Ogródkowe rozmaitości cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.6

Post »

Jednym słowem-był :evil: Na razie szkód jeszcze nie widać, zobaczę później.
Co do lilii-raczej nie zakwitną :( W zeszłym roku ćwiczyłam. Koty połamały wschodzące lilie i tych nie zobaczyłam. W tym roku omijały kły, może nic więcej nie wymyślą :wink: Większe przeszkody potrafią ominąć.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Nelu ;:168 Brakowało mi bardzo Twojego pisania... Pokazuj poszę jak najwięcej powojników, bo ja obiecałam sobie od początku roku wszystko skrzętnie notować i na jesień zaszaleć. w tym roku niestety nie kupiłam żadnego powojnika - jeszcze......
Nelu a jak Ci przezimował Morgengrus i New Dawn. U mnie obie przemarzły :oops: - po raz pierwszy, a mam je trzy lub cztery lata. :oops: No i przypomniałaś mi, że najwyższy czas zacząć opryski skrzpem itd... Chociaż zastanawiam się jeszcze nad opryskiem Condiflorem, bo w zeszłym roku kwieciak malinowiec zniszczył mi dużo pąków... Tylko, że to chemia ;:174
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Alionuszka pisze: nie mogłam rozpoznać robaka na róży ...czy szkodnik ,czy larwa biedronki... :wink: Na pewno bez problemu rozpoznałabyś nieznajomego... ;:108
Ale trafiłaś, właśnie teraz codziennie śledzę rozwój biedronek na trzmielinie, naliczyłam już pięć gatunków. Larwy biedronek są bardzo charakterystyczne, są dobre zdjęcia w internecie, łatwo zapamiętać wygląd.

Szkoda że Ghislaine de Feligonde zmarzła, cudne ma te kolory.
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Nelu tak patrzę na twojego powojnika i myślę że właśnie taki by mi się przydał , żeby wcześnie zazielenił moją mini altankę, z jednej stronu mam już zasłoniente a z drugiej strony pusto, bo o tej porze nie mogę tam wypić kawki bo z balkonów zaglądają.Dzisiaj u mnie pada tak porządnie nareście może wzejdą posiane kwiatki jednoroczne.Pozdrawiam
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Nelu, u mnie kiedyś Glishainde najpiękniej kwitła wtedy, gdy musiałam ją ciąć do ziemi.
Tyle że nie była zbyt wysoka, dlatego twierdziłam od dawna, że u mnie ona pnącą nie jest i raczej nie będzie :roll:
Natomiast Alberic...właściwie może to trzeba by napisać coś na tym helpie, że ma podaną złą strefę, BO NIE WIERZĘ, ABSOLUTNIE NIE WIERZĘ w strefę 4 :?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Ewka Maidwell Hill urósł tak w tamtym roku,ale doły ma łyse ,nic nie wychodzi...może zbiera siły na kwitnienie,trzeba by było po kwitnieniu przyciąć ... :? ale nie wiem ,czy to dobry pomysł
Współczuję przymrozków ,oby Ci nic nie przymarzło...U nas na szczęście plusowe temperatury
Ania lilie u mnie w donicy ,a poskrzypki siedzą na szczypiorku...taki zamiennik... :wink:
A niezapominajki mogłaś zostawić ,taki tak za niedługo je wyrywamy...Wiele nie zasłaniają
Asia Morgengruss niestety w tym roku się nie spisała,może dlatego ,że miała same stare pędy ,i nastąpiła naturalna selekcja ...trzyletnie pędy były do ścięcia ,choć czekałam ...zielone wypuszczały ...,ale marne i sekator poszedł w ruch...Także zaczyna od zera :roll:
New Dawn przezimował,choć to nie świadczy o tym ,czy nie będę musiała go przetrzebić ,chore pędy z brązowymi plamami wycięłam,a reszta czeka na wyrok... :wink:
Oprysk na kwieciaka spowoduje ,że zginie jajo złożone w pąku ,ale podcięcie pąku spowoduje i tak..., pąk opadnie...tyle ,że larwa się nie rozwinie w ziemi...
Może miałaś bruzdownice...to paskudztwo zniszczyło mi wiele czubków różanych.
Dzisiaj pomiędzy deszczem sprawdziłam róże ,byłam załamana ,bruzdownice zdążyły już zadziałać ,czubki nowych pędów zniszczone wraz z już rozwijającymi się pąkami,szczególnie na Gertrudzie Jekyll ;:145
tak one wyglądają ,larwy bruzdownicy

Obrazek tutaj widać kawałek larwy bruzdownicy wychodzącej z czubka łodyżki,
Obrazek a tu w całej okazałości,udało się ją jeszcze wyciągnąć ,nie zdążyła się wgryźć głębiej

Obrazek
Obrazek a to może być nimułka ,siedziała pod liściem...

Aniu Zielona a robisz może zdjęcia tym larwom w różnym etapie rozwoju?Wiem jak wygląda larwa biedronki ,czarna z charakterystycznymi paskami,ale od razu chyba nie przybierają takiego koloru... :shock:
Halinko cieszę się ,że mnie odwiedziłaś po tak długiej przerwie...Mam nadzieje ,że zawitasz na targach kwiatowych w Chorzowie ...jak zwykle... ;:136 My będziemy w sobotę
Ten powojnik na pewno zarósłby Ci część altanki ,rośnie dość szybko i szybko zapełnia się liśćmi,latem jest też ozdobny,przez owocostany... :D
Oliwko to dobra wiadomość,trzeba będzie na kwiaty trochę dłużej czekać...ale co tam ...byle by tych nowych przyrostów nie zniszczyły paskudy,szkodniki... ;:14 Szkoda mi tylko tych nowo wyrośniętych pędów...a mogła być już taka wysoka :cry:
HMF na pewno się myli z tą strefą 4 ...trzeba by było się zalogować i skorygować ;:108
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zmartwiłaś mnie tymi powojnikami :( Musiałam przesadzić JP II i taki różowy od Ani i jeszcze Multoblue, z czego tylko Multiblue puścił listki ... Miałam nadzieję, że tamte jeszcze ozuja, ale teraz wątpię :roll:
Maidwell Hall prześliczny! Co za kolorek! :D
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:D Neluś, widziałaś moją cecilkę i Pamelę Jacmani?? Zobacz, 2 stronki fotek wkleiłam. Wyrwę się na wystawę. Musicie mi napisać o której będziecie. Wpadnę na kawę z Wami. Ten powojnik atragene muszę dokupić, bo piękny!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to Neluś masz problemy z tymi szkodnikami.
U mnie dosyć spokojnie jak na razie.
Cztery róże mają już pąki a zeszłoroczne nabytki idą jak burza.
Na razie kwitnie mi tylko jeden powojnik a aromatica padła. ;:145
Reszta trzyma się dzielnie i mam nadzieję, że będą kwitnąć obficie.
Sympatia idzie od zera i w tym roku będzie rabatówką.
Z resztą wszystkie inne pnące chyba też. :cry:
Liście wypuszczone na pędach żółkną i zasychają mimo nawożenia.
Za to od spodu idą grubaśne pędziory, które w przyszłym roku dopiero jak przeżyją pokażą co potrafią.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Przy powojniku padłam. Cudo!
Idę oglądać moje róże, na razie widziałam tylko mszyce, ale aż tak dokładnie nie przyglądałam sie pędom. Dzięki z poglądowe fotki ;:196
Szkoda, ze nie mogłam przyjechać na targi. Do zobaczenia mam nadzieje jesienią :wit
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Maidwell Hall od dołu łysy do wysokości ok. 120 cm i raczej nic nie pokaże, nawet liści. Podejrzewam, że po przycięciu długo musiałabym czekać na kwiaty, a ten znów ogołociłby się. Spróbuję zawinąć na niego Hagley Hybrid, który rośnie obok.
Jedyna pociecha z opóźnienia wegetacji, że bruzdownicy jeszcze nie ma :wink: Za to Therese Bugnet zawiązała pąki :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Nelu obecnie dokumentuję na bieżąco rozwój biedronek, jednak na razie z jaj wykluły się świeżo tylko larwy inwazyjnej Harmonia axyridis. Jeśli będę mieć zdjęcia młodych larw naszych krajowych gatunków to obiecuję Ci przesłać. Zwykle larwy wcześniejszych stadiów są skromniejsze, ciemne, bez plamek, pasków.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Nelusia Twój powojnik podobny do mojego......ale też z gr. Atragene....widać niezawodne i warto takie sadzić. Padł mi niestety powojnik z gr. Viticella...tak mi go szkoda.
U Ciebie niezawodnie królują niezapominajki....śliczny widoczek.
Gratuluję udanej wycieczki w przemiłym gronie. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”