Migdałek trójklapowy-wymagania,pielęgnacja

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
kamilil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 maja 2010, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Migdałek trójklapowy

Post »

Mój biały trochę później, ale też kwitnie
Obrazek
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23

Post »

Mój z 1 maja

Obrazek
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Witam,
Wszyscy piszą, że migdałka, tak jak np forsycję powinno się obcinać po kwitnieniu. Bo te rośliny kwitną na pędach ubiegłorocznych.
A ja mam pytanie czy pęd dwuletni czy nawet trzyletni też jest pędem "ubiegłorocznym".
Mojego migdałka zawsze przycinałem po kwitnieniu, ale nowe pędy są wiotkie i cieńkie - a kwiaty na nich malutkie.
I teraz zastanawiam się, co się stanie jeśli migdałka nie przytnę w ogóle. Pewnie w przyszłym roku będzie miał pędy grubsze i dłuższe.
Nie wiem natomiast jak będzie kwitł. Czy ktoś powie jak ten dylemat rozwiązać?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Nie wiem jak u was wyglądają migdałki, ale ja już oprysk zrobiłam
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Piękne migdałki! ;:138
Ja swojego w tym roku zaraz po przekwitnięciu zaraz przytnę.Zobaczymy jak mi wyjdzie formowanie go!
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Mój rok temu przycięty dość krótko w tym roku ma mnóstwo pąków. I biały i różowy. Oj będzie pięknie!

Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

andrzej1050 pisze:Witam,
Wszyscy piszą, że migdałka, tak jak np forsycję powinno się obcinać po kwitnieniu. Bo te rośliny kwitną na pędach ubiegłorocznych.
A ja mam pytanie czy pęd dwuletni czy nawet trzyletni też jest pędem "ubiegłorocznym".
Mojego migdałka zawsze przycinałem po kwitnieniu, ale nowe pędy są wiotkie i cieńkie - a kwiaty na nich malutkie.
I teraz zastanawiam się, co się stanie jeśli migdałka nie przytnę w ogóle. Pewnie w przyszłym roku będzie miał pędy grubsze i dłuższe.
Nie wiem natomiast jak będzie kwitł. Czy ktoś powie jak ten dylemat rozwiązać?

Masz podobny tok myślenia jak ja :lol: zastanawiając się nad Twoim pytaniem Andrzeju doszedłem do wniosku, że tylko zyskasz na tym jak go nie przetniesz /przynajmniej w jednym sezonie / potem trzeba już ciąć, bo będzie słabo kwitł.
Eksperyment możesz zrobić.Nie przecinaj i daj dobrego nawozu / u znajomego ogrodnika rośnie olbrzym ,ale dał mu ekstra warunki.Ziemia tak żyzna i pulchna, że rozlatuje się na dłoni.
Ps. Chyba, że się obaj mylimy ;:136 ale nie sadzę.Czekam również na obalenie tezy :uszy
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Teza nie zostanie obalona :lol:
Blisko mnie rośnie sobie szczepiony migdałek. Jakaś dobra dusza posadziła go w bezpańskim miejscu. Ma już na pewno z 10 lat/raczej więcej. Nigdy nie był cięty. A jak nie cięty to i boczne gałązki wielkością nie powalają. Jet spory, ale co tu dużo mówić ładniejszy od ciętego - ładniejszy od mojego, bo mam i tnę :lol: W każdym razie jest bujny i kwitnie przepięknie corocznie. Może to dotyczy szczepionego, nie wiem. A i nigdy tam nikt go nie nawoził, jak został posadzony, tak rośnie.
Niestety dwa lata temu zauważyłam, że dopadła go brunatna zgnilizna drzew pestkowych, jakoś z tego wylazł, ale..to inna sprawa
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

To dosć popularne zjawisko takie traktowanie po macoszemu roślin , sprzyja im i o dziwo albo nie chorują albo szybko wyłażą z chorób i lepiej rosną i kwitną :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Layila
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sie 2010, o 11:44

Post »

W tym roku zakupiłam migdałka, na razie pięknie kwitnie, ale korci mnie żeby go przyciać po kwitnieniu, bo póki co ma tylko 5 gałązek. Drzewko sadzone było z doniczki, a tych teoretycznie się nie tnie w 1. sezonie. Czy obcięcie go mimo wszystko to bardzo kiepski pomysł?
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Ja swojego ciełam od początku. Najpierw delikatnie później ostro :)
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

robertP2 pisze:Masz podobny tok myślenia jak ja :lol:....Ps. Chyba, że się obaj mylimy ;:136 ale nie sadzę.Czekam również na obalenie tezy :uszy
Dzięki za wsparcie ;:136 . Pytanie co prawda zadałem rok temu ...
I wtedy jednak przyciąłem połowę krzewu, a w tym roku kwitnie - jak na razie nieźle. Ale pędy ma cieniutkie. W tym roku cięty na pewno nie będzie.
Niestety moja żona (jak każda kobieta lubi zmiany :( ) nakazała trzykrotne jego przesadzenie, więc nie wiem jak on to przeżyje.
Dostał co prawda sporo kompostu i nowej ziemi. Jestem jednak pełen obaw co do jego przyszłości.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”