Trawnik po zimie cz. 1
Re: Trawnik po zimie
Jeszcze jedna uwaga jako nawóz startowy na gleby ciężkie(gliniaste) stosujemy siarczan amonowy (NH4)2SO4. Dobrze też sprawdza się Yara 16:16:16, Yara Complex.
i obficie podlewamy. Nawóz (siarczan amonowy) znacząco przyśpiesza wzrost młodej trawy jest bezpieczny podany nawet w dużej ilości. Zakwasza silnie ziemię, aby zapobiec rozwojowi mchów, konieczne jest wapnowanie (kreda ogrodnicza) nie wcześniej jak 2 m-ce od wysiewu. Nawóz stosować też można do starszych trawników na glebach gliniastych, wczesną wiosną i późną jesienią. Jest też szybko działającym nawozem interwencyjnym, przy dosiewkach i reanimacji darni.
i obficie podlewamy. Nawóz (siarczan amonowy) znacząco przyśpiesza wzrost młodej trawy jest bezpieczny podany nawet w dużej ilości. Zakwasza silnie ziemię, aby zapobiec rozwojowi mchów, konieczne jest wapnowanie (kreda ogrodnicza) nie wcześniej jak 2 m-ce od wysiewu. Nawóz stosować też można do starszych trawników na glebach gliniastych, wczesną wiosną i późną jesienią. Jest też szybko działającym nawozem interwencyjnym, przy dosiewkach i reanimacji darni.
Ja mam pytanie, czy jeżeli chce dosiać trawę w gołe placki, np. po kretowiskach, to muszę użyć tej samej mieszanki, czy mogę skorzystać z tych tzw. mieszanek regenerujących? Druga sprawa, to czy taka młoda trawa nie zostanie spalona przy kolejnej dawce nawozów w czerwcu?
Najlepiej jak jest ta sama trawa z tej samej partia. Nawóz nie spali młodej trawy jak nie przesadzisz z dawkami.
Czy jak zrobię dosiewke,piaskowanie to mogę stosować oprysk mocznikiem? czy raczej wstrzymać się aż trawa wykiełkuje. Jestem po wertykulacji wertykulatorem elektrycznym i... niewiele mi z trawy zostało....więc zależy mi żeby to szybko poszło do góry...
- przemo83
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 kwie 2011, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ogrod 2000 : jestem pod wielkim, ogromnym i pewnie przytłaczającym mnie wrażeniem twojej wiedzy o trawnikach ,cos niesamowitego, szkoda ze tak daleko odemnie mieszkasz bo miec takiego speca w okolicy to skarb ;-) , nawet jak dużo kosztuje ....warto !
ogrod2000 mam pytanie do Ciebie co to za trawy na moim Exclusorze?
Czy to możliwe ze z mieszanki takie są , ale przeważnie są tam gdzie po zimie trawa kiepska i musiałem dosiać:
tutaj ta kępka na środku:
zbliżenie:
i tu jeszcze jakaś dziwna, wszystkie te co na zdjęciu kwitną teraz, na środku taka jaskrawa:
Co z tym zrobić ?
Czy to możliwe ze z mieszanki takie są , ale przeważnie są tam gdzie po zimie trawa kiepska i musiałem dosiać:
tutaj ta kępka na środku:
zbliżenie:
i tu jeszcze jakaś dziwna, wszystkie te co na zdjęciu kwitną teraz, na środku taka jaskrawa:
Co z tym zrobić ?
mocznik jest bardzo silnym nawozem azotowym, łatwo przedobrzyć i efekt będzie odwrotny do oczekiwanego. Mocznik podaje się dolistnie, a w Twoim trawniku za wiele liści niema, to i efektywność będzie mizerna. Podlej obficie ziemie siarczanem amonowy lub posyp i dobrze podlej saletrzak magnezowy, powinno wybujać trawę.dzierga pisze:Czy jak zrobię dosiewke,piaskowanie to mogę stosować oprysk mocznikiem? czy raczej wstrzymać się aż trawa wykiełkuje. Jestem po wertykulacji wertykulatorem elektrycznym i... niewiele mi z trawy zostało....więc zależy mi żeby to szybko poszło do góry...
TZN. zanim trawa wykiełkuje mogę ją spryskać? nasionom nic się nie stanie? jaka częstotliwość oprysku lub posypki?ogrod2000 pisze:mocznik jest bardzo silnym nawozem azotowym, łatwo przedobrzyć i efekt będzie odwrotny do oczekiwanego. Mocznik podaje się dolistnie, a w Twoim trawniku za wiele liści niema, to i efektywność będzie mizerna. Podlej obficie ziemie siarczanem amonowy lub posyp i dobrze podlej saletrzak magnezowy, powinno wybujać trawę.dzierga pisze:Czy jak zrobię dosiewke,piaskowanie to mogę stosować oprysk mocznikiem? czy raczej wstrzymać się aż trawa wykiełkuje. Jestem po wertykulacji wertykulatorem elektrycznym i... niewiele mi z trawy zostało....więc zależy mi żeby to szybko poszło do góry...
A no i jakie proporcje zastosować żeby nie ukrzywdzić|:P Musze na pilno coś z tym trawnikiem zrobić bo jako jedyny w okolicy mam brązowy:/
-- 3 maja 2012, o 09:04 --
-- 3 maja 2012, o 09:04 --
dzierga pisze:A no i jakie proporcje siarczanu lub saletrzaku zastosować żeby nie ukrzywdzić|:P Musze na pilno coś z tym trawnikiem zrobić bo jako jedyny w okolicy mam brązowy:/
zastosuj saletrzak magnezowy, bardzo obficie podlej, tak by granulki się rozpuściły. Trawa szybko zacznie rosnąć i zrobi się ciemno zielona.(zabieg doraźny - nietrwały)
Zjawisko brązowej trawy, świadczy, że u Ciebie występuje antraknoza.
Przyczyny:
- brak PK (silnie podlać trawnik roztworem Intermag Kali lub podobnym)
- zwięzła ziemia (wykonać aeracje głęboką z piaskowaniem)
- duża ilość obumarłych liści w darni (wertykulacja)
- zraszanie powierzchni bez odpowiednio głębokiego nawilżania ziemi. (zadziej i dłużej podlewać)
Przyczyny:
- zraszanie powierzchni bez odpowiednio głębokiego nawilżania ziemi. (zadziej i dłużej podlewać)
witam!
przesyłam opis np trawnika gazonowego z serii TRAWNIK POLSKI (produkcja Barengruga) http://www.gardenflora.pl/trawa-trawnik ... -5228.html oraz uniwersal : http://www.gardenflora.pl/trawa-trawnik ... -5234.html
maja tam tez te Eurograss ornamental o którym pisałeś prędzej.
dziękuję za mega wytłumaczenie !
przesyłam opis np trawnika gazonowego z serii TRAWNIK POLSKI (produkcja Barengruga) http://www.gardenflora.pl/trawa-trawnik ... -5228.html oraz uniwersal : http://www.gardenflora.pl/trawa-trawnik ... -5234.html
maja tam tez te Eurograss ornamental o którym pisałeś prędzej.
dziękuję za mega wytłumaczenie !
No fakt jet taki- mój trawnik odziedziczyłem w zeszłym roku ma ok 10 lat. Z tego co się orientuję wysiany był trawnik dywanowy (drobne listki traw) ktoś go zasiał tak, że nie było widać ziemi tylko bylo biało od ziarenek...( wyglądal pięknie przez kilka lat) ale niestety przez te lata nikt g nie piaskowal, nawoził, wertykulował. W rezultacie zrobił się eekt poduszki... W niektórych miejscach gdy się po nim chodzi to wrażenie jest takie jakbyś nadepnął na poduszkę...młoda trawa które wyrasta ziemi nie widziala- przez kilka lat naodkładało się tyle obumarłej trawy, że hej...nwet do 5cm ...
Na wiosnę wygrabiłem kilka kubłów elektrycznymi grabiami wyrzuciłem polifoskę i mocznik..mocznik mocznik. TRawa wyrosła, ale po pierwszym koszeniu jak pisałem wcześniejzrobiłem wertykulację wertykulaorem elektrycznym i ztej pieknej trawy nie wiele zostało....
Jest to chyba cena braku zabiegów w latach wcześniejszych...bo podczas wertykulacji znów wygrabiłem kilka kubłów obumałej trawy i wydaje mi się gdybym darł dalej to jeszcze, by coś wyszło...
Więc jak go teraz wskrzesić.... czy ten saletrzak jednorazowo czy interwencyjnie co kilka dni? piszesz o Plonovit Kali? a może OPTY na teraz? kurcze jestem w desperacji...najlepiej wywalił bym wszystko naraz..
Na wiosnę wygrabiłem kilka kubłów elektrycznymi grabiami wyrzuciłem polifoskę i mocznik..mocznik mocznik. TRawa wyrosła, ale po pierwszym koszeniu jak pisałem wcześniejzrobiłem wertykulację wertykulaorem elektrycznym i ztej pieknej trawy nie wiele zostało....
Jest to chyba cena braku zabiegów w latach wcześniejszych...bo podczas wertykulacji znów wygrabiłem kilka kubłów obumałej trawy i wydaje mi się gdybym darł dalej to jeszcze, by coś wyszło...
Więc jak go teraz wskrzesić.... czy ten saletrzak jednorazowo czy interwencyjnie co kilka dni? piszesz o Plonovit Kali? a może OPTY na teraz? kurcze jestem w desperacji...najlepiej wywalił bym wszystko naraz..
ogrod2000 pisze:zastosuj saletrzak magnezowy, bardzo obficie podlej, tak by granulki się rozpuściły. Trawa szybko zacznie rosnąć i zrobi się ciemno zielona.(zabieg doraźny - nietrwały)
Przyczyny:
Witam, ogrod2000, kupiłem tak jak radziłeś nasiona do trawników ozdobnych GAZON z serii TRAWNIK POLSKI (produkcja barenbrug)
Kupiłem 2 worki po 15kg, ta sama produkcja ale trochę się różnią składem:
poniżej wrzucam opis mieszanek
1 worek
2 worek
martwi mnie to, że na jakiejś broszurce informacyjnej z tej hurtowni gdzie kupiłem nasiona trawnik GAZON jest opisany jako trawnik na miejsca zacienione... o co chodzi? Gazon to przecież nazwa trawników ozdobnych, dywanowych. Wszedłem na stronę tej hutrowni i okazało się , że ten trawnik wisi także w zakładce z trawnikami ozdobnymi, ale również na miejsca zacienione. Podejrzewam, że mogą mieć bałągan na stronie ale w ulotce informacyjnej to juz chyba nie... skład tej mieszanki jest niby ok, z tego co pisałeś prędzej, ale jak to sie będzie zachowywać na pełnym słońcu? Dookoła nie ma drzew, działka w kształcie kwadrata, po obrzeżu idzie jedynie opaska z iglaków.
Proszę o poradę czy się tym martwić czy nie, bo chciałbym to już wysiać.
Pozdrawiam
Kupiłem 2 worki po 15kg, ta sama produkcja ale trochę się różnią składem:
poniżej wrzucam opis mieszanek
1 worek
2 worek
martwi mnie to, że na jakiejś broszurce informacyjnej z tej hurtowni gdzie kupiłem nasiona trawnik GAZON jest opisany jako trawnik na miejsca zacienione... o co chodzi? Gazon to przecież nazwa trawników ozdobnych, dywanowych. Wszedłem na stronę tej hutrowni i okazało się , że ten trawnik wisi także w zakładce z trawnikami ozdobnymi, ale również na miejsca zacienione. Podejrzewam, że mogą mieć bałągan na stronie ale w ulotce informacyjnej to juz chyba nie... skład tej mieszanki jest niby ok, z tego co pisałeś prędzej, ale jak to sie będzie zachowywać na pełnym słońcu? Dookoła nie ma drzew, działka w kształcie kwadrata, po obrzeżu idzie jedynie opaska z iglaków.
Proszę o poradę czy się tym martwić czy nie, bo chciałbym to już wysiać.
Pozdrawiam