Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trytoma
Z nasion kwitły na 2 rok? Ja jak wysiewałem swoje do szklarni, to po skiełkowaniu pikowałem, a następnie wysadziłem do gruntu późna wiosną. Za chiny nie kwitła. Po sezonie w gruncie na wiosnę po dodaniu jej kompostu , owszem ruszyła jak szalona ale też nie było kwiatostanu. Dopiero po 3 roku żywienia niespodzianka zakwitła, jednym pędem. Nie wiem od czego to zależy, ze może tak szybko zakwitnąć.Może od uprawy całorocznej w szklarni to wtedy zgadzam się, że pędzona powinna zakwitnąć w 2 roku od wysiewu.Może od odmiany to tez zależy?
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- Danutek
- 10p - Początkujący
- Od: 26 paź 2011, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trytoma
Właśnie w tym roku pierwszy raz tak zrobiłam...i żałuję....zgniła.Kiedy zimowała tylko z suchymi liśćmi ale nie związanymi,nic się nie działoAgrokasia pisze:Ja unikam zamoknięcia trytom w ten sposób: związuje je w koński ogon pochylone do ziemi. To też działa. Woda spływa pod kątem.
-
- 50p
- Od: 11 lut 2012, o 23:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trytoma groniasta Kniphofia uvaria
Moje chyba zakończyły żywot, były dwie, jednoroczna i dwuletnia, okryte korą i gałęziami, nic to chyba nie dało. Kupiłem nową, ale tym razem posadzę ją może z daliami i będę wykopywał na zimę, podobno tak też można.
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie tak jak u Damka 1718. Z nasion nie kwitły do 3 roku, pojawił się wprawdzie jeden niewyraźny kwiat, ale nic specjalnego
Zdaje się że po tej zimie mogę spisać je na straty.
Zdaje się że po tej zimie mogę spisać je na straty.
Trytomy trzeba zabezpieczać na zimę żeby woda nie dostawała się do środka i na pewno nie zmarznie.
-
- 50p
- Od: 11 lut 2012, o 23:41
Coś chyba rośnie, ale obok, możliwe, ze się rozmnożyła?
- ajwonna
- 10p - Początkujący
- Od: 2 kwie 2011, o 18:40
Moje piękne trytomy miały za dużo wody zeszłego lata, do tego ciężka zima i całkiem wyginęły. Zebrałam z nich nasiona jesienią - może uda mi się coś z nich wyhodować.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
U mnie najbardziej ucierpiały te które wcześniej zabezpieczyłem tzn. obwiązałem rozetę liści aby nie gromadziła się woda , teraz widzę że to zły pomysł ponieważ te którym położyły się liście na ziemi ocalały , zmarzła góra - ale wypuszczają się nowe listki.
Tak więc nawet niewielka ochrona korzeni w postaci zalegających liści je ocaliła....
Tak więc nawet niewielka ochrona korzeni w postaci zalegających liści je ocaliła....
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Ja miałem chyba z 7 sztuk w różnych miejscach ogrodu i na tą chwilę wszystkie są już chyba w krainie wiecznego lata.
- furious
- Od: 28 wrz 2010, o 11:06
- Kontakt:
ale ta zima dała nam się we znaki... nasze też padły...
Współczuję Wam, ja nigdy nie okrywam i na dziś dzień wygląda tak, a wiosną kępa była dzielona
Moje niestety też nie przetrwały tej zimy. A w zeszłym roku zaczęły się ładnie rozrastać i pierwszy raz kwitły.