Choroby róż Cz.1
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Choroby róż
Moim zdaniem te brązowe plamy to uszkodzenia mrozowe.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Witam
Jeśli w róży sadzonej tego roku zamieranie pędów w niektórych gałązkach doszło do miejsca szczepienia to da sobie rade czy padnie cała?
Jeśli w róży sadzonej tego roku zamieranie pędów w niektórych gałązkach doszło do miejsca szczepienia to da sobie rade czy padnie cała?
- Deirde
Może wypuścić nowe pędy z miejsca szczepienia.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
A jest ryzyko że padnie cała roślina?
- Deirde
Zwykle jest to 50 na 50%. Czasem warto zaczekać i jak róża ma chęć życia to wypuszcza nowe pędy.
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co dolega mojej róży. Jest to róża The Pilgrim i szkoda byłoby mi ją stracić
Róża ładnie ruszyła po zimie, a w tej chwili pokazało się jakby zamieranie nowych pędów.
Róża ładnie ruszyła po zimie, a w tej chwili pokazało się jakby zamieranie nowych pędów.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Krysiu,
to wynik przemarznięcia pędów. Tak się zdarza, że pęd nie zrobi się od razu czarny, jak zwykle, ale ostatkami sił wypuszcza jeszcze liście, które później zamierają. Taką sytuację miałam też w tamtym roku na Elmshorn i części pędów Veilchenblau.
Co można teraz zrobić... jak najszybciej przyciąć te pędy nad ziemią aby róż skupiła swoją energię na wytworzeniu nowych przyrostów, które wybiją od podstawy.
Pozdrawiam ciepło!
to wynik przemarznięcia pędów. Tak się zdarza, że pęd nie zrobi się od razu czarny, jak zwykle, ale ostatkami sił wypuszcza jeszcze liście, które później zamierają. Taką sytuację miałam też w tamtym roku na Elmshorn i części pędów Veilchenblau.
Co można teraz zrobić... jak najszybciej przyciąć te pędy nad ziemią aby róż skupiła swoją energię na wytworzeniu nowych przyrostów, które wybiją od podstawy.
Pozdrawiam ciepło!
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Ewuniu. dzięki pięknie jutro tak zrobię, a już chwaliłam tę różę, że zrobiła się z niej prawie pnąca, gdyż w ubiegłym roku wypuściła badyle na ponad dwa metry, a zimę zakończyła z zielonymi pędami, na których dopiero teraz wychodzą uszkodzenia mrozowe.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15
mam problem z jedną różą Kroneburg - posadziłam na Wiosnę 25 róż i wszystkie się przyjęły , oczywiście jedne idą szybciej a inne wolniej ale wszystkie wypuściły listki i teraz nagle widzę ,że u Kroneburga te wypuszczone zawiązki listków zasychają - wszystkie mają takie same warunki , podlewane prawie co dzień , nie wiem co mu jest ? nawet Venrosa ,która strasznie się ociągała i jedna z Hokusek teraz rosną jak szalone a temu coś się stało , czy można jakoś mu pomóc ?
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Ja mam podobnie. Dwie róże posadzone w donicy ładnie się przyjęły i wypuściły liście. Potem te pędy zaczęły jakby więdnąć i teraz mam gołe łodygi.
Czy ktoś wie, co to może być?
Czy ktoś wie, co to może być?
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Czy to samo dotyczy róży szczepionej na pniu Jak ją przyciąćgloriadei pisze:Krysiu,
Pozdrawiam ciepło!
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Dokładnie tak samo, na róży piennej należy przyciąć samą koronę na 2-3 oczka licząc od miejsca szczepienia.
Jeśli róża nie przemarzła, na pewno ruszy z uśpionych pąków.
Jeśli róża nie przemarzła, na pewno ruszy z uśpionych pąków.
Witam, pomóżcie - nie mogę przypisać tego do żadnych opisanych objawów, obok rośnie druga taka sama róża i jest wszystko w porządku...