A jak wczoraj oglądałam prognozy to ochłodzenie było dopiero w okolicach 12 maja i to rzędu plus 3 stopnie a teraz rzeczywiście wmoim regionie nawet do minus 2 st nocą.monika pisze:Prognozy długoterminowe wskazują, że jednak będą przymrozki od ok. 4 maja
Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
Jak dobrze że na skutek komplikacji jeszcze nie zdążyłam rozłożyć tunelu , a teraz to możliwe będzie dopiero po tym długim "weekendzie" kiedy wróci pomocnik. Przynajmniej łapki nie swędzą, tylko trzeba czekać cierpliwie na rozwój wypadków
Jedynie przy koralikach sie pośpieszę bo już pąki i wilki się pokazują, a i tak idą do donic, które w razie czego zawsze choćby do garażu można schować
Jedynie przy koralikach sie pośpieszę bo już pąki i wilki się pokazują, a i tak idą do donic, które w razie czego zawsze choćby do garażu można schować
Ania
- pomidorowka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Aga26
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 13:14
pomidorowka czy te maleństa w tej niebieskiej a może i zielonej donicy to też pomidorki???
Pozdrawiam Agnieszka
Bez obawy. Ja już kilka dni temu wyekspediowałem większość pomidorów i paprykę na balkon i nic im się nie dzieje poza tym, że grubieją. Najważniejsze by póki co nie trzymać ich w ostrym słońcu a moment wyniesienia wybrać taki, by różnica temperatur miedzy mieszkaniem a powietrzem na zewnątrz była minimalna.
Gdyby była groźba przymrozku to oczywiście trzeba na noc wnieść je do mieszkania.
Pozdrawiam
Gdyby była groźba przymrozku to oczywiście trzeba na noc wnieść je do mieszkania.
Pozdrawiam
- pomidorowka
- 100p
Nie to aster chińskiAga26 pisze:pomidorowka czy te maleństwa w tej niebieskiej a może i zielonej donicy to też pomidorki???
Ale takie samej wielkości mam cudem wyrośnięte pomidory z Biedronki - GENIO. Od niechcenia wrzuciłam je do ziemi i w 4 dni poszły w górę
Z 5 krzaków mam nadzieję mieć i jestem strasznie ciekawa czy też będą takie zwarte, grube i "smaczne" jak te które teraz kupujemy
-- 27 kwi 2012, o 18:29 --
forumowicz pisze:Bez obawy. Ja już kilka dni temu wyekspediowałem większość pomidorów i paprykę na balkon i nic im się nie dzieje poza tym, że grubieją. Najważniejsze by póki co nie trzymać ich w ostrym słońcu a moment wyniesienia wybrać taki, by różnica temperatur miedzy mieszkaniem a powietrzem na zewnątrz była minimalna.
Pozdrawiam
Dzięki za rady
A tak wracając do azofoski, warto je tym podlać?
Jeżeli nie masz nawozu w płynie jednego z tych, które podawałem do nawożenia torfu to podlej. Stężenie 2-3 dkg na 10 l. Nawóz płynny jest nie tylko lepszy ale i mniej kłopotliwy w przyrządzeniu niż nawozy stałe.pomidorowka pisze:A tak wracając do azofoski, warto je tym podlać?
Pozdrawiam
- pomidorowka
- 100p
Czy zdarza wam się też, że pomidory wschodzą, ale niektóre liście nie dają rady wyjść ze skorupki nasiona i dalej nie rosną? Kiedy zdjełam te skorupki to liście były suche. Zdarzyło mi się pierwszy raz a sieję już lata sama. Czy to jakaś choroba? To były nasiona różnych odmian i z różnych źródeł.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
W sumie sama sobie odpowiedziałaś. Za suche podłoże, dlatego wzeszły z tak zwanym kaskiem. Twoja wina, nie nasion. Mogłaś też wsadzić nasionka zbyt płytko.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lut 2011, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tomate - czasami się zdarzy, że pomidorki wychodzą z "czapeczką" - wtedy pomagam im delikatnie ją zdjąć. Niekiedy przy zdejmowaniu uszczyknie się kawałeczek listka ale to przy w zroście nie miało większego znaczenia.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Witam prosze o pomoc. Co dolega moim pomidorom?
[img][IMG]http://img62.imageshack.us/img62/9899/zdjcie0385r.jpg[/img][/img]
[img][IMG]http://img403.imageshack.us/img403/1535/zdjcie0386f.th.jpg[/img][/img]
sorrki za jakosc zdjec.
[img][IMG]http://img62.imageshack.us/img62/9899/zdjcie0385r.jpg[/img][/img]
[img][IMG]http://img403.imageshack.us/img403/1535/zdjcie0386f.th.jpg[/img][/img]
sorrki za jakosc zdjec.
zenmach chodzi o te pozwijane liście? coś chyba podobnego jest tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=896 na zdjęciach gosiaqua, poczytaj też tam poradę Kozuli