Poziomki na balkonie, w doniczce
Poziomki na balkonie, w doniczce
Mam na balkonie poziomkę,doniczkową,która owocuje przez cały rok.
Jak ją przechować przez zimę by mi nie zmarzła?
Jak ją przechować przez zimę by mi nie zmarzła?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dzień dobry Ewo!!!
Miło,że do nas dołączyłaś!
Poziomce na balkonie wystarczy jak ja przesuniesz w kąt,żeby osłonic przed nadmiernymi wiatrami w czasie zimy a ponadto zabezpieczysz donicę /ocieplisz/ aby nie przemarzły korzenie.
Możesz owinąć ję folią pęcherzykową,grubym papierem pakowym czy wstawić w pudło kartonowe.Na wierzch możesz nasypać suchych liści czy trocin kupionych w sklepie ZOO lub też przestrzeń między doniczką a tym nowym jej opakowaniem utkać zmiętym papierem gazetowym.
Pod całą tę nową "ozdobę balkonową" podłóż styropian,deseczkę lub grubszą warstwe tektury,a by odizolować donicę od podłoża.
Nie zapomnij od czasu do czasu,przy bezmrożnej temperaturze podlac troszeczkę swoją poziomkę i to wszystko.Życzę powodzenia i zapraszam do dyskusji w innych wątkach forum.
;:54
Miło,że do nas dołączyłaś!
Poziomce na balkonie wystarczy jak ja przesuniesz w kąt,żeby osłonic przed nadmiernymi wiatrami w czasie zimy a ponadto zabezpieczysz donicę /ocieplisz/ aby nie przemarzły korzenie.
Możesz owinąć ję folią pęcherzykową,grubym papierem pakowym czy wstawić w pudło kartonowe.Na wierzch możesz nasypać suchych liści czy trocin kupionych w sklepie ZOO lub też przestrzeń między doniczką a tym nowym jej opakowaniem utkać zmiętym papierem gazetowym.
Pod całą tę nową "ozdobę balkonową" podłóż styropian,deseczkę lub grubszą warstwe tektury,a by odizolować donicę od podłoża.
Nie zapomnij od czasu do czasu,przy bezmrożnej temperaturze podlac troszeczkę swoją poziomkę i to wszystko.Życzę powodzenia i zapraszam do dyskusji w innych wątkach forum.
;:54
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Poziomki na balkonie
Odświeżam temat, bo wysiałam nasiona poziomki baron i chciałam się dowiedzieć, czy może rosnąc w ziemi uniwersalnej, czy wymaga jakiejś innej. Oczywiście zgodnie z tematem poziomki będą w pojemnikach na balkonie.
Witam, również odświeżam bo wysiałam nasionka poziomki i docelowo będzie mieszkać na balkonie, ale na razie niestety dopiero kiełkuje bo późno wysiałam - mam jednak nadzieję, że coś z tego będzie i w wakacje będę się objadać pysznymi - własnymi - poziomkami
- rapunzel
No ja bym się na te wakacje nie napalała, bo moje poziomki wysiane przeszło miesiąc temu mają chyba mniej niż centymetr
Niech będą nawet dopiero na koniec wakacji i choćby niewiele - zawsze to radości dostarczy
Mają centymetr - może teraz szybko ruszą, a wystawiasz je na zewnątrz w ciepłe dni?
Mają centymetr - może teraz szybko ruszą, a wystawiasz je na zewnątrz w ciepłe dni?
- rapunzel
Maksia, kilka razy wystawiałam, a wczoraj to zapomniałam zabrać na noc do domu, zresztą wszystko zostało, ale skoro nie było mrozu, to raczej będzie ok.
Na pewno bedzie ok, bo teraz ciepło całkiem
Ja moich nie wystawiam bo totalne maleństwa - ledwo zakiełkowały, a nawet nie wszystkie jeszcze
Wystawiam za to pomału inne roślinki bo ładna pogoda.
Miejmy nadzieję na sukces z naszymi poziomkami
Ja moich nie wystawiam bo totalne maleństwa - ledwo zakiełkowały, a nawet nie wszystkie jeszcze
Wystawiam za to pomału inne roślinki bo ładna pogoda.
Miejmy nadzieję na sukces z naszymi poziomkami
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O poziomkach proponuję tu zaglądac.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p2975286
Pozdrawiam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p2975286
Pozdrawiam
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2012, o 09:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy poziomka ma szansę na rozwój w cieniu(70%) ?
Nie mam pojęcia, posiałam poziomkę 1 raz, ale tak sobie myślę, że przecież rosną sobie w lesie a tam cienia dużo, więc może...
- rapunzel
U mnie muszą rosnąć w cieniu, bo mam północny balkon. Ale co z nich wyjdzie, zobaczę. Liczę, ze je przezimują i może w przyszłym sezonie będą jakieś plony.
Liczmy, że może w tym roku już coś się uda głowa do góry