Grill gazowy,elektryczny. Jaki?
Re: Grill elektryczny Philipsa
Krzychu, po tym co napisałeś i jak, jestem nawet skłonna spróbować tatar .
Musisz stworzyć swój własny wątek kulinarny, będę Twoją fanką i pewnie nie tylko ja .
Musisz stworzyć swój własny wątek kulinarny, będę Twoją fanką i pewnie nie tylko ja .
Re: Grill elektryczny Philipsa
Mam tego grilla od roku. Najważniejsze to rozgrzać go do właściwej temperatury, potem tylko pilnować, żeby nie spalić.
Pod tym linkiem jest mnóstwo przepisów; wybierasz rodzaj urządzenia i masz przepisy do przygotowania na tym urządzeniu: na dole menu głównego rozwiń "Pokaż wszystkie opcje" i na dole jest okienko na wybór urządzenia. Oczywiście stosować również możesz inne dostępne kryteria wyboru.
http://www.philips.pl/ka/PL/pl/index#/home
Pod tym linkiem jest mnóstwo przepisów; wybierasz rodzaj urządzenia i masz przepisy do przygotowania na tym urządzeniu: na dole menu głównego rozwiń "Pokaż wszystkie opcje" i na dole jest okienko na wybór urządzenia. Oczywiście stosować również możesz inne dostępne kryteria wyboru.
http://www.philips.pl/ka/PL/pl/index#/home
Re: Grill elektryczny Philipsa
Dzięki za te namiary,bo wprawdzie zarejestrowałam swojego grilla,ale nie dostałam żadnych informacji.Przepisy wygladaja super.a czy robiłaś już coś z nich.Jakoś nie mam przekonania do podawanego czasu grillowania,np.5-6 min dla fileta z kurczaka,czy to naprawdę wystarczy?I jeszcze jedno pytanie,pisałaś że masz takiego samego grilla jak ja,ale w tym linku nie ma takiego jak my mamy,czy to jest jakaś różnica.W niektórych tam podanych przepisach trzeba zamknąć klapkę,której mój nie posiada.
Re: Grill elektryczny Philipsa
Grill to grill, różnice modelu nie mają znaczenia. Są np. takie, w których połowa płyty grzejnej jest płaska, a połowa karbowana. Z tych przepisów coś tam robiłam, ale zawsze wprowadzałam jakieś swoje modyfikacje, głownie ze względu na posiadane składniki. Na czas podany nigdy nie zwracam uwagi, po prostu sprawdzam na bieżąco wzrokowo, a nawet organoleptycznie, jak trzeba. Ostatnio robiłam szaszłyki z piersi kurzych + boczek wędzony + cebula. Faktycznie - trwało to znacznie dłużej niż 4 minuty. Po mięsie takim widać, czy jest usmażone (zdecydowanie zmienia kolor), dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę, że w środku szaszłyka, z uwagi na ściśnięcie ze sobą poszczególnych kawałków, ciepło przemieszcza się trudniej, więc przy grillowaniu musisz to wziąć pod uwagę.
Robiłąm różne mięsa, i kiełbasę, i warzywa na tym grillu. W zasadzie co robisz na zwykłym grillu, możesz zrobić i na elektrycznym.
Robiłąm różne mięsa, i kiełbasę, i warzywa na tym grillu. W zasadzie co robisz na zwykłym grillu, możesz zrobić i na elektrycznym.
Re: Grill elektryczny Philipsa
Ja uważam, że grille najlepszej jakości i w najnowocześniejszej technologii oferują firmy BroilKing, czy Outdoorchef. Można bez problemu je dostać w różnych sklepach w całej Polsce lub na internetowej stronce Link zmoderowanoGrillując na markowym sprzęcie mamy gwarancję, że jedzenie przez nas przygotowywane będzie zdrowe
Re: Grille gazowe
Ja z grilli gazowych mogę polecić modele np. Broil Kinga albo Grill Pro/B, a także Outdoorchef. Mimo, że cenowo mogą na pozór nie wydawać się najatrakcyjniejsze cenowo, to ich jakość naprawdę jest nieporównywalna do innych na rynku. Można je kupić w całej Polsce albo w internecie -
Re: Grille gazowe
Witam, mam pytanie do użytkowników grilli gazowych. Jestem przed pierwszym użyciem mojego grilla kupionego w markecie budowlanym. Dostałem do niego kamienie z lawy, jednak bez żadnej instrukcji czy informacji jak je używać. W związku z deficytem stron o grillach gazowych chciałem się was zapytać jak ich ( kamieni z lawy) używać? Gdzie je rozłożyć?
Dodatkowo chciałem zapytać czy używacie wiórków smakowych? jeżeli tak to w jaki sposób? Gdzie się je umieszcza? I przede wszystkim czy uważacie rzeczywiście dodają one aromatu ?:)
serdecznie pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi
Dodatkowo chciałem zapytać czy używacie wiórków smakowych? jeżeli tak to w jaki sposób? Gdzie się je umieszcza? I przede wszystkim czy uważacie rzeczywiście dodają one aromatu ?:)
serdecznie pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi
Re: Grille gazowe
Mamy 2 grille, gazowy i weglowy. Gazowy uzylismy tylko raz, czyszczenie rusztow i palnikow okazalo sie zbyt uciazliwe, skutecznie zniechecilo do grillowania. Co do grilla weglowego, to polecam takie zamykane. Jedzenie nie jest zweglone i praktycznie nie rozni sie od przyrzadzanego na gazowym, tyle ze pachnie ladniej. Po zamknieciu dostepu powietrza brykiet gasnie szybko i mozna go uzywac ponownie. Paczka brykietu starcza na co najmniej 4 rozpalenia, zwykly wegiel drzewny sie nie sprawdza.
pozdrawiam
H.
pozdrawiam
H.
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 12
- Od: 5 sty 2012, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grille gazowe
no i po raz kolejny otwieramy sezon na grillowanie, zastanawiam się jaki grill kupić wiecie zależy mi na tym, żeby był solidny mocny, żeby posłużył więcej niż jeden sezon. Myślę, żeby sobie kupić jeden z grill oferowanych przez Zmoderowano, bo słyszałam wiele pozytywnych opinii na temat tej marki. Czy ktoś miał może do czynienia z tą firmą i może się ze mną podzielić doświadczeniami?
- zywik
- 100p
- Posty: 101
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mrozy
- Kontakt:
Re: Grille gazowe
W tym roku zakupiłem grill gazowy. To jest coś rewelacyjnego. Już nie muszę pamiętać o węglu drzewnym czy brykiecie. Nie muszę rozpalać i czekać aż się nagrzeje. Teraz tylko małe "pstryk" chwila na rozgrzanie lawy wulkanicznej i jazda z obiadkiem :] Szczerze to nowe grille gaz. są piekielnie drogie a tak wyskoczyłem w nd na giełdę do Słomczyna, wybrałem model za 40zł, odświeżyłem, kupiłem lawę wulkaniczną za 50zł i proszę bardzo jest:]
a jeśli chodzi o walory smakowe to nie czuję większej różnicy.
pozdrawiam!
a jeśli chodzi o walory smakowe to nie czuję większej różnicy.
pozdrawiam!
Ministerstwo Książki
- Caparzo
- 50p
- Posty: 94
- Od: 28 kwie 2013, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kamienna Góra
Re: Grille gazowe
To teraz nie zapraszacie znajomych na grilla, bo grill to kiełbasa i ognisko, brykięt, czy drewno i na patykach kiełbacha.
grill gazowy to taki chyba oszukany, tak samo jak smażenie frytek. Frytka to wrzący olej, kartofel ;) a nie frytka, blacha i piekarnik bez oleju
grill gazowy to taki chyba oszukany, tak samo jak smażenie frytek. Frytka to wrzący olej, kartofel ;) a nie frytka, blacha i piekarnik bez oleju
Re: Grille gazowe
Też nie lubię ani grilli gazowych ani frytek nie z oleju :P Ale pewne ulepszenie w grillach są fajne mój np. nie dymi i o ile wcześniej myślałam, że to bez sensu tak szczególnie zimą go za to uwielbiam
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 3191
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Grille gazowe
Mam węglowy, elektryczny i kupiłam gazowy był w promocji Powiem jedno na gazowym może ciut inaczej smakuje nie jest takie okopcone (ja lubiłam ). Gazowy jest super nigdy tyle nie grilowałam, szybko, prosto i lepiej niż z węglowego, elektrycznego. Bez smrodu, brudu ino pstryk i nawet zimą griluję
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...