Lilie - uprawa - cz.2
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie - uprawa - cz.2
Zaprawiać! I przed szkodnikiem i grzybem - preparaty w wątku były podane - sprawdź przez wyszukiwarkę.
Tylko ,,otrząśnij" potem cebulę, żeby nie zostawiać płynu między łuskami - nie przepadają za wilgocią w tym miejscu.
P.S. zaznacz jak odmiana bo np. Orientalne itp. kiepsko zimują.
Tylko ,,otrząśnij" potem cebulę, żeby nie zostawiać płynu między łuskami - nie przepadają za wilgocią w tym miejscu.
P.S. zaznacz jak odmiana bo np. Orientalne itp. kiepsko zimują.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Te na zdjęciu to Conca d'Or, mam jeszcze Pink i mix lilii azjatyckich...
Pozdrawiam, Megi
-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
To u mnie też zmarzła- trzeba je okrywaćMegi pisze:Te na zdjęciu to Conca d'Or, mam jeszcze Pink i mix lilii azjatyckich...
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zibi_41 pisze:Złamany pęd nie oznacza zniszczenia cebuli. Zamiast ją rozkładać i czekać trzy lata na nowe kwiaty można pozwolić jej normalnie rosnąć , cebula się wzmocni i będzie w przyszłym roku pięknie kwitłaBozenkaA pisze:Kasiain, kwitnąć już chyba nie będzie, ale możesz porozkładać na pojedyncze łuski i w ten sposób rozmnożyć. Ja z moich lilii trochę poskubałam i wsadziłam obok cebul.
Dwa lata temu kura dostała mi się do lilii i złamała spory pęd jednej z nich. Lilia ta więcej się niestety nie pokazała.
Alicja
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Więc kurka uszkodziła nie tylko pęd Nawet wyrywając pęd z cebuli nie można jej zniszczyć , sama rozpadnie się na łuski i wytworzy cebulki przybyszowe. Przyczyna musiała być inna lub zbiegły się różne czynniki
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
No właśnie mam taką nadzieję bo w tym roku wlazłam na jedną i połamałam pęd i mam nadzieję, że nie podzieli losu tamtej
Alicja
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 mar 2011, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Mam pewien problem z liliami. Dwa lata temu wsadziłem cebulki lilii orientalnych, azjatyckich i wszystko było w porządku pięknie zakwitły. W tamtym roku zaczęło się jedna czy dwie wychodzące z ziemi były objedzone z liści dosłownie jakby ktoś nożem je uciął. Niestety nie urosły i nie zakwitły (stożek wzrostu całkowicie zniszczony). Myślałem, że to poskrzypka (bo rośliny dość późno wzeszły).
Moje rozczarowanie dopiero zaczęło się w tym roku, jak zobaczyłem kolejne lilie tak objedzone. Na poskrzypkę to nie wygląda bo jest jeszcze za wcześnie. Kilka jeszcze nie wzeszło, więc postanowiłem je wykopać bo wiedziałem, w którym miejscu były sadzone. I okazało się, że już łodygi pod ziemią są uszkodzone, jak w tamtym roku nad ziemią. Nie wiem co to za dziadostwo uszkadza pędy lilii.
Moja sąsiadka zwróciła mi uwagę na ślimaki (bez skorupek), że to one mogą być przyczyną. Może ktoś ma jakieś doświadczenia i podzieli się co to może być i jak z tym paskudztwem walczyć.
dziękuję za pomoc
Mam pewien problem z liliami. Dwa lata temu wsadziłem cebulki lilii orientalnych, azjatyckich i wszystko było w porządku pięknie zakwitły. W tamtym roku zaczęło się jedna czy dwie wychodzące z ziemi były objedzone z liści dosłownie jakby ktoś nożem je uciął. Niestety nie urosły i nie zakwitły (stożek wzrostu całkowicie zniszczony). Myślałem, że to poskrzypka (bo rośliny dość późno wzeszły).
Moje rozczarowanie dopiero zaczęło się w tym roku, jak zobaczyłem kolejne lilie tak objedzone. Na poskrzypkę to nie wygląda bo jest jeszcze za wcześnie. Kilka jeszcze nie wzeszło, więc postanowiłem je wykopać bo wiedziałem, w którym miejscu były sadzone. I okazało się, że już łodygi pod ziemią są uszkodzone, jak w tamtym roku nad ziemią. Nie wiem co to za dziadostwo uszkadza pędy lilii.
Moja sąsiadka zwróciła mi uwagę na ślimaki (bez skorupek), że to one mogą być przyczyną. Może ktoś ma jakieś doświadczenia i podzieli się co to może być i jak z tym paskudztwem walczyć.
dziękuję za pomoc
Tomasz
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Poskrzypka żeruje nad ziemią , a właściwie jej larwy. Pod ziemią Przychodzi mi do głowy jedynie turkuć podjadek lub jakiś gryzoń. Czy w pobliżu lilii nie zauważyłeś dziwnych dziurek w ziemi Jeśli tak , to jakiej średnicy Jeśli małe , powiedzmy średnicy 15 - 20 mm to w walczysz z turkuciem , jeśli większe , to jakiś gryzoń , choć nie nornica , bo ona atakuje cebule. Na początek poszukaj dziur w ziemi.
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 mar 2011, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie ma żadnych dziur w ziemi. Na pewno odpada nornica - bo cebule były całe. Widzisz zjedzone łodygi mają zarówno te co wyszły już nad ziemię, jak i te co jeszcze łodygi nie zdążyły wyjść z ziemi. Widząc zjedzone łodygi nad ziemią, zaniepokojony zacząłem kopać i wtedy stwierdziłem, że część cebul pod ziemią ma już też uszkodzone łodygi.
Tomasz
- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15
A ja mam inny problem , w ubiegłym roku posadzilam kilkanaście Lili różnych , wszystkie widać ,że przeżyly zimę ale jedna MeroStar wylazi mi na chama z ziemi tzn. cebula , byly posadzone na odpowiednią głębokość , pozostałe wypuściły pędy i grzecznie rosną a ta się pcha cala na powierzchnię , jest ogromna , jak mogę to delikatnie ją wpycham i przysypuję a na drugi dzień idę a ona znów na wierzchu - co można zrobić
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Kreta wypłoszyć.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
mirzan pisze:Kreta wypłoszyć.
Ale niestety może miec rację!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!