Okrycie jeżyny bezkolcowej
Re: Okrycie jeżyny bezkolcowej
Najlepsza metoda to obsypanie ziemią. Ja w tym roku wypróbowuję nową metodą zabezpieczania jeżyny na zimę. Po położeniu jeżyny na ziemi, przykryłem siatką, taką do tynków jak się ociepla styropianem dom. Jest ona plastikowa i ma małe oczka. Płaciłem 2 zł. za 1 m bieżący. Obsypałem to ziemią. Zobaczę czy jak przyjdzie deszcz, to tą ziemię mi wpłucze. Na wiosnę postaram się napisać co wyszło z tego eksperymentu. Robię to, dlatego bo, na wiosnę zawsze jak odkrywałem jeżynę, to dużo pąków przy tej operacji obrywało się.
wodnik
- MagdazMiasta
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 5 kwie 2011, o 16:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Daj znaC jak wyszło koniecznie.
Poniżej są fotki przedstawiające przykrytą siatką i obsypaną ziemią już jeżynę. Na wiosnę dam znać co wyszło z tego eksperymentu.
wodnik
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej Witia !
Jak tam przeżyły Twoje jeżyny ? Czy ten sposób zabezpieczenia sprawdził się ?
Mam jeżyny NN, od sąsiada, od kilku lat na jednym stanowisku i zawsze przeżywały bez okrywania.
W tym roku zdechły. Zmarzły. Na razie je nie ruszam. Mam nadzieje, że odbiją od korzenia.
W jakiej fazie są Wasze jeżyny ? Czy już mają listki ?
Jak tam przeżyły Twoje jeżyny ? Czy ten sposób zabezpieczenia sprawdził się ?
Mam jeżyny NN, od sąsiada, od kilku lat na jednym stanowisku i zawsze przeżywały bez okrywania.
W tym roku zdechły. Zmarzły. Na razie je nie ruszam. Mam nadzieje, że odbiją od korzenia.
W jakiej fazie są Wasze jeżyny ? Czy już mają listki ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
U mnie ten sposób przykrycia na zimę się sprawdził . Jeżynę odsłoniłem we wtorek, a dziś zrobiłem zdjęcia. Nic nie zmarzło, nic nie zgniło, żaden pęd. Tylko dużo było widać kanałów w ziemi, które zrobiły myszy, ale nic nie pogryzły. Dobrze było mi tym sposobem odkryć i nic mi się przy tym nie uszkodziło. Gleba u mnie jest piaszczysta, ale przez całą zimę leżała na tej siatce i nie wymyło jej do środka. Na jesieni na pewno powtórzę ten sposób okrycia.
wodnik
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Ja też zdecydowałam się w tym roku okryć i bardzo się cieszę. Pierwszy raz od lat mam zielone na pędach. kilka łóz zostało nie okrytych bo za bardzo pionowo sterczały i oczywiście zmarznięte w pień.
Jak jeżyna znosi majowe przymrozki? Nie zauważyłam kiedykolwiek by jej szkodziły, ale teraz się trochę martwię.
Jak jeżyna znosi majowe przymrozki? Nie zauważyłam kiedykolwiek by jej szkodziły, ale teraz się trochę martwię.
Moja jeżyna (dostałam od sąsiada)od lat nie okrywana na zimę ,nigdy nie przemarzła i teraz ma już duże listki.
Renia
- aguskac
nie wiem jak to jest, ale u mojego wujka koło Włocławka też nie przemarza ja mam od niego i marznie co rok. A przecież tam mają czasem nawet większy mróz zimą niż my...
Jeśli jeżyna wejdzie jesienią w stan spoczynku i przez zimę będzie stale chłodno (mroźno) nic się jej nie stanie. Najgorsze są ocieplenia w okresie zimy a potem mrozy. Dość często zdarza się że jeżyna dopiero marznie na wiosnę. Przez całą zimę mróz jej nie szkodzi.
wodnik
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 mar 2011, o 10:57
Witam,
ja okrywałam kupioną w tamtym roku na jesień jeżynę bezkolcową właśnie iglakami. Pęd położyłam na ziemi i zrobiłam "kołderkę" z większych gałęzi sosnowych, teraz na wiosnę po odkryciu zobaczyłam mnóstwo młodych zielonych pędów, przetrwała idealnie, jest to według mnie bardzo dobry sposób.
ja okrywałam kupioną w tamtym roku na jesień jeżynę bezkolcową właśnie iglakami. Pęd położyłam na ziemi i zrobiłam "kołderkę" z większych gałęzi sosnowych, teraz na wiosnę po odkryciu zobaczyłam mnóstwo młodych zielonych pędów, przetrwała idealnie, jest to według mnie bardzo dobry sposób.
- aguskac
Dzięki , może tak spróbuję w kolejnym roku. A jak z przymrozkami? nikt nie wie jak ona reaguje?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 mar 2011, o 10:57
Może to zależy od odmiany i od regionu, ja swoją okrywałam, mieszkam w województwie lubelskim, wolałam nie ryzykować, bo podobno na wschodzie jest chłodniej, ale czytałam na innej odmianie, że okrywać nie trzeba.