Jodła koreańska - choroby i szkodniki
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jodła koreańska- wydała szyszki i osłabła
Do tej pory dwa razy w zyciu przesadzana.dOd może pięciu lat na tym miejscu. Stannowisko raczej słoneczne, przepuszczalne i żyzne podłoże.
W zeszłym roku wypuściła szyszki- powiedziałbym dużo- ze dwadzieścia parę ; wszystkie w okolicach czubka. I trochę jej wygląd zaczął się pogarszać: pojawiły się jaśniejsze gałązki, jakby zaatakowane przez coś, ogólnie z intensywnie zielonej zrobiła się w żółte plamy. Była opryskiwana pyretroidami, Calypso, oraz Aliette(także podlewana). "Choroba" sie nie rozwinęła, zimę prtzetrwała bez zmian ale nie wiem co będzie tego sezonu. Jak jej pomóc?
W zeszłym roku wypuściła szyszki- powiedziałbym dużo- ze dwadzieścia parę ; wszystkie w okolicach czubka. I trochę jej wygląd zaczął się pogarszać: pojawiły się jaśniejsze gałązki, jakby zaatakowane przez coś, ogólnie z intensywnie zielonej zrobiła się w żółte plamy. Była opryskiwana pyretroidami, Calypso, oraz Aliette(także podlewana). "Choroba" sie nie rozwinęła, zimę prtzetrwała bez zmian ale nie wiem co będzie tego sezonu. Jak jej pomóc?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obszukałam trochę o objawach chorób ( jodła koreańska ) bo moja ma podobne objawy, i już sama nie wiem bo może to jest
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=615 fot.4 ?
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=615 fot.4 ?
Pozdrawia cynia
- aanula
- Od: 21 cze 2007, o 10:38
Anulka Wielkie dzięki Jutro kupię Talstar i opryskam Będę próbowała ratować mam nadzieję, że mi się uda ....[/quote]
W ub. roku jesienią, opryskałam koreankę Talstarem. W tym roku, obcięłam uschnięte końcówki ... Na razie nic się nie dzieje i mam nadzieję, że tak już będzie
cynia Koreankę podsypywałam specjalnym nawozem do iglaków...niestety nazwy nie pamiętam i myślę, że to nie był objaw niedożywienia a właśnie choroby
W ub. roku jesienią, opryskałam koreankę Talstarem. W tym roku, obcięłam uschnięte końcówki ... Na razie nic się nie dzieje i mam nadzieję, że tak już będzie
cynia Koreankę podsypywałam specjalnym nawozem do iglaków...niestety nazwy nie pamiętam i myślę, że to nie był objaw niedożywienia a właśnie choroby
A może niedobór żelaza? tyle że objawy to przebarwienia na najmłodszych wierzchołkach pędów a to by sie nie zgadzało ponieważ u mnie przebarwiają się te najstarsze
Pomyślałem sobie że może to robota Orzecha Włoskiego - jodełka rośnie w jego bezpośrednim sąsiedztwie a nawet częściowo pod nim, orzech ma około 30 lat i obecnie jest podcięty baaardzo wysoko tak że korona jest w chmurkach... ale ponoć ma on niekorzystny wpływ na inne rośliny rosnące w obrębie korony...?
Pomyślałem sobie że może to robota Orzecha Włoskiego - jodełka rośnie w jego bezpośrednim sąsiedztwie a nawet częściowo pod nim, orzech ma około 30 lat i obecnie jest podcięty baaardzo wysoko tak że korona jest w chmurkach... ale ponoć ma on niekorzystny wpływ na inne rośliny rosnące w obrębie korony...?
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
Dzisiejsza fotka koreanki przedstawia dwuletnie igły, tamtegoroczne (po licznych opryskach przeciw grzybom i szkodnikom oraz po nawożeniu) wyglądają na dzień dzisiejszy dużo lepiej ale te przebarwienia pomału zaczynają pojawiać sie i na młodszych igiełkach. Ogólnie drzewko żyje, jest mnóstwo kwiatostanów (nie wiem czy tak to się nazywa - chodzi o te pylące wyrostki... ) jest też bardzo dużo pękających już pączków i wszystko byłoby pięknie jakby nie fakt że cały czas łysieje.
Proszę o pomoc w jak dotąd niezbadanej sprawie...
Proszę o pomoc w jak dotąd niezbadanej sprawie...
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W mojej książce jest takie samo zdjęcie i piszą ,ze jodły bardzo często chorują na osutkę.Od lipca na 2-3 letnich igłach pojawiają się plamy będące skupskiem grzyba.Igły stopniowo żółkną i opadają.
Rosliny podlewamy unikając moczenia gałęzi.Od maja opryskujemy kilkakrotnie co 14 dni przemiennie preparatami.Topsin M 500SC0,1%,Bravo 500 SC 0,2%,Biosept 33 Sl 0,05%,Antracol 70 WG.
Spróbuj moze zadziała
Rosliny podlewamy unikając moczenia gałęzi.Od maja opryskujemy kilkakrotnie co 14 dni przemiennie preparatami.Topsin M 500SC0,1%,Bravo 500 SC 0,2%,Biosept 33 Sl 0,05%,Antracol 70 WG.
Spróbuj moze zadziała
Baaaaardzo Ci dziękuję Anulko Topsinem już pryskałem jakiś tydzień temu i będę to robił przez całe lato (zamieniając fungicydy) a szczerze mówiąc to ta osutka to najbardziej mi pasowała do opisów z książek i internetu... no ale właśnie waszego poparcia potrzebowałem do pełni szczęścia
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
- maryann
Zaczyna znowu wypusczać szyszki na ten rok! Ale nie rośnie. Pokropiłem Amistar'em, podsypałem kompostu...
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- maryann
Dzięki za wskazówkę. Susze też nie- podlewałem. Prędzej to ta choroba. Chociaz, co ciekawe- gdy porównam z innymi zdjęciami tej choroby- to u mnie jeszcze nic nie obumarło...
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Co się dzieje z moją jodłą koreańską
witam forumowiczów,
od zimy czubek mojej jodły zgubił praktycznie wszystkie igiełki, od jakiegoś czasu jedna z gałązek brązowieje i gubi igły. W miejscu, gdzie w zeszłym roku było masę szyszek, pojawiło sie coś dziwnego (zobaczyłam to, jak obłamałam wszystkie pozostałości szyszek).
Nie przeszkadza to pojawianiu się nowych przyrostów.
Czytałam inne posty w sprawie chorób jodły koreańskiej i zaczynam mieć czarne mysli, że to jakiś grzyb i że sobie z nim nie poradzę.
Najgorsze chyba jest to, że jak obłamywałam zeszłoroczne szyszki, to oczywiście się kruszyły i opadały na niższe gałęzie, przez co być może rozniosłam ewentualną chorobę na resztę drzewka.
Aczkolwiek, na razie nic nie widać. Przyrostów ma masę i jest pięknie zielona.
Proszę o pomoc
od zimy czubek mojej jodły zgubił praktycznie wszystkie igiełki, od jakiegoś czasu jedna z gałązek brązowieje i gubi igły. W miejscu, gdzie w zeszłym roku było masę szyszek, pojawiło sie coś dziwnego (zobaczyłam to, jak obłamałam wszystkie pozostałości szyszek).
Nie przeszkadza to pojawianiu się nowych przyrostów.
Czytałam inne posty w sprawie chorób jodły koreańskiej i zaczynam mieć czarne mysli, że to jakiś grzyb i że sobie z nim nie poradzę.
Najgorsze chyba jest to, że jak obłamywałam zeszłoroczne szyszki, to oczywiście się kruszyły i opadały na niższe gałęzie, przez co być może rozniosłam ewentualną chorobę na resztę drzewka.
Aczkolwiek, na razie nic nie widać. Przyrostów ma masę i jest pięknie zielona.
Proszę o pomoc