Fuksja - kształtowanie drzewka
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fuksja - kształtowanie drzewka
joaker, zgadzam się w 100%. Moje drzewko pięknie przezimowało, ale własnie zasuszyło wierzchołek wzrostu.
To drzewko nie będzie więc ogromne ( około 60 cm ), ale to na pewno nie jest moje ostatnie słowo w dziedzinie drzewek z fuksji.
To drzewko nie będzie więc ogromne ( około 60 cm ), ale to na pewno nie jest moje ostatnie słowo w dziedzinie drzewek z fuksji.
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- rapunzel
marta_lara, świetnie wygląda twoje drzewko , a ja mam z moim drzewkiem taki problem, że chyba całość jest za wysoka i przez to bardzo niestabilna. Można powiedzieć, ze ta korona przeważa mi całość w jedną stronę, bo drzewko stało na parapecie i ta korona się do światła zwróciła. Przeważa mi ona patyk w doniczce, dołożyłam drabinkę, ale to nadal nie jest to i boje się, że to drzewko mi się połamie.
- justyna_gl
- Od: 10 lut 2011, o 09:38
Jagódka, musisz bardzo ciężką doniczkę kupić i przesadzić - doniczka się nie przewróci a do drzewka kijek stabilny przyczepić. Po kilku latach jak pień zgrubieje nie będzie problemu
- rapunzel
Justyna, bardzo dziękuję, o ciężkiej doniczce sama już myślałam, gorzej z tym kijkiem, bo podłoże w tym roku wszystkim roślinom zafundowałam przepuszczalne z perlitem i teraz ten kijek przez to wcale nie jest stabilny, dosłownie kiwa się razem z drzewkiem. Korzenie nie są za wielkie, więc i doniczka nie jest duża, kijek włożony dlatego dość płytko i stąd problem, ale mam nadzieję, ze jeszcze coś wymyślę.
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
- rapunzel
Józef, twoja fuksja jest "uwiązana" i to rozwiązanie bardzo mi się podoba.
Ja pomijając już złamaną koronę, która prędzej czy później odrośnie, najwyżej będzie bardzo późne kwitnienie, nie szkodzi, bo to nie jedyna moja fuksja, mam jeszcze dodatkowy problem. Ten problem to pies, który oczywiście wychodzi na balkon i niestety boję się, żeby mi nie obsikał tego drzewka. Na razie stoi ono na kwietniku, ale zastanawiam się, co dalej. Jak je eksponować gdzieś wyżej, przyznam, że kompletnie nie mam koncepcji.
Ja pomijając już złamaną koronę, która prędzej czy później odrośnie, najwyżej będzie bardzo późne kwitnienie, nie szkodzi, bo to nie jedyna moja fuksja, mam jeszcze dodatkowy problem. Ten problem to pies, który oczywiście wychodzi na balkon i niestety boję się, żeby mi nie obsikał tego drzewka. Na razie stoi ono na kwietniku, ale zastanawiam się, co dalej. Jak je eksponować gdzieś wyżej, przyznam, że kompletnie nie mam koncepcji.
-
- 50p
- Od: 8 maja 2011, o 18:04
Powiedzcie mi tylko czy fuksję potem trzyma się w doniczce i na zimę zabiera do domu czy wsadza do gruntu??
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie wyglądają takie fuksjowe drzewa, ale niestety nie do gruntu, muszą zimować w domu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- rapunzel
annetko, istotne jest to, żeby nie stały w domu w ciepłym pokoju, bo muszą przejść okres spoczynku w chłodzie, mogą wtedy nawet zgubić wszystkie liście, ale spokojnie, jeśli nie zasuszysz korzeni, to na wiosnę roślina odżyje.
-
- 50p
- Od: 8 maja 2011, o 18:04
a czy muszą mieć światło zimą czy może stać np w garażu?
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Witajcie!!
Dziś po południu poszłam pouszczykiwać nowe boczne przyrosty drzewku fuksji, patrze... a tu
i co ja mam teraz zrobić... pąki są nawet na tych małych przyrostach
No i waham się teraz czy te maleństwa wyciąć czy zostawić, szkoda mi ich strasznie, ale drzewko z kolei chciałabym jeszcze wyższe troszkę.
Teraz ma się tak w porównaniu do mamy (która ani myśli kwitnąć ):
Dziś po południu poszłam pouszczykiwać nowe boczne przyrosty drzewku fuksji, patrze... a tu
i co ja mam teraz zrobić... pąki są nawet na tych małych przyrostach
No i waham się teraz czy te maleństwa wyciąć czy zostawić, szkoda mi ich strasznie, ale drzewko z kolei chciałabym jeszcze wyższe troszkę.
Teraz ma się tak w porównaniu do mamy (która ani myśli kwitnąć ):