Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.2

Post »

Część mieczyków posadziłam bez moczenia (jak co roku), ale resztę planowałam uczciwie przygotować i jak ostatnia sierota zapomniałam kupić tych wszystkich kaptanów itp. Idę przegrzebać stare zapasy, a nóż-widelec coś mi zostało. ;:185
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja moje pomoczyłam najpierw w karate, a później w topsinie. Po 24godz kąpielach posadzone do ziemi.
Teraz zostaje mi tylko cierpliwie czekać ignorując mojego m, który już dziś chciał zobaczyć ukwieconą rabatkę :evil:
Zostaje tylko jeszcze zasilić nawozem i zwyczajowe zabiegi - pielenie, podlewanie, może jakiś oprysk
Cebulki kupione od naszej forumowej Anitki już dwa lata temu zaskoczyły mnie zupełnie. Ponad połowa cebul miała średnicę większą od nakrętki od słoiczka od dżemu ;:oj Szkoda, ze nie zrobiłam zdjęć :roll:
Trzymajcie proszę kciuki, żeby wyrosły i zakwitły mi w tym roku
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Yoostysia, a po co podlewałaś? Na pewno ziemia była wilgotna koło cebulek, mam nadzieję że po podlaniu i obeschnięciu ziemię wzruszyłaś, co zatrzymuje wilgoć w glebie. Takie dokładne zalewanie pozbawia powietrza cebulki.
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24

Post »

Krysiu, obkopuje je codziennie teraz - ziemia fajna się zrobiła, lekko odchodzi od motyczki, a nie jest zbita i sucha jak skorupa. Bałam się po prostu, że przez ten prawie "beton" ani pół mieczyka się nie przebije ;:179
regulamin
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Yoostysiu Nic nie mówiłem o tym , że wypadnięcie cebul spowodował nadmanganian , mógł to być zwykły zbieg okoliczności :uszy U nas niestety choroby i szkodniki zaczynają stadami chodzić :( Poskrzypkę wytępiłem sąsiadom robiąc oprysk przez płot , chwasty nie bardzo im przeszkadzają , więc walczę z wiatrakami :( :( :(
Awatar użytkownika
krzesz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 kwie 2012, o 10:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

czym tępiłeś poskrzypkę? ja na razie walczę z nią ręcznie, wybierając z cebuli i szczypiorku
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Pryskałem Fastac 100 EC , jak dotąd sprawdza się doskonale , do drugiego oprysku użyję Karate , i tak na przemian :twisted: :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Ja dopiero dzisiaj wsadziłam moje mieczyki 30sztuk
Powiedzcie mi a jak wygląda cebula uszkodzona przez tego wciornastka ??
:wit
Pozdrawiam Iwona :)
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Kontakt:

Post »

Plum pisze:Moje sadzone 18.04 pojawiają się już masowo. :D Niestety kot teściowej upodobał sobie grządki z mieczykami i codziennie znajduję jakieś połamane... ;:145 Jestem strasznie wściekła! ;:145
Na działkach na których posadziłam mieczyki żyje wiele kotów i kilka z nich przychodzi na działkę i łazi po moich grządkach, ale wolę koty niż myszy i szczury. Jak coś sieję czy sadzę to na początek robię wszystkiemu takie płociki z patyczków. Te patyczki uzbierałam przypadkiem jak cięłam na drobne gałązki i wilki z drzew owocowych bo chciałam, żeby się zmieściły do pieca. Jednak na razie zamiast do pieca trafiają na grządki, ale za to nie mam połamanych roślinek przez koty i ptaki też mi nasion nie wydłubują pewnie bo nie zauważyłam żadnych śladów ;:215
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44

Post »

Też kiedyś zrobiłam sobie taki płotek z patyczków, stał może z kilka godzin :? Koty moje uwielbiają zabawę w berka i na moich oczach przebiegły przez rabatę, taranując wszystko łącznie z płotkiem ;:120 Już nie robię płotków :)
Mój ogród.
Pauzalka
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Moje nie dość, że się bawią, to jeszcze kuwetę z warzywnika sobie zaplanowały. Jeden warzywnik przykryty folią, a dwa pozostałe zraszane intensywnie co wieczór - jak dotąd jedyne lekarstwo. ;:145
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24

Post »

U mnie na szczęście po rabatkach buszują tylko gołębie, które niestety walnie przyczyniły się do zmniejszenia ilości dopiero co dosianych nasion trawy ;:192 Dzięki temu muszę jeszcze raz przekopać pojedyncze kawałeczki trawnika i dosypać tam, gdzie ich brakuje. Natomiast wczoraj sama weszłam sobie w szkodę - pilnując żeby haczką nie uszkodzić wschodzących mieczyków, przypadkiem stanęłam na jednym i ułamałam mu czubeczek ;:124

Mam nadzieję, że z mieczykami nie jest tak jak z liliami i nic im to we wzroście i kwitnięciu nie przeszkodzi ;:145
regulamin
ppepina
100p
100p
Od: 12 sie 2009, o 21:39

Post »

magda-hm pisze:
Plum pisze:Moje sadzone 18.04 pojawiają się już masowo. :D Niestety kot teściowej upodobał sobie grządki z mieczykami i codziennie znajduję jakieś połamane... ;:145 Jestem strasznie wściekła! ;:145
Na działkach na których posadziłam mieczyki żyje wiele kotów i kilka z nich przychodzi na działkę i łazi po moich grządkach, ale wolę koty niż myszy i szczury. Jak coś sieję czy sadzę to na początek robię wszystkiemu takie płociki z patyczków. Te patyczki uzbierałam przypadkiem jak cięłam na drobne gałązki i wilki z drzew owocowych bo chciałam, żeby się zmieściły do pieca. Jednak na razie zamiast do pieca trafiają na grządki, ale za to nie mam połamanych roślinek przez koty i ptaki też mi nasion nie wydłubują pewnie bo nie zauważyłam żadnych śladów ;:215
Moje 300 metrów kwadratowych zamieszkuje 9 kotów plus niezliczona ilość przechodzących :wink:
zabezpieczam identycznie jak powyżej -skuteczność takiego zabezpieczenia sprawdza się u mnie w 100%
Jedyny minus to ciągłe pochówki zwłok wszelkiej maści gryzoni :wink: :wit
pozdrawiam
Grażyna
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”