Żywopłot - z czego?Co polecacie?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Inne moje pasje

Post »

A jak wygląda w żywopłocie zobacz u mnie :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek
frykas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2012, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich!

Moja sprawa wygląda następująco:
Na podwórku miałem (mam) szpaler żywopłotu (ok 5 m) z żółtej forsycji. Rosło to sobie wiele lat, było przycinane i dobrze się trzymało. Ale jakieś 15 lat temu blisko tych forsycji posadzono orzech. Obecnie drzewo się rozrosło, jest wysokości domu 1 piętrowego no i przez to forsycja zanika z roku na rok coraz bardziej. Właściwie zostało kilka wątłych patyczków, marnie to wygląda. Chciałbym żeby jednak rósł tam jakiś żywopłot w tym samym miejscu ale nie wiem jaka roślina wytrzymałaby takie sąsiedztwo i stanowisko. A wygląda ono w skrócie tak --> od strony północnej właśnie ten orzech, od wschodu jest ściana, od zachodu też budynek ale w odległości jakichś 7 m, od południa ciągnie się alejka szerokości ok. 1.5 m a po jej drugiej stronie winorośl. Szpaler miałby się ciągnąć od strony wschodniej do zachodniej. Główne przeszkody to ten orzech i być morze winorośl, która latem też daje sporo cienia. Nie wiem jak z tego wyjść, a nie chcę pozbywać się ani orzecha ani winogron. Jaką roślinę mógłbym w takie miejsce posadzić aby spełniała rolę żywopłotu?
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Re: Pomysł na żywopłot

Post »

Tu nie o stanowisko chodzi, a o sąsiedztwo orzecha. Z tego co wiem to pod orzechem nic nie urośnie, im większa jego korona tym większy ma "zasięg" i ginie wszystko co pod koroną. ;:223
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
nikka55
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 13:29

Post »

szarotka66 pisze:Tu nie o stanowisko chodzi, a o sąsiedztwo orzecha. Z tego co wiem to pod orzechem nic nie urośnie, im większa jego korona tym większy ma "zasięg" i ginie wszystko co pod koroną. ;:223
Aż tak źle nie jest. Po prostu pod orzechem jest cień, więc rośliny nie lubiące cienia nie będą rosły. Ale orzech późno zaczyna wegetację, więc rosną pod nim bez problemu np. wiosenne cebulowe.
Był wątek o orzechu, proszę poszukać.
Mój orzech jest bardzo stary, olbrzymi i swoją koroną zajmuje pół ogrodu. Rosna pod nim bardzo pięknie: mahonia, barwinek, paprocie, hosty, parzydło leśne, tulipany... Tylko trawa rośnie kiepsko.

Myślę, że na żywopłot dobre będą cisy, bo radzą sobie w cieniu.
Pozdrawiam - nikka
Wichura4ad
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 cze 2011, o 22:14

Post »

Witam wszystkich
Może było o tym wcześniej, a może nie...
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą rośliną????
Wiąz Turkiestanu (Ulmus pumila celer).
Pozdrawiam
Piotr

Link zmoderowano.
Comcia
Piotr
suchyLBN
50p
50p
Od: 12 sty 2012, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój żywopłot z wiązu wygląda tak
Obrazek
i zbliżenie na gałązki
Obrazek
Nie jest to chyba Ulmus pumila celer tylko Ulmus pumila L. pod taką nazwą go kupiłem.
Roślina mało wymagająca, rośnie w pełnym słońcu na glebie piaszczystej.
Pozdrawiam Wojtek
ewa48
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 cze 2012, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, mam problem z osłonięciem działki od strony zachodniej, działka ma około 1300m2,
obsadziłam ją kilka lat temu (około 8 lat) tujami szmaragdami , jałowcami Blue Arrow', Skyrocket',
część z nich gł. "szmaragdy"-po prostu wymarzły, a skyrocket-uschły , nie wiem, może też wymarzły.
Zostały puste pola , muszę to uzupełnić, ponieważ nie da się w ogóle posiedzieć, tak wieje (nie mam sąsiada).
Może ktoś ma podobną sytuację? Może ktoś mi doradzi, co ja mam wsadzić, żeby nie wymarzło w okresie zimowym.
pozdrawiam... :wink:
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: ...jaka roślina na żywopłot od zachodniej, wietrznej strony

Post »

Bo najgorszym ..... obsadziłaś, czyli szmaragdami.
Kup sobie tuję (plicata) np Kórnik i miej spokój na lata świetlne. Chodź są o wiele lepsze odmiany.
tomaszw
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 mar 2011, o 22:56

Post »

Witajcie po dłuższej przerwie! :D

Dawno tu nie zaglądałem, ponieważ zabrałem się do budowy ogrodzenia z siatki na mojej wymarzonej i bardzo długo oczekiwanej działce, a przy okazji stoczyłem kilka bitew z nieżyczliwym sąsiedztwem.Zdarza się.Nie ja pierwszy i nie ostatni. :wink:

Teraz, gdy wszystko jest już prawie gotowe, zastanawiam się nad żywopłotem. ;:oj
Początkowo myślałem o tujach, ale szybko zmieniłem zdanie.Przede wszystkim 140 metrowy żywopłot z tui będzie wygladał....nudno, a po drugie tuje mają wszyscy, no prawie wszyscy.A ja nie chcę tak jak wszyscy.Chcę tak jak mi się podoba! ;:138

Obecnie pod uwagę biorę dwie rośliny: ligustr i buk.Zastanawiałem się też nad grabem, ale jest chyba najbardziej podatny na choroby z wymienionych tu roślin.Może się mylę... :?

Zależy mi, aby żywopłot był mocny, gęsty i przede wszystkim długowieczny.Nie mam zamiaru za 40 lat sadzić nowego. :?

Trochę martwię się o korzenie ewentualnego żywopłotu z buka.Przez moja działkę przechodza jakieś rury na głębokości 150 cm.Nie chcę mieć w przyszłości z tym problemów.Poza tym ogrodzenie jest na fundamencie.Boję się, aby korzenie lub pień go nie uszkodził.Pewnie przesadzam.... ;:14

Jak Wy to wszystko widzicie? :wit
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16

Re: Wymarzona działka i żywopłot

Post »

Z Twoich propozycji ligustr, z moich ałycza.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Tylko żywotnik.Głęboko się nie korzeni.Nie musi wyglądać nudnie.Wystarczy posadzić po kilkanaście różnych odmian i już będzie się wyróżniał.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

W mojej okolicy ma ktoś żywopłot z żywotnika, przepięknie utrzymany i strzyżony. Wręcz książkowo.
Może robić za reklamę żywopłotów, i wcale nie wygląda nudno. Jest tak zwarty, gęsty, nic nie widać.
A zimą zaleta niewątpliwa, że nie gubi liści.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
tomaszw
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 mar 2011, o 22:56

Post »

A jakie odmiany żywotnika polecacie?

I dlaczego nie buk?