Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe
Ogórek lubi cieplutko i zacisznie, o specjalnych wymaganiach co do kierunków nic nie znalazłam w moim poradniku. U nas wiatrzysko wieje przeważnie z zachodu i od czasu do czasu nieznosny halny, więc pasowałoby zrobić rzędy wschód - zachód, coby był jak najmniejszy opór tej zielonej ogórkowej sciany. I to ma chyba znaczenie przy pionowej uprawie, bo na płask - nie ma znaczenia. Tak sobię tylko myslę
Pozdrawiam! Gienia.
też jestem ciekawa odpowiedzi na to pytanie. W zeszłym roku miałam podobny objaw i jeśli czegoś im brakowało to chciałabym tego uniknąć w tym roku. Czy ktoś może podpowiedzieć jaka mogła być przyczyna takiego wyglądu ogórków?mrober pisze:Witam. W ubiegłym roku posiałam na działce ogórki (chyba Racibor). Na początku rosły bez problemu- do osiągnięcia owoców długości 2-3 cm.(fajne małe kształtne ogóreczki) Później prawie 90% owoców wyrosła w kształcie "kulki z ogonkiem". Zamiast przybierać i na długość i szerokość to one po prostu "tyły" i mało rosły na długość. Co mogło być przyczyną? W tym roku też będę sadzić ogórki (już zasadziłam w pojemniczkach i wysadzę je na działkę po 20 maja). Może w ubiegłym roku zrobiłam coś nie tak,że wyrosły takie dziwaczne? Co o tym myślicie?
z pozdrowieniami z Wrocka
Kasia
Kasia
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sama bym chciała wiedzieć.
Zbierałam piękne kształtne ogóreczki ale po jakimś czasie kolejne wyglądały jak ... miniaturowe tykwy butelkowe.
Zbierałam piękne kształtne ogóreczki ale po jakimś czasie kolejne wyglądały jak ... miniaturowe tykwy butelkowe.
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gieniadziękuję za odpowiedź Zamierzam prowadzić ogórki pionowo, miejmy nadzieję, że tak jak je usytuuję będzie im dobrze, jeśli nie - to na przyszły rok zrobię w drugim kierunku
Najlepiej by szpaler był w kierunku wschód-zachód a sznurki nie biegły pionowo lecz pod katem do pionu. Wtedy cały rząd roślin jest równo oświetlony a ogórki zwisają pionowo po drugiej stronie szpaleru w strefie zacienionej przez liście. Wygląda to efektownie bo od południowej strony są liście a od północnej- wiszą ogórki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Comcia zazwyczaj to późniejsze braki potasu, można krzewy zasilić siarczanem potasu, albo jakimś interwencyjnym wieloskładnikowym z dużą ilością potasu, albo próbować naturalną gnojówką - zalecana jest z żywokostu (nie wiem, nie próbowałam, ale podejrzewam że będzie mieć też sporo azotu, a ten specjalnie nie jest zalecany w fazie pełnego owocowania krzewów). Zalecany jest też popiół drzewny ale trzeba uważać bo jest mocno alkaliczny i przy wysokim pH ziemi może być kłopot kiedy dodatkowo posypie się pod krzewComcia pisze:Sama bym chciała wiedzieć.
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Witam. Mrober, znane są mi tylko trzy powody: ogórek był partenokarpiczny, a został zapylony przez owady, b/ przechłodzenie /krótkotrwałe do +5-+6oC/, c/ nierównomierne zaopatrzenie w wodę. To są trzy podstawowe przyczyny zniekształceń owoców ogórka jeśli pozostałe czynniki - jakiekolwiek by one nie były -nie zaistniały w pełnym wymiarze. Pozdr, Francik.
Francik
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tez tak sobie wymyslilem, ale niewiedzialem jak to bedzie w praktyce, teraz Ty mnie przekonales ze to dobry patent...forumowicz pisze:Najlepiej by szpaler był w kierunku wschód-zachód a sznurki nie biegły pionowo lecz pod katem do pionu. Wtedy cały rząd roślin jest równo oświetlony a ogórki zwisają pionowo po drugiej stronie szpaleru w strefie zacienionej przez liście. Wygląda to efektownie bo od południowej strony są liście a od północnej- wiszą ogórki
Pozdrawiam
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
forumowiczfajny patent z tym szpalerem, na pewno wykorzystam w przyszłym roku, dziękuję
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
To są moje ogórki prowadzone przez trzy lata - kierunek południe-północ super się sprawdzało.ANalfabeta pisze:Pytanie do osób prowadzoących ogórki gruntowe po sznurkach.
Czy rzędy mogą być północ-południe czy wyłącznie wschód zachód ?
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/195/ogrki2.jpg/][/URL]
W tym roku mam problem, bo zmieniłam siedlisko i teraz mam wschód-zachód. Problem rozwiązałam siejąc pierwszą partię na północnym rzędzie, a drugą wysieję za jakiś czas, więc teoretycznie powinny mieć trochę światła. Zobaczymy, jak to będzie bo ja mam od zachodu cień z potęrznych drzew, a od wschodu stoi dom.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Renzal rewelacja, robią wrażenie . Próbowałam w zeszłym roku ale jakoś nie chciały piąć się w górę. Ale nie miałam ich tak gęsto jak Ty podwiązanych. Czy te sznurki dołem przywiązane są do pędów?. Bo wyglądają na mocno napręzone więc pewnie nie:).
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Właśnie będę tak próbowała.Tylko jakiej wysokości ten szpaler i czy te sznurki przywiązać do krzaczków?Boję się ,że przy wietrze może je powyrywaćforumowicz pisze:Najlepiej by szpaler był w kierunku wschód-zachód a sznurki nie biegły pionowo lecz pod katem do pionu. Wtedy cały rząd roślin jest równo oświetlony a ogórki zwisają pionowo po drugiej stronie szpaleru w strefie zacienionej przez liście. Wygląda to efektownie bo od południowej strony są liście a od północnej- wiszą ogórki
Pozdrawiam
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Na dole leży kawałek rurki i to do niej H przywiązał kilometry sznurka, bo ogórek jest zbyt delikatny. Są za gęsto i w tym rokunemezja pisze:Renzal rewelacja, robią wrażenie . Próbowałam w zeszłym roku ale jakoś nie chciały piąć się w górę. Ale nie miałam ich tak gęsto jak Ty podwiązanych. Czy te sznurki dołem przywiązane są do pędów?. Bo wyglądają na mocno napręzone więc pewnie nie:).
Na początku trzeba je owijać, a potem juz tylko korygowałam, bo lubią zmieniać sznurki.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!