A ja na kolejnej swojej cukinii dopatrzyłam się pączków, a przynajmniej mi się wydaje, że to pączki
To jest cukinia straciatto, najdzwniejsze jest to że była siana w tym samym dniu co Atena Polka a nie jest wybiegnięta
Chyba też ją czeka przyspieszone wsadzenie do gruntu
Swoje sadzonki cukinii dziś wsadziłam do ziemi. Jestem dobrej myśli, ma być ciepło, o przymrozkach nie słychać. Sadzonki dyni trafiły na sąsiednią grządkę, też już wyrosły, nie mogłam czekać. Będzie leczo dwa tygodnie wcześniej i zupka dyniowa.
Ja dzisiaj wysiałem 2 paczuszki cukinii do gruntu : Astra Polka ; Soraya .
Miałem siać więcej ale miejsca mi brakło
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
Pewno, że można. Ale trzeba pamietać, że do wykiełkowania nasion potrzeba, by temperatura gleby była minimum 16 * C. Inaczej nasiona mogą zgnić w ziemi. I na tym polega wyższość uprawy z rozsady nad uprawą z siewu wprost do gruntu. Na temperaturę gleby wpływu wielkiego nie mamy, temperatura zaś podłoża w doniczce szybko/ mała pojemność/ ustala się na wysokości temperatury w pomieszczeniu a ta bywa raczej wyższa niz 16 * C i jest stała w przeciwieństwie do temperatury gleby, ktora zależy m. in od temperatury na zewnatrz, wilgotności, nasłonecznienia, barwy gleby i jej struktury.
Do doniczek w domu możesz więc wysiać wcześniej bez obawy, że będzie ochłodzenie czy też zimno i mokro. Warto również pamietać, że wszystkie dyniowate są roślinami ciepłego spodu/ podłoża/i temperatura gleby jest niezmiernie istotna do rozwoju już od etapu siewu.
Ja tylko do gruntu, więc czekam. I tak, przy sprzyjającej pogodzie, a nawet przy niezbyt niesprzyjającej, będzie tego strasznie dużo, bo sieję 6 sztuk, 6 różnych, a słoiki nie za bardzo podchodzą. Aczkolwiek w grudniu miałem imprezę rodzinną to się paru pozbyłem:)
Lub poddusić z papryką, pomidorami, odrobina oleju i wegety i zawekować. Na zimę do lecza- świetne. Potem tylko poddusic wędlinę z cebulką, wyłożyć słoik z zawekowaną cukinią, doprawić i leczo palce lizać