Gnojówka,zapach,robale,termin przydatności itp. - dyskusje ogólne
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: gnojówka z pokrzywy z robalami
Monika, jeśli masz możliwość, to używaj polskich znaków.
Jeśli wpisałaś w wyszukiwarce 'gnojowka' zamiast gnojówka, to prawdopodobnie dlatego nie wyskoczyły główne zagadnienia.
Jeśli wpisałaś w wyszukiwarce 'gnojowka' zamiast gnojówka, to prawdopodobnie dlatego nie wyskoczyły główne zagadnienia.
pozdrawiam, Anita
-
- 50p
- Od: 4 cze 2011, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie mam polskich znakow
Nie pomyslalam ze to moze byc problem, no coz na to juz nic nie poradze .
Beatko dziekuje .
-- 26 kwi 2012, o 20:35 --
Jeszcze jedno,czy moge zrobic gnojowke z suszonego skrzypu? Mam go bardzo duzo z tamtego roku.
Nie pomyslalam ze to moze byc problem, no coz na to juz nic nie poradze .
Beatko dziekuje .
-- 26 kwi 2012, o 20:35 --
Jeszcze jedno,czy moge zrobic gnojowke z suszonego skrzypu? Mam go bardzo duzo z tamtego roku.
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
No właśnie tak myślałam, dlatego napisałam "jeśli masz możliwość".
Niestety nigdy nie robiłam gnojówki z suszonego zielska, tylko ze świeżego, więc nie wiem..
Niestety nigdy nie robiłam gnojówki z suszonego zielska, tylko ze świeżego, więc nie wiem..
pozdrawiam, Anita
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Robiłam gnojówkę z suszonych pokrzyw (20dag) i śmierdziała jak ze świeżych (1kg) . Wiem, ze suszone pokrzywy działają tak jak świeże.
Ja bym spróbowała tego suszonego skrzypu .
Znalazłam:
"Skrzyp polny
Zbiór: przez cały okres wegetacji, najlepiej czerwiec-lipiec, nadziemne części rośliny bez korzeni, można użyć 200g ziela suszonego.
Uwaga!
Podczas zbioru rośliny musimy uważać, aby nie pomylić skrzypu polnego z innymi gatunkami skrzypu, zwłaszcza z trującym skrzypem błotnym, który wytwarza pędy płonne z umieszczonymi na szczycie pędami zarodnikonośnymi oraz z bardziej okazałym skrzypem błotnym, posiadającym białawe międzywęźla."
Cytat pochodzi ze strony:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
i są tam szczegóły.
Powodzenia
Ja bym spróbowała tego suszonego skrzypu .
Znalazłam:
"Skrzyp polny
Zbiór: przez cały okres wegetacji, najlepiej czerwiec-lipiec, nadziemne części rośliny bez korzeni, można użyć 200g ziela suszonego.
Uwaga!
Podczas zbioru rośliny musimy uważać, aby nie pomylić skrzypu polnego z innymi gatunkami skrzypu, zwłaszcza z trującym skrzypem błotnym, który wytwarza pędy płonne z umieszczonymi na szczycie pędami zarodnikonośnymi oraz z bardziej okazałym skrzypem błotnym, posiadającym białawe międzywęźla."
Cytat pochodzi ze strony:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
i są tam szczegóły.
Powodzenia
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Wczoraj nastawiłem gnojówki z żywokostu lekarskiego i pokrzywy, przy tych temperaturach pewnie już po tygodniu powinna być dobra, mam jednak pewien dylemat. Czy powinno uzupełniać się wodę, która wyparowuje, w literaturze nie było o tego typy praktykach słowach.
Mógłby się ktoś podzielić swoimi doświadczeniami?
Mógłby się ktoś podzielić swoimi doświadczeniami?
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Mam specjalnie przeznaczone do tego celu wiadro z pokrywą, aby nieproszeni goście (jak w tytule) sie nie pojawiali . Także podczas przygotowywania "mikstury" wody nie dolewam
Z otwartego pojemnika, parować będzie tylko woda (nastąpi zagęszczenie gnojowicy), to i z dolaniem/uzupełnieniem wody podczas procesu fermentacji nie ma problemu- moim zdaniem
Z otwartego pojemnika, parować będzie tylko woda (nastąpi zagęszczenie gnojowicy), to i z dolaniem/uzupełnieniem wody podczas procesu fermentacji nie ma problemu- moim zdaniem
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Co podlewacie taką gnojówką?Ja zimą robię ją z pokrzywy z apteki.
Re: Gnojówka z pokrzywy, jakie rośliny jej nie lubią?
Podlewam nią rododendrony i azalie.Z zimowej mikstury kwiaty doniczkowe.
Mam u siebie na działce glebę lekką, piaszczystą, czy lepiej podlewać gnojówką rośliny glebę wilgotną czy suchą, żeby nie wymywało składników mineralnych?
- szkwiatkowski
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2010, o 14:51
gdybyś chciał spróbować to proponuję na glebę piaszczystą podsypać kompostu wymieszanego z węglem grillowym i polanym wodą tak aby węgiel przesiąkł składnikami z kompostu. na piaski świetnie nadaje się też mączka bazaltowa (wielce niedoceniana w PL)michal52 pisze:Mam u siebie na działce glebę lekką, piaszczystą, ...... żeby nie wymywało składników mineralnych?
wypróbuj choćby nawet na metrze kwadratowym będziesz mile zaskoczony. Piach nic nie trzyma, węgiel jak gąbka trzyma w sobie substancje odżywcze i wilgoć a roślina korzeniami się wpija w niego i sączy......
A gdzie można kupić mączkę bazaltową? W ogrodniczym nie mają.
- szkwiatkowski
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2010, o 14:51
przy wielu innych kopalniach gdzie wydobywają i tną bazalt. Widziałem też na allegro tyle ze za worek 25 kg chciano jakos w cenie tony. Ale jak bylby to ogrodek to lepiej 25kg niż tone. Dawkowanie 0,6-10t/ha ale przedawkować nie można.
pzdr
pzdr
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Muszę sprawdzić swoją nalewkę z pokrzywy, jest nie przykryta i kto wie co się w niej zalęgło
Z uwagi na aromat, nie zaglądałam do niej
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3