Agrest - szkodniki i choroby
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agrest - szkodniki i choroby
Coś mi zjadło w jeden dzień wszystkie liście z krzaczka agresu , czy on jest do uratowania?
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
Re: Agrest - szkodniki
Spokojnie to wiosna, na pewno wypuści liście ale trzeba go chronić przed owadami i podlewać. Jak się dobrze przyjrzysz powinnaś znaleźć zielone gąsienniczki na obgryzionych kikutach
Pozdrawiam. romekp
Pozdrawiam. romekp
- Pauzalka
- 500p
Właśnie czytałam, że może to być np. Brzęczak i szukałam tego na tym agreście, ale niczego nie znalazłam.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- Pauzalka
- 500p
Liście odrastają, ale kwiatki którymi krzaczek był obsypany wszystkie uschły. Cieszyłam się, że tyle owoców będzie miał bo w tamtym roku miał dosłownie dwa
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Masz zdjęcie? Jak liście uschły to też może być choróbsko.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- Pauzalka
- 500p
To nie liście uschły tylko owoce, dwa dni po tym jak liście zostały zjedzone do cna.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
W tym roku masakra. Ostatnie przymrozki były na tyle mocne, że wykończyły wszystkie owoce agrestu. Pierwszy raz odkąd pamiętam...
- Eklo
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sie 2011, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
A te zielone robaczki czym można zwalczyć? Bo co roku na moim agreście się pojawiają.
Pozdrawiam
A te zielone robaczki czym można zwalczyć? Bo co roku na moim agreście się pojawiają.
Pozdrawiam
Na moim agreście pojawiły się drobne małe zielone gąsienniczki , liści już praktycznie nie ma , zaczeły wcinac kolejny napisze ktoś czym toto opryskać
Mąż Ani
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 cze 2014, o 09:56
Witam wszystkich,
Cały agrest ogołociły mi takie robale (gąsienice):
Dodatkowo zjadly parzydło ogrodowe.
Co to jest i jak z tym walczyć?? (proszę o sposoby bez chemii!!!)
Cały agrest ogołociły mi takie robale (gąsienice):
Dodatkowo zjadly parzydło ogrodowe.
Co to jest i jak z tym walczyć?? (proszę o sposoby bez chemii!!!)
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szkodniki zjadajace liście - brzęczak porzeczkowy, brzęczak agrestowy, piłecznica agrestowa. Częściej występują one na agreście. Zjadają blaszkę liściową, powodując gołożery. Zaatakowane krzewy słabiej rosną i owocują, łatwiej przemarzaja. Brzęczak porzeczkowy wydaje dwa pokolenia w roku. Samice pierwszego pokolenia składają jaja w maju, a pokolenia drugiego w lipcu i sierpniu na dolnej stronie liści wzdłuż głównych nerwów. Brzęczak agrestowy wydaje tylko jedno pokolenie. Jaja składane są w maju wzdłuż nerwów głównych. Larwy mają zieloną barwę. Piłecznica agrestowa rozwija 4 - 6 pokoleń w roku. Jaja składa wzdłuż brzegów dolnej strony liści. Szkodniki zjadające liście zwalcza się na początku żerowania larw preparatami o działaniu kontaktowym lub wgłębnym. Jest dużo preparatów.Teraz jest zimno,więc można zastosować któryś z pyretroidów np.Karate Zeon.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 cze 2014, o 09:56
Dzięki za info - ale nie chcę sypać chemii na to!!! Jakie są naturalne metody? Oprysk z gnojówki z pokrzywy?kaLo pisze:Szkodniki zjadajace liście - brzęczak porzeczkowy, brzęczak agrestowy, piłecznica agrestowa. Częściej występują one na agreście. Zjadają blaszkę liściową, powodując gołożery. Zaatakowane krzewy słabiej rosną i owocują, łatwiej przemarzaja. Brzęczak porzeczkowy wydaje dwa pokolenia w roku. Samice pierwszego pokolenia składają jaja w maju, a pokolenia drugiego w lipcu i sierpniu na dolnej stronie liści wzdłuż głównych nerwów. Brzęczak agrestowy wydaje tylko jedno pokolenie. Jaja składane są w maju wzdłuż nerwów głównych. Larwy mają zieloną barwę. Piłecznica agrestowa rozwija 4 - 6 pokoleń w roku. Jaja składa wzdłuż brzegów dolnej strony liści. Szkodniki zjadające liście zwalcza się na początku żerowania larw preparatami o działaniu kontaktowym lub wgłębnym. Jest dużo preparatów.Teraz jest zimno,więc można zastosować któryś z pyretroidów np.Karate Zeon.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świetny pomysł!Zbieraj ręcznie i top w gnojówce! .Kto Wam ludziska nawkładał do ,głowy,że gnojówka z pokrzywy jest panaceum na wszystko?! Krzewy bez liści umierają ale robakowi krzywda stać się nie może,dziwne!