Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1
Re: Cukinia - uprawa
E tam za wcześnie. A nuż widelec nie będzie mrozów w ogrodniki albo będą liche. Ja posiałem na razie dwie w pudełka od masła i jak tylko rozwiną liścienie wsadzę do gruntu :p
dokładnie o tym samym pomyślałam... ja zasadziłam już pestki w przycięte butelki po wodzie mineralnej i zrobiłam dziurki na dnie
jak jest fajna pogoda to grzeją się na słoneczku na balkonie
jak nic z tego nie będzie to będzie powtórka
jak jest fajna pogoda to grzeją się na słoneczku na balkonie

jak nic z tego nie będzie to będzie powtórka

pozdrawiam, Magda
Między domem a pracą są małe zakamarki szczęścia.
Jak będzie miał być duży mróz to można nakryć miską i miskę zakopać ziemią 

Jakoś tak mi się na ogródku ciasno zrobiło a chciałem mieć ze dwa krzaki cukinii. Mam zawsze swój kompost . Cukinia lubi dobra ziemię. Myślę ,że jakbym nasypał do większej donicy, naczynia trochę tłuczenia na to kompostu i w tym mógłbym hodować jedną cukinię. Zastanawiam się tylko jaki gatunek wybrać i jaką pojemność powinna mieć ta donica . Czy cukinie zapylacie ręcznie np. piórkiem?
Bogdan
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogdan, ja nigdy nie zapylałam cukinii, zostawiałam to pszczółkom 
Ale też zawsze miałam je tylko w gruncie. Myślę, że gdyby zapewnić odpowiednio szeroką donicę, dałaby radę. Co do odmian, to u mnie sprawdziła się Atena Polka (żółta) i Astra Polka (zielona). W tym roku wypróbuję też Tapir (prążkowana jasno/ciemnozielona) i Tondo di Piacenza (okrągła zielona).
Moje cukinie zaczęły wychodzić z ziemi
W doniczkach oczywiście
Pierwsza była Tondo di Piacenza i Astra Polka.

Ale też zawsze miałam je tylko w gruncie. Myślę, że gdyby zapewnić odpowiednio szeroką donicę, dałaby radę. Co do odmian, to u mnie sprawdziła się Atena Polka (żółta) i Astra Polka (zielona). W tym roku wypróbuję też Tapir (prążkowana jasno/ciemnozielona) i Tondo di Piacenza (okrągła zielona).
Moje cukinie zaczęły wychodzić z ziemi

W doniczkach oczywiście

Pierwsza była Tondo di Piacenza i Astra Polka.
Pozdrawiam, Dorota
A kiedy posiałaś swoje cukinie ?
Ja też czekam, aż wyjdzie coś zielonego i zastanawiam się ile to może potrwać.
Ja też czekam, aż wyjdzie coś zielonego i zastanawiam się ile to może potrwać.
pozdrawiam, Magda
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystkie siałam 15.04, tydzień temu. Pierwsze wychodzić zaczęły po 4 dniach, dzisiaj 5 sztuk ma rozłożone liścienie a kolejnych kilka już robi garbia 

Pozdrawiam, Dorota
- krzesz
- 10p - Początkujący
- Od: 15 kwie 2012, o 10:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoje sadzonki mam już duże, wysiewałam pod koniec marca. Korci mnie, żeby je wysadzić do gruntu i nie wiem, czy się powstrzymam. W ubiegłym roku majowy przymrozek zniszczył posadzone za wcześnie roślinki.
Co tu robić? Marzy mi się taka zupka z cukinii albo zapiekana z farszem, mniam. 

Krzesz, dla cukinii to stanowczo za wcześnie, by dawać je już do gruntu. Raczej siałabym na wszelki wypadek jeszcze raz cukinię do pojemników, nie wiem, jak uda Ci się przetrzymać te sadzonki w dobrej kondycji.
- Gryfica
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 mar 2012, o 18:38
Ja też się pospieszyłam z sadzeniem i mam już spore sadzonki,
eh błędy początkujących ogrodników
Postanowiłam, że wysadzę połowę sadzonek z pojemników do gruntu, a połowę spróbuję jeszcze przetrzymać, zawsze można posadzić nowe...
eh błędy początkujących ogrodników

Postanowiłam, że wysadzę połowę sadzonek z pojemników do gruntu, a połowę spróbuję jeszcze przetrzymać, zawsze można posadzić nowe...
Mam pytanie, kupiłam nasionka cukinii Atena Polka (żółta) i na opakowaniu pisze że to odmiana F1. Czy mogę z niej potem zebrać nasionka ? Bo slyszałam że F1 nie powtarzają cech ?
Ja bym już wsadził do gruntu jak ktoś ma za duże sadzonki. Istnieje spora szansa, że nie będzie w tym roku majowych przymrozków. A nasiona F1 nadają się do siewu, ale nie wiadomo co z nich wyjdzie, trzeba by osłaniać przed owadami, żeby nie pokrzyżowały się z innymi i przez kilka sezonów wyprowadzać z nich nowe odmiany. O ile w przypadku pomidorów jest to dość proste, o tyle w przypadku cukinii dochodzi czynnik losowy - pszczoły 

- krzesz
- 10p - Początkujący
- Od: 15 kwie 2012, o 10:10
Też wydaje mi się, że skoro w tym roku wiosna przyszła później, przymrozków już nie będzie. W weekend wysadzam sadzonki cukinii, a dla pewności okryję je włókniną. Oprócz tego na początku maja posieję kilka nasion prosto do gruntu.
pozdrawiam- Ania
ja bym zaryzykowała i posadziła juz tą cukinię do gruntu... ale nowe też bym jeszcze raz zasiała
pozdrawiam, Magda