Mój pierwszy warzywniak
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój pierwszy warzywniak *kasia82* - zdjęcia siewek, odmiany
sylwia75 biegam za Tobą po forum hihi, tak mam kilka sadzonusiów , jutro wstawię foto, strasznie wolno kiełkowały i do tego wolno rosną, producent pisząc o owocach (które pojawią się po 4 miesiącach od wysadzenia) miał na myśli oczywiście przyszły rok, bo zanim ta sadzonka nabierze rozmiarów do sadzenia w gruncie to zastanie nas 2013rok
Pozdrawiam
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to może błąd popełniłam wyrzucając tą ziemię z siewkami,najwyżej będę miała w przyszłym roky na kompoście piękne truskaweczki
Pozdrawiam Sylwia
- kasia82
- 500p
Sałata i rzodkiewka w szklarni rosną jak szalone, musiałam ją popikować co kilkanaście cm bo już liście nachodziły na siebie, rzodkiewkę jutro będę pikować a z sałatą którą posiałam kilka dni temu jeszcze nie wiem czy czekać liście właściwe czy już przerywać... ehh wszystkiego się dopiero uczę za rok pewnie będzie mi łatwiej. Jedno już wiem nigdy nie posieje całego opakowania pomidorów (to chyba ze strachu, że nic nie wzejdzie) i salaty w domu też już nie posieje zmarnowałam dwa opakowania bo wyciągała się, była cieńka normalnie tragedia - najlepiej mi rośnie w szklarni posiana w marcu.
Marchewka posiana w ubiegłym tygodniu jeszcze nie wzeszła, nie wiem co z cebulą posadziłam dymkę i na razie cisza
Marchewka posiana w ubiegłym tygodniu jeszcze nie wzeszła, nie wiem co z cebulą posadziłam dymkę i na razie cisza
Pozdrawiam
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Rzodkiewkę lepiej wysiewać dość rzadko a jeśli wzejdzie zbyt gęsto to przerywać.
I pamiętać o tym by wysiewać małe ilości i nie jednocześnie bo jak wzejdzie cale opakowanie nasion i urośnie mniej więcej w tym samym czasie to kto to wszystko zje ?
I pamiętać o tym by wysiewać małe ilości i nie jednocześnie bo jak wzejdzie cale opakowanie nasion i urośnie mniej więcej w tym samym czasie to kto to wszystko zje ?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Comcia nie strasz ilością wysianej rzodkiewki
Ja posiałam 3 torebki (duże, nie takie z Lidla) na raz w ubiegłym roku i dało się zjeść - koleżanki w pracy tylko się przymilnie uśmiechały, szwagierka zza płota chętnie przyjmowała siateczkę , sąsiad też nie pogardził.
Ja posiałam 3 torebki (duże, nie takie z Lidla) na raz w ubiegłym roku i dało się zjeść - koleżanki w pracy tylko się przymilnie uśmiechały, szwagierka zza płota chętnie przyjmowała siateczkę , sąsiad też nie pogardził.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dwa albo trzy lata temu wysiałam na raz całą paczkę i w domu jak przynosiłam rzodkiewkę to już patrzyli na mnie wilkiem.
A`latem to się upominali, ale w upały rzodkiewka u mnie nie rosła, choć podobno miałam odmianę do uprawy latem...
A`latem to się upominali, ale w upały rzodkiewka u mnie nie rosła, choć podobno miałam odmianę do uprawy latem...
- kasia82
- 500p
Comcia ja będę się cieszyć jak zjem chociaż 5 rzodkiewek , paczuszki całej nie wysiałam ale skoro mówisz że będzie jej dużo to ciesze się jeszcze bardziej, może głupio zabrzmi ale moim marzeniem jest zrywać co dzień jakieś warzywko z własnej uprawy a rzodkiewka, sałata gdyby była szła by co dzień na kanapkę, surówkę itp a mój M to już w ogóle sałaciarz
W tamtym roku siałam rzodkiewkę w sierpniu z tego co czytałam już wiem że miała chyba za gorąco i w liście szła, radocha jak wykiełkowała ale później czar prysł liście były co raz większe a rzodkiewki brak.
-- 19 kwi 2012, o 06:09 --
ostatnia szansa przerywałaś swoje rzodkiewki, czy po jednej sztuce siałaś? ja muszę ją już poprzerywać i przerywać tzn pociągnąć za łodyżkę i z całym korzonkiem przesadzić w inne miejsce, czy delikatnie podważyć wraz ziemią i z ziemią przesadzić?
W tamtym roku siałam rzodkiewkę w sierpniu z tego co czytałam już wiem że miała chyba za gorąco i w liście szła, radocha jak wykiełkowała ale później czar prysł liście były co raz większe a rzodkiewki brak.
ostatnia szansa przerywałaś swoje rzodkiewki, czy po jednej sztuce siałaś? ja muszę ją już poprzerywać i przerywać tzn pociągnąć za łodyżkę i z całym korzonkiem przesadzić w inne miejsce, czy delikatnie podważyć wraz ziemią i z ziemią przesadzić?
Pozdrawiam
-
Ja zawsze sieję rzodkiewki "rzutem", nie w rządkach i nie przerywam, nie przepikowuję. Nie mogę się doczekać kiedy będą duże więc zaczynam od takich wielkości niewiele większych od groszku cukrowego i staram się takie małe wyrywać z miejsc gdzie jest ich więcej, oszczędzam te rosnące wyraźnie pojedynczo.
Moje nowe imię Szansa
Kasiu rzodkiewki nie pikuj tylko wyrwane albo zjedz od razu albo wrzuć na kompostkasia82 pisze:Comcia ja będę się cieszyć jak zjem chociaż 5 rzodkiewek , paczuszki całej nie wysiałam ale skoro mówisz że będzie jej dużo to ciesze się jeszcze bardziej, może głupio zabrzmi ale moim marzeniem jest zrywać co dzień jakieś warzywko z własnej uprawy a rzodkiewka, sałata gdyby była szła by co dzień na kanapkę, surówkę itp a mój M to już w ogóle sałaciarz
dymka jeszcze posiedzi bo ziemia jeszcze nie jest dostatecznie nagrzana-więc sie nie martw.
-
Moje nowe imię Szansa
- kasia82
- 500p
Rzodkiewki rosną ale jakoś powoli rzadziej przerwać muszę, póki co przygotowaliśmy grządki i przez ostatni tydzień siałam, siałam i jeszcze raz siałam
Marchewka wczesna Primo posiana 10 kwietnia wzeszła jak w zegarku na opakowaniu pisali wschody po 10-14 dni i faktycznie wzeszła 12-go dnia od wysiania
Pietruszka korzeniowa stoi w miejscu ale gdzieś czytałam że długo wschodzi.
Buraczki ćwikłowe posiane 11 kwietnia pokazują już czerwone łebki
Cukinia poszła do krainy wiecznych upraw, wysiewam dziś w szklarni.
Kapusta kamienna głowa hmm... wzeszła ale sąsiadka nie wiedzieć czemu śmieje się ze mnie... za wcześnie? a może za późno posiałam czy jak? może chodzi o długi okres wegetacyjny kapusty?
Pietruszka z rozsady padła w gruncie chyba zmarzła ale posiałam drugą.
22 kwietnia posiałam buraczki ćwikłowe Czerwona Kula, nie mogę się doczekać pierwszych zbiorów
W szklarni natomiast posadziłam już pomidory, każdy do oddzielnej donicy "rada sąsiadki" z wyciętą podstawą w sumie wysadziłam 12 pomidorków pod 6 dałam na spód kurzaka i zasypałam ziemią ok 20cm i na to wysadziłam pomidora zobaczymy co z tego wyjdzie
Zawaliłam trochę szklarnię rzodkiewką, rozsadami kapusty i pora i teraz nie mam gdzie wysadzić ogórków początki ciężkie ale za rok będzie inaczej jeśli chodzi o pikowanie rzodkiewki to przepikowałam ze szklarni na zewnątrz i się przyjęła a ta przepikowana obok w szklarni już nie, nie wiem od czego to zależy.
A poniżej moje grządki- na pierwszej grządce po bokach sałatka w środku wysadzę pomidorki w trójkącie koper i sałata, na drugim foto po lewej z grządki zrobiłam po bokach dwa rzędy cebuli a w środku dwie redliny marchewki, na trzeciej grządce posiałam rzodkiewkę po bokach w środek wysadzę ogórki i nie wiem co robić - piszą że ogórki z rzodkiewką nie mogą rosnąć bok siebie a inni że jako przedplon można więc już sama nie wiem. Rzodkiewkę pewnie miała za miesiąc na tej grządce a ogórki będę wysadzać za 2 tygodnie więc będą razem inaczej już nie zrobię.
W szklarni sałata, rzodkiewka i papryka
Marchewka wczesna Primo posiana 10 kwietnia wzeszła jak w zegarku na opakowaniu pisali wschody po 10-14 dni i faktycznie wzeszła 12-go dnia od wysiania
Pietruszka korzeniowa stoi w miejscu ale gdzieś czytałam że długo wschodzi.
Buraczki ćwikłowe posiane 11 kwietnia pokazują już czerwone łebki
Cukinia poszła do krainy wiecznych upraw, wysiewam dziś w szklarni.
Kapusta kamienna głowa hmm... wzeszła ale sąsiadka nie wiedzieć czemu śmieje się ze mnie... za wcześnie? a może za późno posiałam czy jak? może chodzi o długi okres wegetacyjny kapusty?
Pietruszka z rozsady padła w gruncie chyba zmarzła ale posiałam drugą.
22 kwietnia posiałam buraczki ćwikłowe Czerwona Kula, nie mogę się doczekać pierwszych zbiorów
W szklarni natomiast posadziłam już pomidory, każdy do oddzielnej donicy "rada sąsiadki" z wyciętą podstawą w sumie wysadziłam 12 pomidorków pod 6 dałam na spód kurzaka i zasypałam ziemią ok 20cm i na to wysadziłam pomidora zobaczymy co z tego wyjdzie
Zawaliłam trochę szklarnię rzodkiewką, rozsadami kapusty i pora i teraz nie mam gdzie wysadzić ogórków początki ciężkie ale za rok będzie inaczej jeśli chodzi o pikowanie rzodkiewki to przepikowałam ze szklarni na zewnątrz i się przyjęła a ta przepikowana obok w szklarni już nie, nie wiem od czego to zależy.
A poniżej moje grządki- na pierwszej grządce po bokach sałatka w środku wysadzę pomidorki w trójkącie koper i sałata, na drugim foto po lewej z grządki zrobiłam po bokach dwa rzędy cebuli a w środku dwie redliny marchewki, na trzeciej grządce posiałam rzodkiewkę po bokach w środek wysadzę ogórki i nie wiem co robić - piszą że ogórki z rzodkiewką nie mogą rosnąć bok siebie a inni że jako przedplon można więc już sama nie wiem. Rzodkiewkę pewnie miała za miesiąc na tej grządce a ogórki będę wysadzać za 2 tygodnie więc będą razem inaczej już nie zrobię.
W szklarni sałata, rzodkiewka i papryka
Pozdrawiam
- edyta16
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lut 2012, o 15:14
Pięknie wygląda ten Twój warzywniaczek , sporo pracy już włożyłaś.To dopiero początek a już jest czym oko nacieszyć.
Powodzenia w uprawie.
Ja też zaczynam swoją przygodę z działką i chętnie podglądam innych.
Powodzenia w uprawie.
Ja też zaczynam swoją przygodę z działką i chętnie podglądam innych.
Pozdrawiam
Edyta
Edyta
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
Kasia twój warzywniaczek bardzo mi się podoba bo jest po prostu niestandardowy,wryłam sobie w głowę ,że mają być długie grządki w prostokącie i koniec.A tu zaglądam do ciebie i burzysz mi cały mój obraz
Pozdrawiam Sylwia