Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Bazylia - wysiew nasion

Post »

basiabar pisze:Mi prawie wszystkie zdechły,okno południowe u mnie to chyba za ciepło bo jeszcze od blachy odbija i strasznie grzało a i ziemia nie najlepsza bo szybko wysychała na proch a jak podlałam i przykryłam to rano była pleśń.Z 20 może 3 uratuje.Trudno teraz wysiałam do doniczki z lepnicą bo ładnie wschodzi i pomidorom też pare nasionek dorzuciłam .Plantacji nie muszę mieć, będę próbowała aż się uda.Teraz widzę że za mokro bazylia też nie musi mieć.
Ja upiłem worek ziemi ogrodowej w Biedronce za 3zł. Wystarcza zpowodzeniem nie tylko na wysianie nasion. Ale moim zdaniem lepszy pod nasionka jest torf.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

Moje siewki w doniczkach i plastikowych kubkach z jednego opakowania bazylii .
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wczoraj wieczorem wysiałam bazylie (m.in.), a dzis , proszę, trafiłam na watek o sianiu :uszy
Bea
noboko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 kwie 2012, o 13:17
Kontakt:

Post »

czy pleśń w doniczce może zaszkodzić bazylii? rośnie cały czas ładnie,ale boję się,że jak jest pleśń to mogą dostać też korzenie,które nie znoszą podobno nadmiaru wody. Wysadzam na wewnętrznym parapecie, okno południowe.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Filip
marysia550
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2012, o 19:53

Re: Bazylia w mieszkaniu na własny użytek - wskazówki.

Post »

WItam
Ja wsiałam bazylię dwa dni temu ( także majeranek i miętę), ale już wiem, że ma za mało ziemi (płytko). Chciałam ją wsadzić później do gruntu, ale teraz zastanawiam się nad pikowaniem zaraz po wzejściu, a potem w końcu maja do gruntu. Tak będzie lepiej, czy przetrzymać ją aż do wsadzenia do gruntu w tej ilości ziemi?
Awatar użytkownika
Lusi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2007, o 10:28

Post »

sylwia75 może masz rację, przestawiłam na okno wschodnie, zobaczymy czy jej będzie lepiej, bo już zaczynają jej listka na czubkach brązowieć :?
Awatar użytkownika
Basia86
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 15:52
Kontakt:

Post »

bozunia pisze:danaa a jak ukorzeniasz? Tylko w wodzie, czy w ziemi? Pod przykryciem? Jak długo czeka się na korzonki? Napisz coś więcej, bo chciałabym w ten sposób spróbować rozmnożyć :)
Ja się mogę w tym temacie wypowiedzieć, bo ukorzeniłam tak bazylię "przez przypadek" ;) ucięłam kawałek do ozdoby święconki, a potem żal mi było wyrzucać to postawiłam na stole w kieliszku z wodą do ozdoby :) i po kilku dniach wypuściła korzonki. Podocinałam więc jeszcze 2 pędy i dołożyłam do wody - i teraz mam 3 sadzonki, które czekają żeby je do ziemi wsadzić ;)
Obrazek
Ja mam do Was też jedno pytanie - mam bazylię kupioną w markecie (najprawdopodobniej z uprawy hydroponicznej) i chcę ją przesadzić do normalnej ziemi. Czy muszę na coś uważać? Wiem żeby porozdzielać sadzonki bo za gęsto im w tych małych doniczkach, ale chodzi mi o to czy mogę zrobić coś żeby były większe szanse ze bazylia się przyjmie?
SlonecznyBalkon.pl - mój blog
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja nigdy nic nie robiłam tylko przesadzałam do większej doniczki z dobrą ziemią, nawet nie rozdzielałam zbyt gęsto rosnących roślin ( przeżywały najsilniejsze i ładnie się później krzewiły ).
pozdrawiam
Edyta
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

mam pytanie
posadziłam bazylię jakiś miesiąc temu, a ona owszem wzeszła, ale jest malutka, ma może 1,5 - 2 cm wysokości. Nie rośnie mi w ogóle. Co mam zmienić? trzymam ją na południowym oknie, podlewam regularnie....
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Galadier
100p
100p
Od: 23 maja 2012, o 14:05

Post »

Witam
Moja też przez dłuższy czas mozolnie rosła, teraz rozsadziłam ją do dużej donicy (20 cm srednicy na 10 roślinek) wystawiłam ją na dwór w miejsce gdzie w południe jest dużo słońca natomiast rano i po południu jest cień I ROŚNIE TERAZ JAK OSZALAŁA ;:138
Pozdrawiam Kinga
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Moja też rośnie jak się zrobiło ciepło a jak pachnie... Obrazek
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

Cieszę się, że Wasze bazyli...szki rosną sobie zdrowo, tylko czemu moja nie rośnie?
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bazylia - Ocimum basilicum wysiew nasion

Post »

Coś mi podgryza bazylię,która posiałam do gruntu,nie mam ochoty z nikim się nia dzielić! :? Czy to mogą być mrówki,czy może coś innego?Jutro dodam zdjęcie.Macie podobne przygody?
Pozdrawiam,Basia
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”