Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Plum
100p
100p
Od: 12 mar 2012, o 21:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.2

Post »

renzal pisze:Moje nie dość, że się bawią, to jeszcze kuwetę z warzywnika sobie zaplanowały.
O, to samo dokładnie jest u mnie. :? Nie przeszkadza mi, że one sobie spacerują, ale w miejscu gdzie wypuści mieczyk za jakiś czas jest rozkopane puste miejsce, bo właśnie w tym miejscu zachciało się kotu do toalety. ;:223

Najgorzej jest w miejscach, gdzie wysiewałam nasiona, wszystko rozkopane i niewiele zostało z moich pięknych rządków... ;:145
U nas wcześniej było ogrodzenie na jakieś 1,5 m i to nic nie dało. Różnego rodzaju odstraszające płyny też do bani...

Najbardziej jestem wściekła na te grządki z mieczykami, bo dokupiłam w tym roku trochę cebul i na razie się nie zapowiada, żebym mogła zobaczyć jak kwitną... :evil:
"W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie."
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wychodzi na to, ze ten sposób u jednych się sprawdza a u innych nie. Ja akurat mam to szczęście, ze na razie nie cierpię z powodu strat i w nagrodę dokarmiam kociska :D Mówią, ze kot właścicielowi który go nie bardzo toleruje to narobi w buty żeby go do siebie przekonać więc być może te wasze kociska próbują Was w ten sposób do siebie przekonać? :wink:
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

A skoro mowa o naszych milusińskich szkodnikach...Czy nornice lubią cebule mieczyków i należałoby je sadzić w koszykach?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Yvona, bulwy mieczyków uwielbia wciorniastek mieczykowiec, a także turkuć podjadek. Koszyki przeciwko tym szkodnikom nic nie dadzą oczywiście :D .

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
krzesz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 kwie 2012, o 10:10

Post »

Zibi, dzięki za odpowiedź. Jeżeli nie dam rady poskrzypce, sięgnę po środki chemiczne.
A w sprawie mieczyków- pięknie wychodzą, nawet te ( od Pana Stanisława) wysadzane później. Zauważyłam, że z jednej cebulki wychodzą dwa kiełki ( bo przecież tak ciasno ich nie sadziłam), co mnie cieszy, bo zapowiada dużo kwiatów.
Pozdrawiam :)
pozdrawiam- Ania
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24

Post »

U mnie jak do tej pory przebijają się pojedyncze z każdego rządku, co daje mi jednak dużą nadzieję na wschody wszystkich odmian! Pogoda troszkę się popsuła dzisiaj niestety - zachmurzyło się, chwilami wieje i jest 20 stopni - mimo to coraz więcej mieczyków widać, więc póki nie będzie padać, na 100% nie podlewam wcale. Posłucham Krysi, żeby nie przesadzić i dać dojść do głosu Matce Naturze Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co do poskrzypki: pojawiła mi się tylko 3 razy na liliach i została unieszkodliwiona Obrazek
regulamin
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Yostysia rozumiem że na zdjęciu są lilie , mieczyki i ...????( ta "kapusta" :heja ?)
duduś
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50

Post »

Moje też już na powierzchni, zarówno te zwykłe jak i abisyńskie (z biedronki) :) pomogły im ostatnie deszcze :)
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Moich jeszcze nie widać na powierzchni - i też się z tego cieszę! :D . Na dzisiejszą noc zapowiadają przygruntowy przymrozek.
W ciągu dnia było maksymalnie 5 stopni, a teraz już tylko mniej ....
Lepiej niech się nie wychylają za szybko :wink:

Pozdrawiam Adam
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39

Post »

A ja do listy ,,miłośników" mieczyków dorzucę jeszcze pędraki (larwy chrząszcza majowego). Dwa lata temu miałem sporo bulw ,,cebulek" wygryzionych przez tego szkodnika i jeśli te wygryzienia były gdzieś z boku bulwy to nic wielkiego się nie stało. Niestety te paskudy nadgryzały je u nasady pędów i wygryzały najczęściej stożki wzrostu przyszłych pędów.
Pozdrawiam Jarek
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

U nas tez przymrozki, więc wszystkie które były na wierzchu przysypałam ziemią. Tyle, że moje mają po 2 , 3 cm nad ziemią.
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24

Post »

duduś pisze:Yostysia rozumiem że na zdjęciu są lilie, mieczyki i ...????( ta "kapusta" :heja ?)
Zgadza się :tan Lilie, mieczyki i kapuściana dziewanna :;230 Na pierwszym zdjęciu jeszcze łubin, ale coś mi go przemroziło trochę i ciężko odbija ;:145 Boję się, że nie zakwitnie w tym roku wcale.
regulamin
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

rotos pisze:Yvona, bulwy mieczyków uwielbia wciorniastek mieczykowiec, a także turkuć podjadek. Koszyki przeciwko tym szkodnikom nic nie dadzą oczywiście :D .
Na wciornastka wymoczone, a turkucia na szczęście nie ma na mojej działeczce :lol: Więc powiadasz, że niepotrzebnie się męczyłam...bo posadziłam w doniczkach/butelkach-oczywiście całych w dziurkach-żeby mi norniczki nie zeżarły...
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”