo robiło się gorąco w szklarence. Wszystko okaże się jutro.
Zastanawiam się teraz, jak zrobić kopczyk z ziemi czyli zimowlę dla młodych matek i jak ją zabezpieczyć przed deszczem (to na wrzesień). Potem chciałbym wybrać je z tej ziemi i przechować je do wiosny. Czy ktoś wie w jakiej temp. przechowuje się trzmiele? Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź.
Zastanawiam się teraz, jak zrobić kopczyk z ziemi czyli zimowlę dla młodych matek i jak ją zabezpieczyć przed deszczem (to na wrzesień). Potem chciałbym wybrać je z tej ziemi i przechować je do wiosny. Czy ktoś wie w jakiej temp. przechowuje się trzmiele? Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź.
wodnik
- kidaa21
- 200p
witajcie
chciałam sie zapytać kogoś z Was doświadczonych czy znacie sie na osach....bo mnie w jednej z rurek zagniezdziła sie osa , nie znam sie za bardzo na gatunkach ale wydaje mi się ze to ALLANTUS SCROPHULARIAE jest mała nie ma przewężenia w "pasie" nie ma dużo zółtych pasów, udało mi sie ją nagrać na filmiku akurat nagrywałam wygryzanie sie pszczółek z kokonów, może chciałby mi ktoś z doświadczonych obejżec i potwierdzic?
jedną rurkę mam juz zalepioną ziemią ...czy to juz murarka tak szybko założyła gniazdo??
chciałam sie zapytać kogoś z Was doświadczonych czy znacie sie na osach....bo mnie w jednej z rurek zagniezdziła sie osa , nie znam sie za bardzo na gatunkach ale wydaje mi się ze to ALLANTUS SCROPHULARIAE jest mała nie ma przewężenia w "pasie" nie ma dużo zółtych pasów, udało mi sie ją nagrać na filmiku akurat nagrywałam wygryzanie sie pszczółek z kokonów, może chciałby mi ktoś z doświadczonych obejżec i potwierdzic?
jedną rurkę mam juz zalepioną ziemią ...czy to juz murarka tak szybko założyła gniazdo??
- SlaWasII
- Od: 20 mar 2012, o 21:51
O które środki chodzi w tej aferze? http://niezalezna.pl/27249-minister-uta ... czoly-gina
- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Kontakt:
SlaWasII tutaj więcej do poczytania: http://chronmy.pszczoly.pl/nasze-cele/
Problem jest ogromny a duża wina leży po stronie działkowiczów, miłośników pięknej trawy itp. prawda jest taka że sadownicy od pewnego czasu doceniają pszczoły i stosują opryski w odpowiednich wyznaczonych terminach. Moim zdaniem środki takiej jak Roundup powinny być wycofane z sprzedaży detalicznej - społeczeństwo nie dorosło do ich stosowania.
Problem jest ogromny a duża wina leży po stronie działkowiczów, miłośników pięknej trawy itp. prawda jest taka że sadownicy od pewnego czasu doceniają pszczoły i stosują opryski w odpowiednich wyznaczonych terminach. Moim zdaniem środki takiej jak Roundup powinny być wycofane z sprzedaży detalicznej - społeczeństwo nie dorosło do ich stosowania.
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
kurcze u mnie dopiero czereśnia puszcza pączki.. gdzie nam do kwiatówSuppa pisze:Dość drastyczny sposób, ale pewnie skuteczny U mnie wystarcza słońce grzejące pojemnik - od wczoraj wygryzają się samice, a dziś już kwitną czereśnie. Potwierdziła się moja wcześniejsza teza