Jodła koreańska - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

"Drzewa iglaste co 5 ,9 lat zmieniają igły".
Nawet co 2 czy 3 [sosna armanda, sosny czarne zwyczajna].
Jednak popatrz na zdjęcie. Rośliny iglaste zrzucają tylko najstarsze igły od środka drzewa, a nie dowolne igły. To na pewno osutka.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jodła koreańska- wydała szyszki i osłabła

Post »

Do tej pory dwa razy w zyciu przesadzana.dOd może pięciu lat na tym miejscu. Stannowisko raczej słoneczne, przepuszczalne i żyzne podłoże.
W zeszłym roku wypuściła szyszki- powiedziałbym dużo- ze dwadzieścia parę ; wszystkie w okolicach czubka. I trochę jej wygląd zaczął się pogarszać: pojawiły się jaśniejsze gałązki, jakby zaatakowane przez coś, ogólnie z intensywnie zielonej zrobiła się w żółte plamy. Była opryskiwana pyretroidami, Calypso, oraz Aliette(także podlewana). "Choroba" sie nie rozwinęła, zimę prtzetrwała bez zmian ale nie wiem co będzie tego sezonu. Jak jej pomóc?
Obrazek Obrazek
Obrazek
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obszukałam trochę o objawach chorób ( jodła koreańska ) bo moja ma podobne objawy, i już sama nie wiem bo może to jest
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=615 fot.4 ?
Pozdrawia cynia
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

Anulka :) Wielkie dzięki ;:168 Jutro kupię Talstar i opryskam ;:214 Będę próbowała ratować :wink: mam nadzieję, że mi się uda ....[/quote]

W ub. roku jesienią, opryskałam koreankę Talstarem. W tym roku, obcięłam uschnięte końcówki ... Na razie nic się nie dzieje i mam nadzieję, że tak już będzie :D

cynia :D Koreankę podsypywałam specjalnym nawozem do iglaków...niestety nazwy nie pamiętam :wink: i myślę, że to nie był objaw niedożywienia a właśnie choroby :?
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p
Od: 26 kwie 2007, o 23:31

Post »

A może niedobór żelaza? tyle że objawy to przebarwienia na najmłodszych wierzchołkach pędów a to by sie nie zgadzało ponieważ u mnie przebarwiają się te najstarsze :cry:

Pomyślałem sobie że może to robota Orzecha Włoskiego - jodełka rośnie w jego bezpośrednim sąsiedztwie a nawet częściowo pod nim, orzech ma około 30 lat i obecnie jest podcięty baaardzo wysoko tak że korona jest w chmurkach... ale ponoć ma on niekorzystny wpływ na inne rośliny rosnące w obrębie korony...?
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p

Post »

Dzisiejsza fotka koreanki przedstawia dwuletnie igły, tamtegoroczne (po licznych opryskach przeciw grzybom i szkodnikom oraz po nawożeniu) wyglądają na dzień dzisiejszy dużo lepiej ale te przebarwienia pomału zaczynają pojawiać sie i na młodszych igiełkach. Ogólnie drzewko żyje, jest mnóstwo kwiatostanów (nie wiem czy tak to się nazywa - chodzi o te pylące wyrostki... :oops: ) jest też bardzo dużo pękających już pączków i wszystko byłoby pięknie jakby nie fakt że cały czas łysieje.

Proszę o pomoc w jak dotąd niezbadanej sprawie...

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

W mojej książce jest takie samo zdjęcie i piszą ,ze jodły bardzo często chorują na osutkę.Od lipca na 2-3 letnich igłach pojawiają się plamy będące skupskiem grzyba.Igły stopniowo żółkną i opadają.
Rosliny podlewamy unikając moczenia gałęzi.Od maja opryskujemy kilkakrotnie co 14 dni przemiennie preparatami.Topsin M 500SC0,1%,Bravo 500 SC 0,2%,Biosept 33 Sl 0,05%,Antracol 70 WG.
Spróbuj moze zadziała :?
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p

Post »

Baaaaardzo Ci dziękuję Anulko Topsinem już pryskałem jakiś tydzień temu i będę to robił przez całe lato (zamieniając fungicydy) a szczerze mówiąc to ta osutka to najbardziej mi pasowała do opisów z książek i internetu... :D no ale właśnie waszego poparcia potrzebowałem do pełni szczęścia :wink:
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

No to Krzysiu zyczę powodzenia w walce z tym paskudztwem :wink:
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczyna znowu wypusczać szyszki na ten rok! Ale nie rośnie. Pokropiłem Amistar'em, podsypałem kompostu...
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

W zeszłym roku to raczej nie szyszki osłabiły drzewko, ale panująca wtedy susza.
Żółte igły sugerują osutkę.

U mnie dopiero 2 dni temu koreanki zaczęły rosnąć, więc koło Krakowa za chwilę także powinny.
Roman
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za wskazówkę. Susze też nie- podlewałem. Prędzej to ta choroba. Chociaz, co ciekawe- gdy porównam z innymi zdjęciami tej choroby- to u mnie jeszcze nic nie obumarło...
co ze słuchania mądrego.
bwperka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 cze 2006, o 13:21

Co się dzieje z moją jodłą koreańską

Post »

witam forumowiczów,
od zimy czubek mojej jodły zgubił praktycznie wszystkie igiełki, od jakiegoś czasu jedna z gałązek brązowieje i gubi igły. W miejscu, gdzie w zeszłym roku było masę szyszek, pojawiło sie coś dziwnego (zobaczyłam to, jak obłamałam wszystkie pozostałości szyszek).
Nie przeszkadza to pojawianiu się nowych przyrostów.
Czytałam inne posty w sprawie chorób jodły koreańskiej i zaczynam mieć czarne mysli, że to jakiś grzyb i że sobie z nim nie poradzę.
Najgorsze chyba jest to, że jak obłamywałam zeszłoroczne szyszki, to oczywiście się kruszyły i opadały na niższe gałęzie, przez co być może rozniosłam ewentualną chorobę na resztę drzewka.
Aczkolwiek, na razie nic nie widać. Przyrostów ma masę i jest pięknie zielona.

Proszę o pomoc Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”