ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

s iałam i ja w tym roku cebule..
marna raczej, pory podobnie zresztą..
nie wiem czy już ją przesadzić czy nie..
Cebulka jest grubości grafitu..ale co ważniejsze..nie stoi na baczność tylko się kładzie..
dodam że nie była pikowana tylko w kuwecie sobie siedzi od posiania..

Myślicie że jest sens jej wysadzania.. bo nawet mi się bardzo jej sadzić nie chce..nie wiem czy zmiana ziemi i warunków w czymś pomoże.. :roll:
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rusalka, ja posadziłam właśnie taką maciupinkę. 2 tygodnie temu myknęłam do gruntu kilkanaście sztuk i nakryłam włókniną, tak na próbę, bo widziałam, że w domu zaczyna zdychać. Teraz widzę, że te parę sztuk sobie radzi nawet dobrze i zaczyna rosnąć. Posadziłam więc resztę. Ale normalnie robota prawie jubilerska, takie to malutkie... Pierwszy raz z rozsady cebulki sadziłam, i zdaje się, że ostatni, w przyszłym roku mykam prosto do gruntu nasiona, bo posadzenie ok. 100 cebulek zajęło mi ze 4 godziny :shock: Trudno to nawet nazwać cebulką, raczej był to szczypiorek :D Wydaje mi się, że ona powinna być większa wysadzana, ale ja na pewno coś źle zrobiłam, że odpowiedniej wielkości nie urosła...
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Rusalka pisze:s iałam i ja w tym roku cebule..
marna raczej, pory podobnie zresztą..
nie wiem czy już ją przesadzić czy nie..
Cebulka jest grubości grafitu..ale co ważniejsze..nie stoi na baczność tylko się kładzie..
dodam że nie była pikowana tylko w kuwecie sobie siedzi od posiania..

Myślicie że jest sens jej wysadzania.. bo nawet mi się bardzo jej sadzić nie chce..nie wiem czy zmiana ziemi i warunków w czymś pomoże.. :roll:
Może Twój por rośnie za płytko.Kuweta jest raczej płytkim naczyniem. :wit
Pozdrawiam Ewa
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Rusalka a przycinałaś sobie cebulę i pora?
w tamtym roku sadziłam takie malizny(por) i o dziwo nawet dosyć urósł

W jednym roku produkowałam rozsadą cebuli w domu ale pierwszy i ostatni, bo tak samo mi się działo padały i mało co mi ocalało a potem po posadzeniu też troszkę chorują ,a jak się bezpośrednio posieje to szybko rosną a jeszcze jak przykryte.
Tylko jeżeli się przykrywa to trzeba póżniej siać jak ziemia cieplejsza o tak ok połowy kwietnia bo bardzo zarasta jak za wcześnie posiana pod agrowłokniną
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Rusałaka ja w tamtym roku tez robiła rozsadę cebuli(pierwszy i ostatni ;:224 ) Też była marna ,ale wyniosłam ja na działke i zmężnała.(przykryłam ją włokniną), Wsadziłam ją do gruntu ,przyjeła sie i mailam całkiem fajną cebulę.
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

A ja się pochwalę wczoraj porozsadzałam rozsadę cebulki na grządki :) druga tura idzie w pole :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Jestem rozczarowana sianą cebulą. wcale mi nie rośnie.
Wzeszła ładnie podrosła trochę i stop.... przesadziłam ją do szklarni i mam wrażenie, że od 3 tygodni jest taka sama mizerna. wszystko inne rośnie jak na drożdżach. Mam jeszcze jedną - szalotkę w doniczce i planuję przesadzić kiedy tylko ciut przestanie smalić słonko, ale też nie zauważyłam, by jakoś sensownie rosła.
Tydzień temu posiałam nasiona do gruntu, bo szkoda wywalać, a siać w donice na rozsadę już z pewnością nie będę. Na razie nic nie wschodzi, ale pewnie w końcu ruszy. Zależy mi głównie na szczypiorku.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

aguskac posiej sobie "siedmiolatkę" będziesz miała szczypior, od wiosny do zimy. :wit
Pozdrawiam Ewa
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Witam. Dlaczego męczycie się cebulą z rozsady? Czyżbyście nie miały innych zajęć? Przecież ta roślina po wysiewie wprost do gruntu wymaga jedynie przerywki i zwykłej pielęgnacji. Chociaż jest prosta w uprawie, ale ma też wymagania, które trzeba spełnić żeby cieszyć się jej smakiem. A co do szczypiorku szczególnie zimą - sieję w połowie lata / zależnie od potrzeby/ cebulę do gruntu na dymkę, a jesienią po zbiorze i "odymieniu" /ogrzaniu/ przez kilka tyg. sadzę ją do skrzynki balkonowej i szczypiorek prawie przez całą zimę cieszy podniebienie. Pozdr, Francik.
Francik
felcia24
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 22:20

Post »

francikrecz napisał;
Dlaczego męczycie się cebulą z rozsady? Czyżbyście nie miały innych zajęć?

Święte słowa ;:108 To był mój pierwszy i ostatni raz
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Ja nie mam złych odczuć co do rozsady cebuli, pierwszy raz w tym roku robiłam :) i jest okey, ładnie mężnieje :) resztę wysiałam wprost do gruntu też ładnie aż za gęsto rośnie, jeszcze mam drugą turę sianych w doniczce też popikuję te malizny :)
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Witam. Sylwana85, każdy wedle upodobań. Lubisz utrudnienia - musisz mieć anielską cierpliwość. Dla mnie, jak pisałem , wystarcza prosta i najkrótsza droga. Zycie i bez tego rzuca kłody pod nogi. Pozdr, Francik.
Francik
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie. Zależy co ktoś lubi. Ja jestem zachwycona uprawą cebuli tą metodą i dziękuję Przemkowi za przedstawienie jej na forum. Szczególnie sprawdza się ona, jeśli dysponujemy niewielką ilością nasion. Moje cebule już dawno w gruncie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”