Galeria Anitaaa.Mieczyki, gladiole kolekcjonerskie Anity.
- Helios
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mieczyki, gladiole kolekcjonerskie Anity.
Wreszcie dzisiaj zrobiło się u mnie ciepło.
Mam zamiar wysadzić mieczyki do gruntu. Nie za wcześnie?
Jestem kompletną laiczką, pierwszy raz mam mieczyki
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
-
- 50p
- Od: 31 sie 2010, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pora w sam raz na sadzenie .
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja trochę z innej beczki Pierwszy raz spotkałem u siebie turkucia podjadka i to właśnie na grządce z mieczykami Czy mógł w nich nabroić
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Zamówiłam u Anitki parę woskowych mieczyków, bo ma śliczne i nabrałam na nie ochoty. Przysłała mi cały worek. Cebulki są bardzo piękne. Teraz mam problem, gdzie takie piękności posadzić, żeby były pięknie wyeksponowane.
Anitko dziękuje ślicznie
Anitko dziękuje ślicznie
- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
Zibi_41
Obawiam się ,że turkuć narobi szkody
Krycha
Krysiu ,ale ze mnie gapa dopiero teraz skojarzyłam przesyłkę z Tobą Jak mogłam nie skojarzyć
Trochę późno zgłosiłaś się najładniejsze znalazły właścicieli.Woskowe trafią Ci się około 60 procent.
Chciała bym byś zboczyła różnicę podczas deszczu.
Przy następnych wykopkach wyślę Tobie jako pierwszej
Obawiam się ,że turkuć narobi szkody
Krycha
Krysiu ,ale ze mnie gapa dopiero teraz skojarzyłam przesyłkę z Tobą Jak mogłam nie skojarzyć
Trochę późno zgłosiłaś się najładniejsze znalazły właścicieli.Woskowe trafią Ci się około 60 procent.
Chciała bym byś zboczyła różnicę podczas deszczu.
Przy następnych wykopkach wyślę Tobie jako pierwszej
-
- 100p
- Od: 21 paź 2008, o 18:43
Moje cebulki mieczyków były przechowywane w piwnicy.
Wydaje mi się,że za bardzo wyschły.Są bardzo twarde i zmalały o
połowę,a nawet więcej.Zamoczyłam je we wodzie i zauważyłam,że niektóre z nich
zaczęły puszczać korzonki.Czy jest szansa na to,aby zakwitły?Pozdrawiam Anitko.
Wydaje mi się,że za bardzo wyschły.Są bardzo twarde i zmalały o
połowę,a nawet więcej.Zamoczyłam je we wodzie i zauważyłam,że niektóre z nich
zaczęły puszczać korzonki.Czy jest szansa na to,aby zakwitły?Pozdrawiam Anitko.
-
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 08:29
- Kontakt:
Witam serdecznie,
od jakiegoś czasu podczytuję ten wątek, ale chyba nie potrafię znaleźć żadnej informacji, albo nie było tutaj na temat nic napisane. Otóż nagle przez 2 dni moje mieczyki mocno wyszły z ziemi. Były wielkie upały i wilgotno i tak jak cały czas nie było ich widać tak teraz połowa z nich jest już na wierzchu a ludzie mówią że ma być przymrozek (ja nie mogę znaleźć takich informacji ). Mam więc dylemat - czy powinnam okryć to co się pojawiło na wypadek gdyby jednak te przymrozki były? Czy może zostawić je tak jak są? Niektóre z nich mają już liście dochodzące do chyba 10cm (ale tylko ze 2) reszta wystaje ledwo nad ziemie. Nie chciałabym ich stracić bo nie dość że pierwszy raz coś hoduje w ogóle to mieczyki były 1 kwiatami na liście jakie muszą się pojawić na mojej grządce wiec bardzo mi na nich zależy i proszę o poradę. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
od jakiegoś czasu podczytuję ten wątek, ale chyba nie potrafię znaleźć żadnej informacji, albo nie było tutaj na temat nic napisane. Otóż nagle przez 2 dni moje mieczyki mocno wyszły z ziemi. Były wielkie upały i wilgotno i tak jak cały czas nie było ich widać tak teraz połowa z nich jest już na wierzchu a ludzie mówią że ma być przymrozek (ja nie mogę znaleźć takich informacji ). Mam więc dylemat - czy powinnam okryć to co się pojawiło na wypadek gdyby jednak te przymrozki były? Czy może zostawić je tak jak są? Niektóre z nich mają już liście dochodzące do chyba 10cm (ale tylko ze 2) reszta wystaje ledwo nad ziemie. Nie chciałabym ich stracić bo nie dość że pierwszy raz coś hoduje w ogóle to mieczyki były 1 kwiatami na liście jakie muszą się pojawić na mojej grządce wiec bardzo mi na nich zależy i proszę o poradę. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie. Magda
- Anitaaa
- Kontakt:
tollo dłużej mocz prze sadzeniem.To dobry znak jeśli mają korzonki.Powinny zakwitnąć.Zakwitają nawet 1 cm.
Następnym razem zamów ja przechowam
magda-hm
Okryj na noc przed jeśli będą zapowiadać przymrozki, możesz doniczkami,geowłókniną itp
Następnym razem zamów ja przechowam
magda-hm
Okryj na noc przed jeśli będą zapowiadać przymrozki, możesz doniczkami,geowłókniną itp
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anitko niczym nie nawoziłam ziemi czym je teraz można podtuczyć?
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
przepraszam ze się wcinam. ja bym podsypała saletrą wapniową, lub opryskała dolistnie nawozem do kwiatów kwitnących, albo to i to tylko w odstępie jakiegoś tygodnia, do dwóch. możesz zapytać się też bardziej doświadczonych.
Joanna
- Anitaaa
- Kontakt:
gosia07
Masz już odpowiedz od asiula2706 też dobry sposób z tym że ja saletrą podsypywałam z magnezem.
Uważam że dobry nawóz jest obecnie hydrocoplex ,jesienią był u mnie posypywany nawóz fosforowy i potasowy.
Dolistne nawozy do kwitnących roślin też są bardzo dobre.
Masz już odpowiedz od asiula2706 też dobry sposób z tym że ja saletrą podsypywałam z magnezem.
Uważam że dobry nawóz jest obecnie hydrocoplex ,jesienią był u mnie posypywany nawóz fosforowy i potasowy.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Ostatnie dość duże opady deszczu nie pozwolą mi przez jakiś czas dokarmiać roślin doglebowo stąd moje poszukiwania pewnego i bogatego w składniki nawozu dolistnego - Anitko może masz jakiś wypraktykowany ?
Oczywiście chodzi mi o kwiaty bo na warzywa robię gnojówkę z pokrzyw i żywokostu.
Jakiś czas temu czytałam ,ze można to robić Biohumusem choć opinie sa rożne bo niby organiczne nie nadają się do tego.
Musiałam trafić na podróbkę bo takowe ostatnio się zdarzają . Spaliłam czubki roślin a dawka była naprawdę niewielka - całe szczęście,że to była próba na kilku roślinkach...
Nawozu Hydrocoplex nie znam ale już o nim poczytałam i chyba kupię jakieś małe opakowanie na próbę na doglebowe dokarmianie.
Pozdrawiam i
Oczywiście chodzi mi o kwiaty bo na warzywa robię gnojówkę z pokrzyw i żywokostu.
Jakiś czas temu czytałam ,ze można to robić Biohumusem choć opinie sa rożne bo niby organiczne nie nadają się do tego.
Musiałam trafić na podróbkę bo takowe ostatnio się zdarzają . Spaliłam czubki roślin a dawka była naprawdę niewielka - całe szczęście,że to była próba na kilku roślinkach...
Nawozu Hydrocoplex nie znam ale już o nim poczytałam i chyba kupię jakieś małe opakowanie na próbę na doglebowe dokarmianie.
Pozdrawiam i
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Anitko , jak często stosujesz saletrzak z magnezem Można go stosować na przemian z Fertiplantem 10 + 20 + 30Anitaaa pisze:gosia07
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,