Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3

Post »

A czemu one nie są jeszcze przepikowane ? :shock:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majka100, no pewnie, że zdążą, tylko je przepikuj do pojedynczych doniczek czy kubeczków zagłębiając w ziemi po same liścienie. Potem ze 2 dni trzymaj z dala od okien, żeby słońce nie przypiekło i zaczną pięknie rosnąć. Spora część moich jest podobnej wielkości, stały ze wzrostem chwilę po przepikowaniu, ale teraz zaczynają już pięknie ruszać. Zaczęłam je na dzień wystawiać do hartowania, na razie w cieniu, ale niedługo po troszku słońca też dostaną, myślę, że dorównają tym, które były siane i pikowane 2 tygodnie wcześniej i mają po 15cm wysokości. :wit
Pozdrawiam, Dorota
waszqa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2012, o 18:18

Post »

Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Staram sie czytać dużo w wątkach, które mnie najbardziej interesują, jednak nie zawsze mogę znaleźć odpowiedź. Moje siewki pomidorów doprowadziłem do wieku młodzieńczego (na zdjęciu), bez zadawania zbędnych pytań, jednak teraz potrzebuję porady.
Jutro chcę przesadzić moje pomidorki pod folię (6x3m), w nocy zapowiadają spadek temp do +5 i tu pytanie, do jakiej temperarury sadzonki są w stanie przetrzymać pod folią? Od jakiej prognozowanej temperatury dogrzewać folię, np za pomocą wkładów?

dzieci:
Obrazek

młodzież:
Obrazek

wysiane pomidorki to: malinowy ożarowski, koralik czerwony, koralik żółty, roma, super snack hybrid, super sweet 100 hybrid, super beefsteake (ostatnie 4 z USA)
Awe
50p
50p
Od: 13 paź 2007, o 16:22

Post »

waszqa pisze: roma, super snack hybrid, super sweet 100 hybrid, super beefsteake (ostatnie 4 z USA)
O! interesujące... czego to mieszańce
Pozdrawiam Ewa
finestramonika
50p
50p
Od: 4 cze 2011, o 21:13

Post »

Witam,
Mam problem , poniewaz nie moge moich pomidorow wsadzic bezposrednio do ziemi w tunelu foliowym.
Wiec pomyslalam ze przesadze je pozniej do duzych doniczek i wstawie do tunelu.
Czy mozecie mi podpowiedziec jak duze powinny byc te doniczki?
W jakich odstepach je ustawic?
Czy w tym samym tunelu moge byc 3 rozne rodzaje ( normalne, koktaliowe zolte i czerwone),
przepraszam ze pisze "normalne" ale wysiewalam ze szwedzkich nasion wiec nazwy wam nic nie powiedza.
Czy jeśli beda w doniczkach to czy mam je nawozic? jeśli tak to czym?
Zaznacze ze jestem calkowitym laikiem, to moj pierwszy sezon zabawy w ogrodnika :D . Dlatego prosze o pomoc?
Mieszkam w Szwecjii u nas jest jak na razie zimno, nie wiem przy jakiej temperaturze moge je postawic w tunelu.
Jedna osoba juz sie mnie pytala, dlaczego nie moge ich przesadzic do ziemi, wiec wyjasniam:
W tym roku kupilam swoje gospodarstwo, zaznacze ze przez 13 lat nikt tam nic nie robil. Teren ktory przeznaczylam na pod warzywniak byl kiedys laka. Teraz po zimie na tej lace jest piekna, gruba pierzyna z suchej trawy. Probowalismy z mezem jakos sie do tego dobrac, ale nie mamy najmniejszych szans.
Moj sasiad ma traktor ale nie posiada specjalistycznego sprzetu do uprawy ziemi, on go uzywa do dbania o droge. Dodam ze szadnech rolnikow w poblizu nie ma. sasiad mi obiecal ze pozniej jak ta laka wyschnie moze cos z tym zrobi. Ja nie chce czekac dlatego postanowilam oczyscic kawalek po tunel.
Usunelam trawe ale nie mozna nawet wbic szpadla :( . Pomyslalam ze poloze czarna folie i poustawiam doniczki. Co o tym sadzicie????
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja myślę, że można spróbować. Doniczki muszą być spore 3-5 litrowe. Ale są też specjalne worki z podłożem do uprawy pomidorów. Kładzie się je na płasko i w nie sadzi pomidory. Nie widziałam tego nigdy ale słyszałam,że to się sprawdza. Zaraz przyjdą fachowcy to Ci pomogą.
Nawozić trzeba, nie ma znaczenia czy rosną w doniczkach czy w gruncie.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Finestramonika, zanim mogłam choć częściowo zagospodarować ogród (budowa domu w trakcie) uprawiałam pomidorki na tarasie w donicach. Powiem Ci, że rosły pięknie, pomimo moich wielu błędów jako początkującej zupełnie w tym temacie. Sadziłam do doniczek, takich zwykłych produkcyjnych, o pojemności 10 litrów. Miałam głównie odmiany drobnoowocowe - różne, bo jak najbardziej mogą rosnąć obok siebie :) Jednego malinowego olbrzyma nawet mi się udało posiadać i ładnie owocował. Tak, że jak najbardziej można :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Poczytaj ten wątek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=cylindry

Ja tak uprawiam pomimo, że w szklarni mam normalną glebę. Próbowałam wysadzać normalnie, ale niestety w zimnym klimacie to się nie sprawdza, a w cylindrach ziemia nagrzewa się dużo szybciej.
Drugi foliak mam postawiony na dechach bez dostępu do gleby i też taka uprawa się sprawdza.
Minusem jest to, że w czasie upałow trzeba codziennie podlewać, ale jak się ma ogródek przy domu to nie ma problemu.
Nawoże gnojówką z pokrzywy i skrzypu, w tym roku nastawiłam już gnojówkę z kurzaka granulowanego.

W jednym tunelu możesz mieć tyle odmian ile Ci się podoba :D
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 18:32

Post »

proponuje wiaderka po remoncie ;:173 jakies 25l i bedzie cooll
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Nie muszą być takie duże, ja mam cylindry śr 25, wysokie też na 25 i dają radę :D
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Finestramonika, wiadra mogą być od 5 do10 l. A zanim na tej ziemi położysz czarną folię podlej ją dobrze, wtedy trawa pod nią wygnije i łatwiej będzie usunąć resztki "trawnika". Tak się likwiduje perz , możesz spróbowac. Pozdrawiam , bożenka.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Poczytaj też może ten wątek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 44&start=0
Myślę ,że jego lektura Ci pomoże. Monika uprawia pomidory w torbach , bo zamiast ziemi ma praktycznie gruz po budowlany...
W pierwszym poście podała link do swojego filmiku o uprawie pomidorów w Anglii. Obejrzyj , bo warto. :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
pomidorowka
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 15:35

Post »

Ratunku :( POMOCY

Coś się dzieje z moimi pomidorami

Tutaj te najbiedniejsze

Kto mi powie o co chodzi? Dlaczego więdną, bledną? Za mokro? Za sucho?
[/url] Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”