MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
Witam was,
dawno nie czytałem forum. Zacząłem hodowlę w tym roku, kupiłem 100 kokonów na necie i na początku kwietnia wszystkie murarki mi się wylęgły. Nie widziałem ich ze 3 tyg ale ostatnio się pojawiły ku mojej uciesze. Więc oświadczam niskie temperatury nie szkodzą pszczółkom ponadto w okolicy prawie nic nie kwitło tylko hortensje!
Wstawiam zdj. swojego hotelu dla owadów:
Wiele rurek już zalepionych:
Ponadto pojawiła się tako oto osa, bardzo słaba jakość bo nie ustawiłem makro a potem nie mogłem jej dopaść, w każdym bądź razie wchodziła również do rurki. Może ktoś mnie oświeci co to jest:
Jeszcze jeden owad mnie zaciekawił bo kręci się koło rurek i się nic a nic nie boi czy to nie jakiś szkodnik? Poniżej zdj:
b
Pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za odpowiedź...
dawno nie czytałem forum. Zacząłem hodowlę w tym roku, kupiłem 100 kokonów na necie i na początku kwietnia wszystkie murarki mi się wylęgły. Nie widziałem ich ze 3 tyg ale ostatnio się pojawiły ku mojej uciesze. Więc oświadczam niskie temperatury nie szkodzą pszczółkom ponadto w okolicy prawie nic nie kwitło tylko hortensje!
Wstawiam zdj. swojego hotelu dla owadów:
Wiele rurek już zalepionych:
Ponadto pojawiła się tako oto osa, bardzo słaba jakość bo nie ustawiłem makro a potem nie mogłem jej dopaść, w każdym bądź razie wchodziła również do rurki. Może ktoś mnie oświeci co to jest:
Jeszcze jeden owad mnie zaciekawił bo kręci się koło rurek i się nic a nic nie boi czy to nie jakiś szkodnik? Poniżej zdj:
b
Pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za odpowiedź...
-
- 50p
- Od: 6 maja 2007, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wygląda jak złotolitka ognista, która pasożytuje na pszczołach.
- yareka
- 50p
- Od: 26 lip 2010, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To może być to. Pisali tu że larwy wyjadają pokarm i murarki giną.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
kidaa - to może być inny gatunek z osowatych, dlatego termin się nie zgadza. Jest ich całe mnóstwo, różnią się drobnymi szczegółami
yareka - te na dwóch ostatnich zdjęciach przypominają Osmia Caerulescens, ale nie mam pewności.
wys1 - wygląda na tego pasożyta Fajny domek
yareka - te na dwóch ostatnich zdjęciach przypominają Osmia Caerulescens, ale nie mam pewności.
wys1 - wygląda na tego pasożyta Fajny domek
Pozdrawiam, Maciek.
- yareka
- 50p
- Od: 26 lip 2010, o 15:47
Ja myślałem że te bardziej okrągłe to może być jakaś porobnica, ale widocznie źle szukam. Próbowałem na tej stronce ale to dla mnie za duże wyzwanie. Zobaczymy jak rurki zamurują to będzie więcej wiadomo.
Dzięki wam za odpowiedź to rzeczywiście chyba ten pasorzyt następnym razem zabiję gada
- SlaWasII
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 mar 2012, o 21:51
Ja tylko powiesiłem rurki z trzciny i zauważyłem, że jedna jest zamurowana! Na przyszły sezon buduję większy hotelik. No i poszukam troszkę większych średnic trzcin. Te moje są chyba ciut za wąskie...
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
wys1 ciekawy domek , taki uniwersalny prawie brakuje tylko gliny
tylko jest mały mankment dobrze byś czymś zabezpieczył daszek to przy łączeniu masz szpare i bedzie zalewać
a to cholerstwo radze ubić, u mnie na szczęscie takie nie latają, tylko jakies małe meszki których sie juz pozbyłam
- a ten kwadracik z dziórką to co to ??na co?to jakies pudło?? czy tylko deseczka?
- a tą ose to zostaw, nie jest szkodnikiem, jak bys troszke posiedział i sie przyjzał to zauwżysz jak nosi do gniazda sparaliżowane larwy gąsienic, czyli jest bardzo pożyteczna, u mnie też jest, pszczołom nic nie grozi z jej strony
tylko jest mały mankment dobrze byś czymś zabezpieczył daszek to przy łączeniu masz szpare i bedzie zalewać
a to cholerstwo radze ubić, u mnie na szczęscie takie nie latają, tylko jakies małe meszki których sie juz pozbyłam
- a ten kwadracik z dziórką to co to ??na co?to jakies pudło?? czy tylko deseczka?
- a tą ose to zostaw, nie jest szkodnikiem, jak bys troszke posiedział i sie przyjzał to zauwżysz jak nosi do gniazda sparaliżowane larwy gąsienic, czyli jest bardzo pożyteczna, u mnie też jest, pszczołom nic nie grozi z jej strony
:)
- kidaa21
- 200p
mam pytanko do tych hodujących trzmiele, udało wam sie zatrzymać je?? kurcze ja mam 2 budki dla trzmieli ale zadna nie jet zamieszkana, wolą ziemie od bezpiecznej budki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 sty 2012, o 20:22
Witam wszystkich bardzo serdecznie
Zarażona i zafascynowana Waszym przykładem założyłam hodowlę murarki w tym roku. Nie zakupiłam kokonów chcąc zobaczyć czy murarki żyją w moim ogrodzie. Powiesiłam rurki w róznych miejscach. Pszczółki zaczęły zasiedlać rurki na drewnianych budynkach, z dala od nich nie było rurek zajętych więc je przeniosłam. Obecnie mam zajętych 25 rurek, w tym dwie z papieru pakowego, chociaż pod dostatkiem jest rurek z trzciny. Strasznie się cięszę bo nie wiedziałam czy będzie zasiedlona chociażby jedna rurka. Martwią mnie jednak małe muszki wokół rurek, nie mogę się ich pozbyć (jedną złotolitkę już uśmierciłam z ciężkim sercem bo to piękny owad). Znacie może jakiś sposób na owe muszki?
Pozdrawiam
Zarażona i zafascynowana Waszym przykładem założyłam hodowlę murarki w tym roku. Nie zakupiłam kokonów chcąc zobaczyć czy murarki żyją w moim ogrodzie. Powiesiłam rurki w róznych miejscach. Pszczółki zaczęły zasiedlać rurki na drewnianych budynkach, z dala od nich nie było rurek zajętych więc je przeniosłam. Obecnie mam zajętych 25 rurek, w tym dwie z papieru pakowego, chociaż pod dostatkiem jest rurek z trzciny. Strasznie się cięszę bo nie wiedziałam czy będzie zasiedlona chociażby jedna rurka. Martwią mnie jednak małe muszki wokół rurek, nie mogę się ich pozbyć (jedną złotolitkę już uśmierciłam z ciężkim sercem bo to piękny owad). Znacie może jakiś sposób na owe muszki?
Pozdrawiam
- kidaa21
- 200p
buldziorka gratulejszyn ja na pierwszy raz to powiem że sporą masz hodowle ..tak sądze masz jakies 15 - 17 pszczółek bo konczą teraz zasiedlac II "rządek" , piszesz że masz sporo muszek tu niestety cie zmartwie jeśli nie zabijesz ich ręcznie to nici z hodowli...albo zostanie niewiele z kokonów , a mogłabys miec jakies 50 kokonów z czego ok 25 to samice....wiec wybieraj piękne muszki czy raczej pożyteczne pszczółki
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Od kilku dni koło mojej hodowli kręci się bardzo duży szerszeń.
Jak przeczytałem w Wikipedii że jegomość żywi się pszczołami to zrozumiałem skąd on taki gruby.
Pozdrawiam
Od kilku dni koło mojej hodowli kręci się bardzo duży szerszeń.
Jak przeczytałem w Wikipedii że jegomość żywi się pszczołami to zrozumiałem skąd on taki gruby.
Pozdrawiam
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
U mnie też tych muszek coraz więcej lata.. nie sposób ich złapać ani przegonić bo pszczoły ciągle latają
Pozdrawiam, Maciek.