Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4

Post »

Właśnie obejrzałam chore liście pomidorów romaszki. Jeśli na ogonkach liściowych nie plam, smug, czy zgrubień, to choroba jest nieinfekcyjna. Objawy bardzo podobne do chorób bakteryjnych i wirusa brązowej plamistości liści, powoduje czasowe podtopienie korzeni (przy dużej zasobności podłoża w składniki mineralne), szczególnie jeśli podłoże jest zimne. Wystarczy postawić mocno podlane sadzonki pomidorów na gołej ziemi (w pochmurny dzień, lub wczesną wiosną), aby podobne objawy wystąpiły. Jeśli podłoże jest chude, zalane sadzonki przybiorą kolor żółto-fioletowy.
Jednym ze sposobów napowietrzania zalanych sadzonek jest podsypanie luźnego podłoża na dno kubka czy doniczki. W tym celu ,,wybijamy'' sadzonkę z doniczki, wsypujemy niewielką ilość podłoża na dno i wstawiamy roślinę z powrotem do pojemnika. Teraz nie powinno być już problemów z nadmiernym podlewaniem. Przy ciepłej i słonecznej pogodzie pomidory będą zużywać dużo wody.

Pozdrawiam, kozula
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

forumowicz pisze:
Wanilia pisze:Wolę ekologiczne nawozy,
To poczekaj na radę od tadeusza48.

Pozdrawiam
WANILIO- Jeżeli chcesz ekologiczne nawozy to niczym nie zasilaj je, te ,dwa- trzy tygodnie z pewnością przeżyją, a później pójdą do gruntu i same się naprawią .

Naprawdę żeby "zamęczyć" sadzonki pomidorów, to trzeba się porządnie natrudzić, najważniejsze, to mieć listki szczytowe wolne od innych kolorków niż zielony. W tym, co teraz etapie uprawy sadzonek, już nie ma się co przejmować ich stanem, bo na ich obecny stan miały wpływ czynniki sprzed kilku wcześniejszych tygodni.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadziu, podpisuję się pod tym co napisałeś. Przez wiele lat miałam rozsady i traktowałam nieco po macoszemu, przy mojej gromadce mało miałam dla nich czasu. Szły do gruntu i pięknie owocowały - aż do zarazy. ;:183
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
cezera
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 kwie 2012, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje pomidorki coś marnieją chyba bo zaczynają listki dolne żółknąć i nie wiem co jest
Obrazek
Obrazek
Obrazek

co to może być? :(
Slavo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 sty 2012, o 13:57

Post »

Witam, pierwszy raz przygotowuję swoją rozsadę pomidorów. Niepokoją mnie usychające dolne liście moich rozsad. Wysiewane 12 marca i pikowane do ziemi KiK Krajewscy, niczym nie zasilane. Początkowo na oknie południowym, około 2 tygodnie temu przeniesione na okno północne, gdzie mają mniejszą temperaturę i mniej słońca. Ziemia wokół rozsady spryskana w małej ilości Topsinem M500SC ze względu na pojawiającą się miejscowo pleśń, rośliny nie pryskane. Proszę o ocenę i rady dotyczące dalszej uprawy. Pozdrawiam serdecznie :wit Obrazek Obrazek Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Sadzonki, w porównaniu do wielu innych, nie wyglądają najgorzej.
Kozula już tu od szeregu dni powtarza do znudzenia
u wielu osób w tym roku za dużo nawozów w podłożu. Gdyby była możliwość solidnego przelania wodą, może by się poprawiły. Jeśli nie ma gdzie przemyć podłoża, pozostaje przesadzenie do chudszego.
W twoim przypadku aż tak źle nie ma. Usuń te dolne porażone listki i zadbaj tylko , by Ci zanadto nie wybiegły.

Pozdrawiam
Slavo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A to druga partia wysiewana 21 marca, pikowana do ziemi do siewu i pikowania z o b i. Niczym nie zasilane, ównież delikatnie potraktowałem ziemię Topsinem ze względu na pleśń( użyłem dwóch różnych rodzajów ziemi i jednej i drugiej pojawiła się pleśń, a dodam że podlewam w małych ilościach co kilka dni żeby nie przelać). Obecnie stoją na oknie południowym. Proszę o ocenę i cenne rady. Pozdrawiam :D Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Slavo - znam te kubeczki, one są już za małe na Twoje pomidorki, potrzebne są takie o dwukrotnie większej pojemności.
Czyli nie do napojów a do ;:136
Jak mi zaczęło brakować odpowiednich pojemników to złapałam za butelki plastikowe po mineralnej, kartony po mleku a nawet po herbatkach dla dzieci. :)
Tylko pamiętaj o zrobieniu otworów w dnie bo jak się zapomni to o wiele trudniej się je robi gdy już w nich siedzi i ziemia i pomidorek. ;:224

Cezera - twoje pojemniki wydają się być odpowiednie.
Pomidorki się pozbierają, ważne że nowe liście mają ładne.

Żebyście wiedzieli jakie miałam pomidorki trzy lata temu, to nie martwilibyście się o swoje. :;230
Co prawda w tym roku moim pomidorkom dogadzam, więc rosną ładnie i zdrowo....
Slavo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję COMCIA, te pojemniki to kufle do ;:136 o pojemności 0,4l. sądziłem że takie wystarczą ;:14 . O otworach nie zapomniałem :wink: Pozdrawiam :wit
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Slavo pisze:sądziłem że takie wystarczą ;:14
Nie musisz się bić po głowie, bo na pewno wystarczą.
Widzisz, w identycznych kubkach mam rozsadę dużo większą niż Twoja z ostatniego postu, i żyje, i to nawet nieźle

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Slavo pisze:Dziękuję COMCIA, te pojemniki to kufle do ;:136 o pojemności 0,4l. sądziłem że takie wystarczą ;:14 . O otworach nie zapomniałem :wink: Pozdrawiam :wit
One takie małe na zdjęciu wyglądają. Comcia pewnie dała się w pole wywieźć tak jak i ja. :;230
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Slavo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

:D Moja rozsada z pierwszego wysiewu jest całkiem duża, być może dlatego te pojemniki wydają się być małe :D Dziękuję za komentarze. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Cezera, nic twoim pomidorm nie jest. Na początku miały troszkę za dużo składników w podłożu, ale teraz już jest dobrze. Najbardziej przypalone oberwij i po krzyku. Po posadzeniu i tak dolne liście będą do podskubania.

Pozdrawiam, kozula
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”