ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
s iałam i ja w tym roku cebule..
marna raczej, pory podobnie zresztą..
nie wiem czy już ją przesadzić czy nie..
Cebulka jest grubości grafitu..ale co ważniejsze..nie stoi na baczność tylko się kładzie..
dodam że nie była pikowana tylko w kuwecie sobie siedzi od posiania..
Myślicie że jest sens jej wysadzania.. bo nawet mi się bardzo jej sadzić nie chce..nie wiem czy zmiana ziemi i warunków w czymś pomoże..
Cebulka jest grubości grafitu..ale co ważniejsze..nie stoi na baczność tylko się kładzie..
Myślicie że jest sens jej wysadzania.. bo nawet mi się bardzo jej sadzić nie chce..nie wiem czy zmiana ziemi i warunków w czymś pomoże..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rusalka, ja posadziłam właśnie taką maciupinkę. 2 tygodnie temu myknęłam do gruntu kilkanaście sztuk i nakryłam włókniną, tak na próbę, bo widziałam, że w domu zaczyna zdychać. Teraz widzę, że te parę sztuk sobie radzi nawet dobrze i zaczyna rosnąć. Posadziłam więc resztę. Ale normalnie robota prawie jubilerska, takie to malutkie... Pierwszy raz z rozsady cebulki sadziłam, i zdaje się, że ostatni, w przyszłym roku mykam prosto do gruntu nasiona, bo posadzenie ok. 100 cebulek zajęło mi ze 4 godziny Trudno to nawet nazwać cebulką, raczej był to szczypiorek Wydaje mi się, że ona powinna być większa wysadzana, ale ja na pewno coś źle zrobiłam, że odpowiedniej wielkości nie urosła...
Pozdrawiam, Dorota
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Może Twój por rośnie za płytko.Kuweta jest raczej płytkim naczyniem.Rusalka pisze:s iałam i ja w tym roku cebule..
Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Rusalka a przycinałaś sobie cebulę i pora?
w tamtym roku sadziłam takie malizny(por) i o dziwo nawet dosyć urósł
W jednym roku produkowałam rozsadą cebuli w domu ale pierwszy i ostatni, bo tak samo mi się działo padały i mało co mi ocalało a potem po posadzeniu też troszkę chorują ,a jak się bezpośrednio posieje to szybko rosną a jeszcze jak przykryte.
Tylko jeżeli się przykrywa to trzeba póżniej siać jak ziemia cieplejsza o tak ok połowy kwietnia bo bardzo zarasta jak za wcześnie posiana pod agrowłokniną
w tamtym roku sadziłam takie malizny(por) i o dziwo nawet dosyć urósł
W jednym roku produkowałam rozsadą cebuli w domu ale pierwszy i ostatni, bo tak samo mi się działo padały i mało co mi ocalało a potem po posadzeniu też troszkę chorują ,a jak się bezpośrednio posieje to szybko rosną a jeszcze jak przykryte.
Tylko jeżeli się przykrywa to trzeba póżniej siać jak ziemia cieplejsza o tak ok połowy kwietnia bo bardzo zarasta jak za wcześnie posiana pod agrowłokniną
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Rusałaka ja w tamtym roku tez robiła rozsadę cebuli(pierwszy i ostatni ) Też była marna ,ale wyniosłam ja na działke i zmężnała.(przykryłam ją włokniną), Wsadziłam ją do gruntu ,przyjeła sie i mailam całkiem fajną cebulę.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
A ja się pochwalę wczoraj porozsadzałam rozsadę cebulki na grządki druga tura idzie w pole
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Jestem rozczarowana sianą cebulą. wcale mi nie rośnie.
Wzeszła ładnie podrosła trochę i stop.... przesadziłam ją do szklarni i mam wrażenie, że od 3 tygodni jest taka sama mizerna. wszystko inne rośnie jak na drożdżach. Mam jeszcze jedną - szalotkę w doniczce i planuję przesadzić kiedy tylko ciut przestanie smalić słonko, ale też nie zauważyłam, by jakoś sensownie rosła.
Tydzień temu posiałam nasiona do gruntu, bo szkoda wywalać, a siać w donice na rozsadę już z pewnością nie będę. Na razie nic nie wschodzi, ale pewnie w końcu ruszy. Zależy mi głównie na szczypiorku.
Wzeszła ładnie podrosła trochę i stop.... przesadziłam ją do szklarni i mam wrażenie, że od 3 tygodni jest taka sama mizerna. wszystko inne rośnie jak na drożdżach. Mam jeszcze jedną - szalotkę w doniczce i planuję przesadzić kiedy tylko ciut przestanie smalić słonko, ale też nie zauważyłam, by jakoś sensownie rosła.
Tydzień temu posiałam nasiona do gruntu, bo szkoda wywalać, a siać w donice na rozsadę już z pewnością nie będę. Na razie nic nie wschodzi, ale pewnie w końcu ruszy. Zależy mi głównie na szczypiorku.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
aguskac posiej sobie "siedmiolatkę" będziesz miała szczypior, od wiosny do zimy.
Pozdrawiam Ewa
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Witam. Dlaczego męczycie się cebulą z rozsady? Czyżbyście nie miały innych zajęć? Przecież ta roślina po wysiewie wprost do gruntu wymaga jedynie przerywki i zwykłej pielęgnacji. Chociaż jest prosta w uprawie, ale ma też wymagania, które trzeba spełnić żeby cieszyć się jej smakiem. A co do szczypiorku szczególnie zimą - sieję w połowie lata / zależnie od potrzeby/ cebulę do gruntu na dymkę, a jesienią po zbiorze i "odymieniu" /ogrzaniu/ przez kilka tyg. sadzę ją do skrzynki balkonowej i szczypiorek prawie przez całą zimę cieszy podniebienie. Pozdr, Francik.
Francik
-
- 200p
- Od: 6 lut 2011, o 22:20
francikrecz napisał;
Dlaczego męczycie się cebulą z rozsady? Czyżbyście nie miały innych zajęć?
Święte słowa To był mój pierwszy i ostatni raz
Dlaczego męczycie się cebulą z rozsady? Czyżbyście nie miały innych zajęć?
Święte słowa To był mój pierwszy i ostatni raz
Pozdrawiam
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Ja nie mam złych odczuć co do rozsady cebuli, pierwszy raz w tym roku robiłam i jest okey, ładnie mężnieje resztę wysiałam wprost do gruntu też ładnie aż za gęsto rośnie, jeszcze mam drugą turę sianych w doniczce też popikuję te malizny
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Witam. Sylwana85, każdy wedle upodobań. Lubisz utrudnienia - musisz mieć anielską cierpliwość. Dla mnie, jak pisałem , wystarcza prosta i najkrótsza droga. Zycie i bez tego rzuca kłody pod nogi. Pozdr, Francik.
Francik
Właśnie. Zależy co ktoś lubi. Ja jestem zachwycona uprawą cebuli tą metodą i dziękuję Przemkowi za przedstawienie jej na forum. Szczególnie sprawdza się ona, jeśli dysponujemy niewielką ilością nasion. Moje cebule już dawno w gruncie.