Brukselka - co i jak ???

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
11krzych

Re: Brukselka - co i jak ???

Post »

Brukselka bardzo mi wybiegła. Czy można ją przepikować (czy przesadzić) do większych doniczek i zrobić tak jak z pomidorami, czyli posadzić głębiej ?
Kupował ktoś kiedyś rozsadę brukselki? Ile to kosztuje (mniej więcej 10 groszy , złotówkę, dwa złocisze) ?
Awatar użytkownika
Gosiek11
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 kwie 2011, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja brukselkę coś zeżarło na bocznych górnych liściach ;:14 nie wiem czy one będą dalej rosnąć bez tych liści czy już po ptokach? Same blaszki mi zostały :evil:
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

To pewnie gołębie. Ja po dwóch latach nauczki nakrywam brukselkę po posadzeniu siatką.
Tomek
Awatar użytkownika
Gosiek11
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Moja brukselka mimo wszystko ładnie rośnie, wykształciła nowe ładne liście a w ich kącikach widać już malutkie kuleczki :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
Gosiek11
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

...i te kuleczki nadal są maleńkie a tu już koniec października :cry: chyba nic już z nich nie będzie :? czy mam jeszcze czekać? Czy jest na co czekać?
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grzesiek11, a ściąłeś,we wrześniu stożek wzrosu?? Ja już było wspomniane, główki wówczas ładnie "przybierają na wielkości". Z czasem obrywam również liście boczne. Brukselkę już pozbierałam i zamroziłam, nie zostawiam w ogrodzie na zimę.
sylwestero pisze:A czy te piękne soczyste liście do czegoś się nadają, czy tylko główki?
Gołąbki wychodzą super smaczne i malutkie- oczywiście z tych dużych liści :wink: To był kiedyś mój taki eksperyment. Polecam spróbować!
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Dziwna ta moja Dolores. Posialam ją w jednym rządku, jak się nadawa a do przesadzania, to poprzesadzalam i efekt: ta zostawiona wspaniale urosla, zawiązala ladne kapustki, a ta przesadzona -nędza. W przyszlym roku zamierzam uprawiać tylko z siewu, wsieję po 2-3 nasionka, slabsze usunę. (mam problemy z Altem)
Waleria
Awatar użytkownika
halys
200p
200p
Od: 5 wrz 2011, o 14:25

Post »

Mam nasiona Groninger. Piszę na opakowaniu, że można wysiewać już w styczniu (odmiana bardzo wczesna), do gruntu zaś wysadzić w pierwszej połowie kwietnia. Jeśli będzie pod folią, to zbiór już w maju, a jeśli nie to w czerwcu.
Czy to możliwe? Czy siewki nie wymarzną?
Jeśli ktoś tak robił, to proszę o napisanie własnych obserwacji.
Ja wysiewam jutro, bo dziś niedziela - a w niedzielę, to nawet krety nie ryją... ;:108
Życie, Ty wariacie...
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Właśnie zajadam brukselkę -targową oczywiście .Nigdy jej nie uprawiałam bo rodzinka nie przepada więc dla siebie kupuje od czasu do czasu.W telewizji u Geslerowej podsłuchałam jak przysądzać i rzeczywiście super pycha .Gotować najpierw w wodzie chwilkę odlać i potem do miękkości gotować w mleku -no i dietetyczne masełko z bułeczką na wierzch ,tylko troszeczkę goryczki czuć jest bardzo dobra .Warto uprawiać to warzywo.
Alembik

Post »

Odświeżam temat, bo ciekawi mnie, czy już wysialiście brukselkę. Moja rozsada dopiero co skiełkowała w tunelu. Lepiej będzie ją popikować do wielodoniczki, czy da radę wysadzić z rozsady rwanej?
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Brukselka wysiana ;:108 . U mnie kapustne zawsze z rozsady rwanej.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
andrzej645
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 kwie 2012, o 08:52

Post »

Witam chciałem wtrącić parę słów o uprawie brukselki swego czasu uprawiałem ją hektarami :D .Żeby brukselka miała główki to trzeba ją ogłowić ,czyli zerwać sam czubek brukselki i wtedy brukselka zaczyna rosnąć w główki .My żeśmy ogławiali na początku września i było wszystko ok
Pozdrawiam Andrzej
bejotek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 wrz 2012, o 16:04

Post »

;:172 no i taki ze mnie rolnik a nie wiedzialam ze trzeba ja ,,oglowic,,! no to ide do mojego ogrodka i będę ja oglawiac ;:124
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”