Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Udało mi sie ja przezimować, mocno ją uszczykuje, co sprawia, że wypuszcza dużo nowych, młodych pędów. 

Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie

-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie,
tak Was podczytywałam, a że jestem w temacie zupełnie początkująca, to Wasze wypowiedzi okazały się bardzo pomocne
Ale mam jeszcze jedno pytanie ( raczej banalne, ale je zadam
)- czy do jednej "dziurki" w ziemi wrzucamy po kilka nasionek? Szczypta taka może być? Bo tak właśnie zrobiłam, no i zastanawiam się teraz, czy dobrze
Nigdy nie sadziłam niczego, poza rzeżuchą, stąd moje banalne pytanie 
Z góry dziękuję i pozdrawiam
tak Was podczytywałam, a że jestem w temacie zupełnie początkująca, to Wasze wypowiedzi okazały się bardzo pomocne

Z góry dziękuję i pozdrawiam

-
- 200p
- Od: 9 mar 2007, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wysiej po prostu po całej szerokości doniczki, gdy wysiejesz mnóstwo nasion konieczne będzie pikowanie, ponieważ bazylia bęzie miała zbyt ciasno i gorzej roślina by rosła. Nie musisz robić żądnych dziurek. Najlepiej rozsyp nasiona i bardzo leciutko przysyb ziemią (bardzo ważne żęby nie były za głęboko). Więc ziemi tylko tyle żeby przykryła nasionka. Swoją bazylię posiałem właśnie w taki sposób rozsypując po powierzchni ok. 10 nasionek. Przy czym wykiełkowały po tygodniu bez zbędnych zabiegów.

No i dołączyłam do hodowców bazylii. Wczoraj wysiałam dwa rodzaje, zwykłą i czerwoną. Po raz pierwszy zdecydowałam się siać sama zioła. Przedtem kupowałam gotowe sadzonki. I jestem bardzo ciekawa co mi urośnie 

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
I ja przyłączam się do hodowców bazylii z tą różnicą, że ja mój krzaczek dostałem już gotowy. Jednak jak widzę coś tu nie gra- plamki na liścicach i nie wiem czym są spowodowane. Przelanie? Dodam, że była bardzo przelana... Teraz przesadziłem ją do doniczki, w której jest na zdjęciu.

A tak prezentuje się w całej okazałości

Co poradzic na te plamki?

A tak prezentuje się w całej okazałości

Co poradzic na te plamki?
wyczytałem przed chwilą że bazylia jest podatna na plamy na liściach przy nadmiernej wilgotności, z mojego dośiwadczenia obficie podlewam tylko młode siuewki, gdy roślinka jest w wieku twojej podlewam trochę oszczędnej bo przecież jej ojczyzna jest wybrzeże m. śródziemnomorskiego a tam nie zawsze opady sa obfite ;)
Moje nasionka siedzą w ziemi 3 tygodnie i ani drgną
Myślicie, że jeszcze wylezą?

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.