Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"

Post »

Adam S. pisze:jedynie jesienią przekopany obornik świński
Świński czysty obornik za dobry nie jest; no ale lepsze to, niż nic. Zasoliłeś obornikiem?. A ile dałeś tego obornika np na ar czy nawet , powiedzmy, na 10 m2 ? I Ty zasoloną glebę chcesz jeszcze zasilać w azot ?. Tylko nie mów, że tak Ci radziła Kozula .
Wklej Ty lepiej jakieś zdjęcie.

Pozdrawiam
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Adamie - nie podpowiem, bo zaczynam dopiero zabawę, ale jeśli chodzi o poskręcane liście było tego mnóstwo bodajże na wątku "wszystko o pomidorach" który jest obecnie zamknięty, ale tam były i zdjęcia, i konkretne porady. Przeleć wątek patrząc na zdjęcia, co by nie czytać wszystkiego od deski do deski.
Ale jestem pewna że było o skręcaniu się liści.

Mam pytanie - co do ziemi mojej gliniastej, już przekopanej z kompostem.
Czy mogę wysypać na nią kurzeniec sypki i przemieszać jeszcze raz, a po dwóch tygodniach wysiać sadzonki pomidorów???

Poradźcie coś.
Nie chcę fermentować kurzeńca tylko go wysypać i przemieszać z glebą. Jest tego kole 10m2 (ziemi)

Kolor zielony jest zastrzeżony do moderacji postów.
Comcia
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym roku pośpieszyłem się i 14 kwietnia wysadziłem pomidory. Na moje nieszczęście w nocy upalił się kabel od termowentylatora. Akurat noc była zimna 3.5 stopnia. Pomidory zrobiły się normalnie żółte a łodygi sine. Plułem sobie w twarz bo zawsze wysadzałem po 20 kwietnia.Ale powolutku dochodziły do siebie. Wczoraj nastąpił przełom. Pierwszy raz widziałem jak w ciągu godzin żółty liść przebarwia się na ciemno zielono. Od środka liścia na zewnątrz. Opałka była w najgorszym stanie i też doszła do siebie. Liczyłem już tylko na nowe liście a tu taka niespodzianka.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Darku,to miałeś więcej szczęścia z Opalką niż ja.Po przesadzeniu pomidorów do większych kubków i do osławionej ziemi z P....zaczęły gwałtownie marnieć wszystkie odmiany, a Opałkę pożegnałam..Myślałam,że nic już z nich nie będzie,ale otrząsnęłam je z tej ziemi i posadziłam do zwykłej ogrodowej,gdzie corocznie mam bardzo ładne warzywa.Wtedy już po 3 dniach widać było różnicę,na lepsze.Teraz mają się dobrze,ale niestety są mniejsze od tych sianych 3 tygodnie póżniej i z braku tej reklamowanej ziemi przesadzonych do Agrovity,co im wyszło na zdrowie,ale niestety Byczych Rożków nie spróbuje w tym sezonie....a może?bo wysiała tydzień temu kilka nasion i już jutro będę pikowała,ciekawe czy zdążą dojrzeć?
mousefishyork
200p
200p

Post »

No i co ??? doradzi mi ktoś czy mam się tak z tym pytaniem bujać po google??? co i tak nie przynosi rezultatu, bo znaleźć takowych informacji nie mogę...
Fajnie by było gdyby ktoś coś podpowiedział ;:19
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

W poprzednich latach dawałam do dołka pod pomidory taki nawóz jaki akurat udało mi się kupić w ogrodniczym.
Zatem możesz.
W tym roku miałam dużo nawozu od sąsiada gołębiarza, dołki wykopane, zaprawione i podlane.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Najlepszym sposobem jest dać obornik i glebogryzarką pomieszać z ziemią, wówczas będzie wszędzie równo. A dwa tygodnie to wystarczający okres, aby się przerobiło, bo to już będzie maj i procesy w glebie następują szybkim tempie.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Moje pomidory od ponad tygodnia dopiero są w tunelu, a wczoraj większość wsadziłam do ziemi. Mam nadzieję, że juro wysadzę pozostałe. Też nie są duże, bo siane do kupionego sub..świństwa ;:145 dopiero potem przesadzone do zwykłej kompostowej, ale opóźnienie spore i część wypadła. Nawet nie wiem dokładnie jakie odmiany przeżyły, bo pooznaczałam kolorami i nie miałam czasu sprawdzić, który kolor jaką odmianę oznacza. ;:224
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Adam S. pomidory skręcają liście z różnych powodów - z przekarmienia, głodu nierównowagi składników, gorąca itp.
Wczoraj zajrzałam do cudzego tunelu, a tam pewnie z 50 stopni ciepła było...
Bez zdjęcia się nie obejdze, lepiej żebyś nie zadziałał w odwrotnym kierunku niż trzeba.

Pozdrawiam, kozula
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Kozulo w mnie też młode liście się skręcają w takie rogi a stare liście po brzegach żółkną ale dzisiaj zaczęłam wsadzać do tunelu i mam nadzieję ,że im się poprawi bo sama nie wiem czy przekarmione czy głodne :roll: A w tunelu to dzisiaj była masakra jak drzwi pootwierane to ta wichura co dzisiaj szalała cały dzień wywracała mi rozsadę a zamknąć nie można bo by się pomidorki ugotowały.W dodatku w tej temperaturze to nawet w 0,5 l pojemnikach ziemia wysycha momentalnie
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

chudziak pisze:młode liście się skręcają w takie rogi a stare liście po brzegach żółkną
Tu też jest potrzebne zdjęcie. Nie tyle o rogi chodzi, bo to jest objaw charakterystyczny, co o te zasychające dolne liście.

Pozdrawiam
mousefishyork
200p
200p

Post »

Dziękuję Wam za odpowiedź.

Ekopom
- gdzie ja glebogryzarkę mam ;:218 ... nie no... ja przecież kawałek ogródka pod domem skopałam, jedyne moje sprzęty to łopata, mała łopatka, i "pseudo" grabie ;:173 do tego beczka z deszczówką,
i parę takich tam innych mikro sprzęcików.
Muszę poradzić sobie łopatą :)
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

forumowicz pisze:
chudziak pisze:młode liście się skręcają w takie rogi a stare liście po brzegach żółkną
Tu też jest potrzebne zdjęcie. Nie tyle o rogi chodzi, bo to jest objaw charakterystyczny, co o te zasychające dolne liście.Pozdrawiam
Hmmm jeśli chodzi o te rogi to mam wrażenie ,że liśćie tych posadzonych pomidorów rozprostowały się choć minęło dopiero ok 15 godz od wsadzenia - więc może więc przegrzanie. A takie są żółknięcia oczywiśćie na zdjęciach te najbardziej nasilone
Obrazek

Obrazek

A tak wygląda ta część wysadzona.Dzisiajwieczorem resztę wysadzimy i pewnie z 50szt zostanie do rozdania :D

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”