Mieczyki ( Gladiola )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mieczyki

Post »

U mnie też piwnica jest wilgotna, a w tym roku nawet woda tam stała. Często mam popleśniałe wierzchnie warstwy mieczyków jeżeli są w skrzynkach głębokich, Staram je się trzymać w skrzynkach płytkich i przy wewnętrznej ścianie na pewno nie bezpośrednio na ziemi. Bywało że wynosiłam do domu na lekkie obeschnięcie, ale to na bardzo krótko, aby nie wzbudzić kiełkowania. Nie mam specjalnego magazynu, więc muszę radzić tak jak mogę. Najgorzej jest mroźną zimą, bo do mojej piwnicy potrafi wedrzeć się mróz. Gdy jestem w domu to jakoś w najgorsze mrozy opatulam, ale nie ma mnie przez parę tygodni i wtedy tylko łaska Boża je chroni. Każdej zimy wyjeżdżam do Hiszpanii, ta moja praca przy kwiatkach, to na mój zimowy wyjazd.
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W kwestii zbyt wysokiej temperatury przechowywania to ja tak miałam w zeszłym roku. Cebule tylko tak na 1cm wypuściły pędy i zrobiły się z nich straszne suszki. Myślałam ze nic z nich nie będzie, ale mimo wszystko postanowiłam spróbować, tradycyjnie włożyłam je do namaczania w środku grzybobójczym, a one pięknie napęczniały do swych poprzednich rozmiarów, no i po posadzeniu urosły.
Asia
sylviaadam
50p
50p
Od: 19 maja 2011, o 10:37

Post »

A ja mam pytanko odnośnie moczenia cebul w środkach chemicznych. Chciałabym ochronić moje mieczyki i przed grzybkiem :wink: i przed robaczkiem :wink: . Tylko zastanawiam się jak to zrobić :?: Zmieszać preparaty, zastosować jeden po drugim, a jeśli tak to który pierwszy :?:
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Zamocz bulwy najpierw w środku owadobójczym (na wciorniastka), a potem zapraw je w w środku grzybobójczym: Kaptanie, Topsinie, albo też w mieszaninie obydwu środków.

Przed moczeniem ściągnij łuski okrywowe.

Pozdrawiam
Adam
sylviaadam
50p
50p

Post »

Dzięki Adam ;:196 A mogę na robaka użyć Decis :?: Taki akurat środek posiadam
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p

Post »

Jak najbardziej może być ten środek. Na wciorniastka zalecane jest stężenie 0,03-0,05%.

Powodzenia
Adam
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Wczoraj posadziłam cebulki białych mieczyków, ktore dostałam od sąsiadki. W koszyczkach, bo "ściur" :lol: grasuje, miałam tylko trzy wolne koszyczki, a cebulek bylo 20, więc są dość blisko siebie, mam nadzieję, że nie za blisko.
A mieczyki abisyńskie wsadziłam do dużej donicy razem z liliami, lilie w srodku, a mieczyli na brzegu. Czy dobrze zrobiłam?
Bea
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p

Post »

Już w którymś z postów Krysia pisała, że nie ma takiej potrzeby. Roślinka podlega prawom grawitacji i znajdzie drogę do światła.

Ważniejsze jest aby nie "posiać" zbyt gęsto. Wykonałem proste "urządzenie", aby tego uniknąć.

Obrazek

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
bukjan
200p
200p
Od: 26 paź 2009, o 15:08

Post »

Rotos to cebulki wbijasz na te gwoździki :;230
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rotos jak długo mają się moczyć cebulki?
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p

Post »

Ateno - wystarczy po godzinie w każdym ze środków.

Powodzenia :)
Adam
sylviaadam
50p
50p

Post »

Oj to ja niektóre gęściej posiałam :oops: ale z braku miejsca nie mogłam inaczej. Tyle ich było, że mi się ogródek skończył ;:224 a jeszcze przyszły mi wczoraj sadzonki margerytek i też musiałam je gdzieś zmieścić. Ale zrehabilituję się i wynagrodzę mieczykom tą mało powierzchnię sypiąc im trochę nawozu do cebulek. Myślę, że im posmakuje :wink:
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p
Od: 25 kwie 2012, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Moglibyście mi poradzić kiedy dokładnie mam posadzić cebulki mieczyków? Kupiłam ok. 200 sztuk i chcę, żeby zakwitły w sierpniu (dokładnie chcę je na 11 sierpnia na mój ślub). Niestety nigdy ich nie uprawiałam... Czytam wasze porady i mam nadzieję podołać :) :wit
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”