U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2
- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2
Witam w drugiej części wątku
poprzednia znajduje się tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27&start=0
Nasz przydomowy ogródek jest niewielki, 'zielone' zajmuje powierzchnię około 100 m2.
W 2010 roku udało nam się uporządkować teren po budowie domu i posiać trawę. Urządzać ogród na poważnie zaczęliśmy wiosną zeszłego roku, w tym roku zamierzamy skończyć...
...choć dzięki Forum już wiem, że żaden ogród nie jest nigdy całkowicie skończony
Oto wynik ostatnich działań w ogrodzie
Mamy już zamontowaną markizę nad tarasem i kratki na murze. Pod każdą drabinką posadziłam ukorzenioną sadzonkę bluszczu. Pewnie potrwa ze dwa, trzy lata, zanim powstanie ściana zieleni, więc ukorzenię i dosadzę jeszcze wiciokrzew henry'ego, ten rośnie szybko. W dużej donicy po lewej stronie cyprysik lawsona 'columnaris', po prawej stronie mocno uszkodzona podczas zimy kamelia. Stanowisko gdzie zimowała było niby zaciszne, ale po wycięciu drzew przez sąsiada dostało jej się zbyt dużo słońca, które mimo parawanu popaliło jej w czasie mrozu liście. Wypuściła już kilka nowych liści i ma mnóstwo pączków, więc mam nadzieję, że dojdzie do siebie. W środkowej donicy będzie albo laurowiśnia, albo hortensja bukietowa, jeszcze się nie zdecydowałam. Pod samym murem niewygodnie kosiłoby się trawę, więc wysypałam kamyki. Będę tam mogła dostawiać mniejsze doniczki z kwieciem.
rododendron rozwinął pierwsze kwiaty
poprzednia znajduje się tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27&start=0
Nasz przydomowy ogródek jest niewielki, 'zielone' zajmuje powierzchnię około 100 m2.
W 2010 roku udało nam się uporządkować teren po budowie domu i posiać trawę. Urządzać ogród na poważnie zaczęliśmy wiosną zeszłego roku, w tym roku zamierzamy skończyć...
...choć dzięki Forum już wiem, że żaden ogród nie jest nigdy całkowicie skończony
Oto wynik ostatnich działań w ogrodzie
Mamy już zamontowaną markizę nad tarasem i kratki na murze. Pod każdą drabinką posadziłam ukorzenioną sadzonkę bluszczu. Pewnie potrwa ze dwa, trzy lata, zanim powstanie ściana zieleni, więc ukorzenię i dosadzę jeszcze wiciokrzew henry'ego, ten rośnie szybko. W dużej donicy po lewej stronie cyprysik lawsona 'columnaris', po prawej stronie mocno uszkodzona podczas zimy kamelia. Stanowisko gdzie zimowała było niby zaciszne, ale po wycięciu drzew przez sąsiada dostało jej się zbyt dużo słońca, które mimo parawanu popaliło jej w czasie mrozu liście. Wypuściła już kilka nowych liści i ma mnóstwo pączków, więc mam nadzieję, że dojdzie do siebie. W środkowej donicy będzie albo laurowiśnia, albo hortensja bukietowa, jeszcze się nie zdecydowałam. Pod samym murem niewygodnie kosiłoby się trawę, więc wysypałam kamyki. Będę tam mogła dostawiać mniejsze doniczki z kwieciem.
rododendron rozwinął pierwsze kwiaty
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2
Ślicznie tu u Ciebie
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata
- Ewa_tuli
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
Witaj Małgosiu
Widzę, że ściana nabrała nowego wyglądu. Ładnie to wyszło...i te kamyczki pod ścianą. Super
Widzę, że ściana nabrała nowego wyglądu. Ładnie to wyszło...i te kamyczki pod ścianą. Super
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem pod wrażeniem że sama Małgosiu ukorzeniasz rośliny, ja nie dawno pobrałam od wiciokrzewu ukorzeniony już pęd i posadziłam w doniczce. Widać że się przyjął. Chcę spytać o rośliny: na nóżce obok słoneczka oraz o te za ławką - 3 szt. w betonowych donicach.
Pieknie !!!! jak sciana zarosnie to bedzie przeslicznie!!!
- mmarta1982
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 21:00
- Kontakt:
Jakie tu wszystko uporządkowane.bardzo mi się tu podoba.
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Hej Malgos w nowej czesci
Wiesz calkiem inaczej ta sciana z tymi kratkami wyglada... pomimo ze niby biala ale takie przytlaczajace wrazenie robila a teraz wyciagnelo ja w gore ale zgubila na szerokosci i wyglada calkiem calkiem.
Wiesz calkiem inaczej ta sciana z tymi kratkami wyglada... pomimo ze niby biala ale takie przytlaczajace wrazenie robila a teraz wyciagnelo ja w gore ale zgubila na szerokosci i wyglada calkiem calkiem.
- jola1010
- Od: 4 cze 2007, o 18:39
I ja witam w nowym wątku dla mnie ta biała ściana w połączeniu z kratkami obrośniętymi zielonymi pnączami i na dokładkę piękne metalowe , bardzo stylowe dodatki dadzą w efekcie bardzo romantyczny zakątek
Pozdrawiam Jola
Pozdrawiam Jola
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Witam wszystkich Gości
Renatko, cieszę się, że ci się u mnie podoba. Zapraszam częściej.
Ewa, kamyczków w ogrodzie jeszcze przybędzie, kilka worków czeka na zagospodarowanie.
Agnieszko, mam nadzieję, że ściana szybko zarośnie.
Marto, miło mi że ci się u mnie podoba. Taras i jego otoczenie to jakby dodatkowy pokój, więc chcę tu mieć porządek. Reszta ogrodu jest bardziej ...na luzie
Jule, te białe mury były przytłaczające, szczególnie na początku, kiedy nic koło nich nie rosło. Czułam się wtedy jak w wariatkowie.
Jolu, metalowe dodatki bardzo mi się podobają, będę starała się zdobyć ich więcej.
Olu, roślina na nóżce koło słoneczka to migdałek, właśnie przekwitł i zamierzam go trochę przyciąć. W trzech betonowych donicach koło ławki rośnie żylistek okazały, kiścień 'Rainbow' i tuja.
Renatko, cieszę się, że ci się u mnie podoba. Zapraszam częściej.
Ewa, kamyczków w ogrodzie jeszcze przybędzie, kilka worków czeka na zagospodarowanie.
Agnieszko, mam nadzieję, że ściana szybko zarośnie.
Marto, miło mi że ci się u mnie podoba. Taras i jego otoczenie to jakby dodatkowy pokój, więc chcę tu mieć porządek. Reszta ogrodu jest bardziej ...na luzie
Jule, te białe mury były przytłaczające, szczególnie na początku, kiedy nic koło nich nie rosło. Czułam się wtedy jak w wariatkowie.
Jolu, metalowe dodatki bardzo mi się podobają, będę starała się zdobyć ich więcej.
Olu, roślina na nóżce koło słoneczka to migdałek, właśnie przekwitł i zamierzam go trochę przyciąć. W trzech betonowych donicach koło ławki rośnie żylistek okazały, kiścień 'Rainbow' i tuja.
- Isskaa
- 500p
- Od: 21 kwie 2011, o 15:32
- Kontakt:
Jestem i ja Gosiu,piekne otwarcie watku,sliczne fotki
- Aancyk
- 1000p
- Od: 20 lis 2010, o 17:21
Witaj idziesz jak burza, rabatka przy ścianie wygląda bardzo stylowo, a kratki bardzo dodają uroku ścianie. Ja mam podobną ścianę, którą obsadziłam bluszczem i winobluszczem i też będę musiała częściowo zabudować listwami. Czym masz przymocowane krateczki?
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Małgosiu czy sama formowałaś migdałka na pienne drzewko? Kiścień i żylistek to piękne krzewy.
- Ewa_tuli
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
Tak trzymaj z kamykami.
Masz mały ogród i kamienie (zwłaszcza jasne) podtrzymają elegancję.
Masz mały ogród i kamienie (zwłaszcza jasne) podtrzymają elegancję.