Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Niecierpki z nasion
Witam was wszystkich
pochwalę się nieskromnie, ze moje równie ładne
A posiałam i balsamina i waleriana
Wykiełkowały wszystkie chyba nasionka, ale tym się nie martwię, bo zawsze znajdzie się ktoś chętny do przygarnięcia nadmiaru Nie wiem tylko, czy uszczykiwać wierzchołki
Nasiona siałam 19 marca, dziś w końcu rozsadziłam roślinki. Jak naładuję baterie od aparatu, to pokażę moje roślinki.
Miłego wieczoru
pochwalę się nieskromnie, ze moje równie ładne
A posiałam i balsamina i waleriana
Wykiełkowały wszystkie chyba nasionka, ale tym się nie martwię, bo zawsze znajdzie się ktoś chętny do przygarnięcia nadmiaru Nie wiem tylko, czy uszczykiwać wierzchołki
Nasiona siałam 19 marca, dziś w końcu rozsadziłam roślinki. Jak naładuję baterie od aparatu, to pokażę moje roślinki.
Miłego wieczoru
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Tegoroczne nasiona niecierpków zamawiałam przez internet poniewaz w żadnym ze sklepów z nasionami nie mieli tego kwiatuszka.Powiem ze dostałam wyjątkowo dobre nasiona.
Dawid te, które tobie wysłałam są takie ciemnoróżowe wpadające lekko w koralową czerwień, a Jakuba ognistopomarańczowe, a to dla mnie róznica .Dla siebie zostawiłam tylko jasnoróżowe z ciemniejszym oczkiem, bo byłam nimi w zeszłym sezonie zauroczona i takie siałam.Po pąkach ( i odcieniu liści) już widać, że będą jasne
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moim trzem (na 7) pękają pąki i płatki są jasnoróżowe
Ja w zeszłym sezonie zbierałam nasiona z ciemnych, a potem też miałam kilka (na60 szt) jasnych.
Mi dziś rozkwitł drugi i teraz powoli zacznie się nieprzerwane kwitnienie
Są jaskrawo pomarańczowe.
Prócz sadzonych pojedynczo, mam jeszcze skrzynkę i taką oto misę. Te były rozsadzone jako pierwsze do dobrej jakościowo ziemi, i co prawda dopiero zaczyna wypuszczać pąki, ale jest dużo większy od pozostałych i ma naprawdę spore liście.
Uploaded with ImageShack.us
Czemu nikt nie pokazuje swoich roślin? Ja jestem ciekawy jak Wasze rośliny wyglądają teraz...
Są jaskrawo pomarańczowe.
Prócz sadzonych pojedynczo, mam jeszcze skrzynkę i taką oto misę. Te były rozsadzone jako pierwsze do dobrej jakościowo ziemi, i co prawda dopiero zaczyna wypuszczać pąki, ale jest dużo większy od pozostałych i ma naprawdę spore liście.
Uploaded with ImageShack.us
Czemu nikt nie pokazuje swoich roślin? Ja jestem ciekawy jak Wasze rośliny wyglądają teraz...
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Mój przykładowy (zdjęcie z dn. 16 kwietnia, teraz otwiera pączki).
Moje noce spędzają w ogrodzie.
Moje noce spędzają w ogrodzie.
Moje wsadzę w doniczki z dużymi otworami( po chryzantemach ) i wkopię w ogrodzie pod świerkiem, gdzie właśnie wyrwałam suchy barwinek.To sprawdzony 'patent' od sąsiadki, tylko trzeba dać trochę lepszej ziemi pod spód (korzenie tam wrosną), no i podlewać.Do donic na północny taras jak mi się uda to kupię czerwone, albo białe.Nie wyobrażam sobie lata bez niecierpków
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Jak długo kiełkują balsaminy? Zaczynam się niecierpliwić. Swoje wysiewałam w sobotę.