Czosnek zimowy cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.2
Aktualne zdjęcia : mój czosnek ozimy Harnaś i Ornak
oraz jary NN
oraz jary NN
Piękny czosnek, gratuluję. U mnie jedna odmiana wymarzła w 90%, na szczęście druga przetrwała w całości.
Niestety u mnie też zauważyłem groźne objawy na czosnku,uważam że przyczyną jest żerowanie na czosnku nicienia Niszczyka zjadliwego to groźny szkodnik czosnku ,pora,cebuli,selera grochu ,bobu i bobiku.
Jak na razie nie ma środka chemicznego zwalczającego tego szkodnika.
jedyną rada to należy zachować przerwę w uprawie czosnku przez okres 4-5 lat na tym samym zagonie.
Zapoznaj się z poniższym linkiem na temat tego nicienia.Postaram się pokazać zdjęcie porażonej rośliny
http://www.bejo.pl/?idp=566
Jak na razie nie ma środka chemicznego zwalczającego tego szkodnika.
jedyną rada to należy zachować przerwę w uprawie czosnku przez okres 4-5 lat na tym samym zagonie.
Zapoznaj się z poniższym linkiem na temat tego nicienia.Postaram się pokazać zdjęcie porażonej rośliny
http://www.bejo.pl/?idp=566
Poniżej przedstawię zdjęcia mojego czosnku zaatakowanego przez jakiegoś szkodnika lub chorobę. Wydaje mi się ,że jest to szkodnik Niszczyk zjadliwy (nicień) groźny szkodnik czosnku ,pora,cebuli,selera grochu ,bobu i bobiku.Tu charakterystyka tego szkodnika http://www.bejo.pl/?idp=566 Może na naszym forum znajduje się specjalista ochrony roślin i postawi diagnozę.Jeżeli jest to szkodnik Niszczyk to popełniłem błąd sadząc czosnek po pietruszce na której też żeruje?Jest również problem jak go zwalczać?
Poniżej zdjęcia porażonego czosnku.
Poniżej zdjęcia porażonego czosnku.
Chcesz się pozbyć nicieni zastosuj dwukrotny poplon w roku z żyta lub owsa na części działki na której zamierzasz uprawiać czosnek. Nicienie wnikają w korzenie tych zbóż i giną bezpotomnie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Na pewno tak zrobię ,bo zawsze po zbiorach stosowałem poplon wysiewając żyto ale przez ostatnie dwa lata zaniechałem tego.Dodatkowo wysadzając w tym roku jesienią czosnek zimowy będę musiał skorzystać ze zdrowych
"ząbków" czosnku ,a więc nie z mojej działki które są porażone przez nicienie.
Oczywiście wszystkie te czynności sprawdzą się ,jeżeli są to nicienie(Niszczyk)a co do tego nie mam 100% pewności
"ząbków" czosnku ,a więc nie z mojej działki które są porażone przez nicienie.
Oczywiście wszystkie te czynności sprawdzą się ,jeżeli są to nicienie(Niszczyk)a co do tego nie mam 100% pewności
Mój czosnek ma prawdopodobnie ostre niedobory magnezu, objawy podobne do tego na zdjęciach http://pszenica.uprawy.info/choroby-psz ... u-pszenicy .
Czy zastosować dolistnie siarczan magnezu, czy może też nim podlać? czy lepiej dolistnie jakimś wieloskładnikowym - ew. jakie NPK?
Poradźcie proszę
Jeden wykopałam i jest ok, robactwa ani gnicia nie ma.
Czy zastosować dolistnie siarczan magnezu, czy może też nim podlać? czy lepiej dolistnie jakimś wieloskładnikowym - ew. jakie NPK?
Poradźcie proszę
Jeden wykopałam i jest ok, robactwa ani gnicia nie ma.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 kwie 2012, o 15:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poradził by mi ktoś czym teraz kropić na chwast ???
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja uważam ,że lepiej i zdrowiej jest po prostu wyplewić grządki z czosnkiem bo rozumiem ,że masz na myśli pryskanie jakimiś herbicydami grządek z czosnkiem.agnieszka13 pisze:czym teraz kropić na chwast ???
Moje rosną jak na drożdżach, po zimie żadnych strat
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tam w tle to Lubczyk?
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Czy można położyć między rosnący czosnek przefermentowany obornik? Czy musi być przekopany? Jesienią nie było żadnego nawozu, chcę więc teraz coś dać.