Sadzenie róż
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sadzenie róż
A ja kupiłam różę z nagim korzeniem i nie mogę jej teraz posadzić. Trzymam ją w wodzie, za dwa dni mogę jechać do ogrodu, ona to bardzo odchoruje?
Pozdrawiam - BabajAGA
nie powinno jej się nic stać, ja w zeszłym roku trzymałam swoje 3 dni i dały radę; teraz tez mam w domu różę z nagim k. w wodzie już 2 dzień
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- dzięki Deirde.Deirde pisze:To zależy na jakie miejsce trafi - jeśli będzie to miejsce zaciszne to na pewno sobie poradzi.
- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posadziłam róże z gołym korzeniem. Niektóre już mialy powypuszczane malutkie pączki. Przyszedł mróz i za kilka dni zobaczyłam, że te pączki przemarzły - wyglądają na takie uschnięte. Tak zareagował Stad Rom, White rose, mini orange, Compassion. Wszystkie fairy - mega wytrzymałe, nic się nie stało.
Nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo rękami troche poobrywałam te suche. Samego krzaczka też trochę podcięłam i jest ładnie zielony w środku - tzn, że nie przemarzł tylko pączki zmarzły.
Czy powypuszcza jeszcze pączki?
- rozumiem, że one będą już z innych oczek szły, a te już są liczone na straty?
Nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo rękami troche poobrywałam te suche. Samego krzaczka też trochę podcięłam i jest ładnie zielony w środku - tzn, że nie przemarzł tylko pączki zmarzły.
Czy powypuszcza jeszcze pączki?
- rozumiem, że one będą już z innych oczek szły, a te już są liczone na straty?
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Jeżeli pędy są zielone, to wypuszczą.
Te obumarłe są faktycznie stracone.
Te obumarłe są faktycznie stracone.
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
Witam
niedawno kupiłam róże pnące White new dawn, golden glow, Sympathie mam już jedną rosnącą (nie pamiętam nazwy) ale wygląda tak ja ta pnąca się po siatce
i nie mam pomysłu jak je ze sobą połączyć. Będą rosły na 1 ścianie. Czy dokupić jeszcze jakąś do towarzystwa? Dopiero zaczynam moja przygodę z różami i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.
niedawno kupiłam róże pnące White new dawn, golden glow, Sympathie mam już jedną rosnącą (nie pamiętam nazwy) ale wygląda tak ja ta pnąca się po siatce
i nie mam pomysłu jak je ze sobą połączyć. Będą rosły na 1 ścianie. Czy dokupić jeszcze jakąś do towarzystwa? Dopiero zaczynam moja przygodę z różami i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.
- carissima
- 50p
- Od: 17 mar 2012, o 00:39
Ja zamówiłam wczoraj swoje dwie pierwsze róże. Dziś zobaczyłam ziemię do róż z Pasłęka i zastanawiam się czy coś do tej ziemi dodać jeszcze gdy te róże będę sadziła. Miejsce w którym będą jest piaszczyste raczej....
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na dno wiadro obornika , a ziemię do róż albo samą albo troszkę dodać lokalnej ziemi z dołkacarissima pisze:Ja zamówiłam wczoraj swoje dwie pierwsze róże. Dziś zobaczyłam ziemię do róż z Pasłęka i zastanawiam się czy coś do tej ziemi dodać jeszcze gdy te róże będę sadziła. Miejsce w którym będą jest piaszczyste raczej....
Pozdrowionka ))
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Można jeszcze sadzić z gołym korzeniem.
Po otrzymaniu paczki róże namocz na 24 godziny w wiadrze wody.
Po posadzeniu podlej obficie ok. 10l wody na krzew.
Po otrzymaniu paczki róże namocz na 24 godziny w wiadrze wody.
Po posadzeniu podlej obficie ok. 10l wody na krzew.
- carissima
- 50p
Moje trzy pierwsze róże posadzone Teraz tylko trzeba cierpliwie czekać......
Zastanawiam się tylko czy po posadzeniu powinnam była je podciąć? Łodygi nie były zbyt długie, tak po 10 cm chyba miały. Posadziłam je kilka dni temu, więc może lepiej ich teraz już nie ruszać?
Zastanawiam się tylko czy po posadzeniu powinnam była je podciąć? Łodygi nie były zbyt długie, tak po 10 cm chyba miały. Posadziłam je kilka dni temu, więc może lepiej ich teraz już nie ruszać?
- carissima
- 50p
I teraz jak doczytałam porządnie wątek to odkryłam, że popełniłam kilka błędów przy sadzeniu Róże które kupiłam były otulone torfem i owinięte folią. Nawet teraz powinnam była wokół nich zrobić kopczyk. Warto teraz? tydzień po sadzeniu? Aha, i jeszcze miejsce szczepienia. Nad czy pod ziemią, bo już czytałam że dwie szkoły są. Ja dałam niewiele nad ziemią i mam nadzieję że nie będzie tak źle.