Bób cz.1
Re: Bób
Z pewnością na tym bobie były czarne mrówki, ale to pewnie dlatego, że pojawiły się tam jakieś wczesne mszyce. Mrówki i mszyce żyją w symbiozie, tam gdzie są mszyce, od razu pojawiają się mrówki. Niestety, ich pojawienie się nie wróży tak dobrze jak pojawienie się biedronek, które wcinają mszyce i są naszym dobroczyńcą. Natomiast mrówki i mszyce bardzo się lubią i żyją w doskonałej harmonii.
-- 1 maja 2012, o 11:19 --
aha, moja odpowiedz była do Imera. Bo widzę, że gdy pisałam, jakiś nowy "bobowy" problem się pojawił
-- 1 maja 2012, o 11:21 --
Kork, w tym przypadku zdjęcia roślin bardzo się przydadzą. Zobaczymy co to za paskudztwo zjada Twój bób
-- 1 maja 2012, o 11:19 --
aha, moja odpowiedz była do Imera. Bo widzę, że gdy pisałam, jakiś nowy "bobowy" problem się pojawił
-- 1 maja 2012, o 11:21 --
Kork, w tym przypadku zdjęcia roślin bardzo się przydadzą. Zobaczymy co to za paskudztwo zjada Twój bób
W moim mieście ogród musi być pod zpecjalnym nadzorem - pogoda w górach płata figle!
Moje miasto - http://www.szklarska.net.pl
Moje miasto - http://www.szklarska.net.pl
- KorK
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2012, o 10:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie mam przy sobie kabla USB od aparatu
Ale muszę zaznaczyć,że żadnych mrówek ani mszyc nie dostrzegłem,te plamy są już i na tych co wyszły (mają ok. 5-6cm) jak i na tych co dopiero się wyżynają i jeszcze liście się nie rozłożyły,a już można dostrzec czarne plamy-plamki.Aa bym zapomniał czarne plamki są na końcach liści.
PS:http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=932 patrząc na stronie,żadna choroba nie odpowiada mojej sytuacji.Może przygotować jakiś oprysk z przepisu na forum,tak zapobiegawczo?
Ale muszę zaznaczyć,że żadnych mrówek ani mszyc nie dostrzegłem,te plamy są już i na tych co wyszły (mają ok. 5-6cm) jak i na tych co dopiero się wyżynają i jeszcze liście się nie rozłożyły,a już można dostrzec czarne plamy-plamki.Aa bym zapomniał czarne plamki są na końcach liści.
PS:http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=932 patrząc na stronie,żadna choroba nie odpowiada mojej sytuacji.Może przygotować jakiś oprysk z przepisu na forum,tak zapobiegawczo?
Pozdrawiam miłośników bobu :P
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lis 2011, o 00:15
Witam ponownie i dziękuje za poprzednie rady
Dziś mam inny problem.Dwie godziny temu mój bób ucierpiał od gradobicia.
Ten większy( z wcześniejszego siewu) ma pourywane,porozrywane bądź obite listki.Mniejszy dopiero w niedziele wychylił się spod ziemi.Jest niewielki,też poobijany i przez pół godziny był "obłożony" lodowymi kulkami
Czy coś jeszcze z nich będzie? Czy mam już swój bób spisać na straty
Dziś mam inny problem.Dwie godziny temu mój bób ucierpiał od gradobicia.
Ten większy( z wcześniejszego siewu) ma pourywane,porozrywane bądź obite listki.Mniejszy dopiero w niedziele wychylił się spod ziemi.Jest niewielki,też poobijany i przez pół godziny był "obłożony" lodowymi kulkami
Czy coś jeszcze z nich będzie? Czy mam już swój bób spisać na straty
- KorK
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2012, o 10:26
Siedzę nad tym moim bobem cały dzień,ale śladu mszyc i mrówek nie widać
Może to słońce trochę przypaliło listki lub za mało wody ....sam już nie wiem co to może być
Może to słońce trochę przypaliło listki lub za mało wody ....sam już nie wiem co to może być
Pozdrawiam miłośników bobu :P
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lis 2011, o 00:15
juda Comcia
Dzięki wam będę spokojniej spać.
Totalna amatorka jeszcze ze mnie i kiedy zobaczyłam jak bób wygląda załamałam się.
Ale skoro mówicie,że nie wszystko stracone już mi lepiej:) Dzięki
Dzięki wam będę spokojniej spać.
Totalna amatorka jeszcze ze mnie i kiedy zobaczyłam jak bób wygląda załamałam się.
Ale skoro mówicie,że nie wszystko stracone już mi lepiej:) Dzięki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KorK nie załamuj się u mnie też zdarzają się czarne listki i właśnie moze od sucha albo słonce przypaliło bo rośnie jeszcze przykryty agrowłokniną a deszczu jeszcze nie było i jest sucho.
Jeżeli chodzi o bób to tylko mogą mu mszyce zaszkodzić
Powodzenia w uprawie
Jeżeli chodzi o bób to tylko mogą mu mszyce zaszkodzić
Powodzenia w uprawie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 mar 2012, o 18:30
U mojego bobu już są pierwsze zawiązane strąki , już niedługo będę miał bób
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
a ja zapomniałam o bobie wysianym jakiś czas temu do donic....kiedy poszłam zobaczyć co znim okazało się, ze jest bardzo wysoki (ok. 30 a może nawet więcej cm) - położył się na stole ( z braku wody) i zawiązują mu się pierwsze kwiatki już chyba.... nie wiem czy mam go zostawić tak już w doniczkach czy go wysadzić - boję się że może się mi nie przyjąć albo połamać??? co radzicie
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
no właśnie Juda - a u nas cały czas skwar potworny...od dwóch dni głoszą burze i przelotne opady, ale omijają nas wielkim łukiem.....a ja mam jeszcze inne roślinki do wysiania i wysadzenia...buuuu
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U nas dziś burza była, że hej. Bób mi prawie z ziemi wypłukało.. Po nawałnicy ratowałam i podsypywałam ziemią, tyle co zdążyłam podgarnąć, zaczęło od nowa grzmieć i znów lunęło... Ciekawe czy mój bób to przeżyje
Pozdrawiam, Dorota
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
spokojnie ja obok dzialki mam rów z wodą i codziennie podlewam, rośliny przybija do ziemia gesty strumień kropel, ale bardzo szybko się podnosi;) wszystko bedzie ok;) GWARANTUJE też się martwiłem, jak widać niepotrzebnie
Pozdrawiam;)
Pozdrawiam;)