Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Surmia - Catalpa jak wróżka
Ja na All kupiłam Catalpę Aurea, czy ona ma takie samo tempo wzrostu jak ta o zielonych liściach?
Katalpa Aurea ma takie samo tempo wzrostu, może minimalnie mniejsze ale raczej niezauważalnie gdyby posadzić gatunek i odmianę w identycznych warunkach.
Mamy katalpę purpurea wsadzoną w 2010 r. Teraz ma jakieś 130-140cm wysokości. Na zimę okryłem ją białą agrowłókniną. I tutaj moje pytanie - czy już można jej ściągnąć to zimowe okrycie? Na dworze coraz cieplej, w nocy mamy ok. -2C, zastanawiam się czy to nie za wcześnie.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja swoje okrywałam przez 2 lata. W tym roku już nie. Widzę,że żyją - mimo że były takie mrozy. Ja dziś odkryłam większość krzewów, zostawiłam przykryte Hortensje Ogrodowe, Różaneczniki oraz trawę Arundo. Myślę, że najgorsze mamy za sobą i Catalpy również można odkrywać.
Dzięki wielkie za podpowiedź. Faktycznie nie trzeba chyba zbyt długo trzymać na krzewach agrowłókniny, żeby jakieś grzybki się nie przyplątały.
Witam! Jestem początkującą ogrodziarką i małymi kroczkami próbujemy z mężem założyć 9-cio arowy ogródeczek. Pytań wiele, ale tu chciałabym zapytać jak w temacie o katalpę. jesienią posadziliśmy 2 aurea, w szkółce powiedziano nam, aby jeżeli chcemy mieć wpływ na wygląd korony, by je podciąć nim drzewko będzie miało dużo soków. Zatem kiedy? czy to już czas? Powiem, że mieszkamy przy Wrocławiu, a tu klimat łagodniejszy.
A drugie pytanko. Nasze surmie posadziliśmy przy płocie na koncu ogrodu. i zastanawiamy sie w towarzystwie jakich krzewów wyglada ciekawie. Mam na myśli pewnego rodzaju tło dla surmii. Może ktoś ma jakiś pomysl, chętnie skorzystam
A drugie pytanko. Nasze surmie posadziliśmy przy płocie na koncu ogrodu. i zastanawiamy sie w towarzystwie jakich krzewów wyglada ciekawie. Mam na myśli pewnego rodzaju tło dla surmii. Może ktoś ma jakiś pomysl, chętnie skorzystam
A właśnie, odnośnie wzrostu czy Catalpa speciosa rośnie wolniej niż Catalpa bignonioides ??
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja podcinam drzewka, gdy tylko mrozy ustąpią i do tej pory żadne nie ucierpiało z tego tytułu. Natomiast do owocowych nie radze stosować tej teorii, gdyż można nie mieć owoców w danym roku (ale po owocowaniu nie ma problemu). Odnośnie ciekawego wyglądu, to najbardziej będzie walić po gałach jeśli zrobisz duży kontrast, np. ciemnozielone tło, ale to już jest kwestia gustu.
A odnośnie pytania przedmówcy, to sadząc 2 drzewka tego samego gatunku, to rzadko rosną w tym samym tempie, więc zawsze jest jakiś zakres wzrostu od... do... Samo przeczytanie w wiki, że speciosa dorasta od 15 do 30m, a bigoniowa do 10, to przedzial wzrostu speciosa jest olbrzymi. Ale jedno jest pewne w którymś momencie przerośnie bigoniową
A odnośnie pytania przedmówcy, to sadząc 2 drzewka tego samego gatunku, to rzadko rosną w tym samym tempie, więc zawsze jest jakiś zakres wzrostu od... do... Samo przeczytanie w wiki, że speciosa dorasta od 15 do 30m, a bigoniowa do 10, to przedzial wzrostu speciosa jest olbrzymi. Ale jedno jest pewne w którymś momencie przerośnie bigoniową
Re: Katalpa ? Surmia ; samodzielne rozmnażanie i pielęgnacja
Hoduję surmie z nasion rośnie jak szalona czytałam że pierwszy rok powinna przezimować w doniczce ale zastanawiam sie czy mi rozmiarów doniczek wystarczy jak bedzie tak rosła ))
- bunia58
- 10p - Początkujący
- Od: 15 wrz 2011, o 22:17
Sądzę że nie powinno być problemu, moje w doniczkach były nie duże może po 20kilka cm. a zaczęły rosnąć jak szalone dopiero po wysadzeniu do gruntu.
pochwalę się, że bałam się iż przemarzły, bo pączków nie było widać, a były przymrozki ponad 35stopni C a żadnej nie okryłam na zimę. Właśnie kilka dni temu pięknie powypuszczały listki.
Nawet moje paulownie już rosną. Też jedna w zeszłym roku wysadzona jako 15cm sadzonka (urosła ponad 1,5m. jakieś 75cm góry przemarzło, bo nie zdążyła zdrewnieć ale niżej pięknie wypuszcza listki.
pochwalę się, że bałam się iż przemarzły, bo pączków nie było widać, a były przymrozki ponad 35stopni C a żadnej nie okryłam na zimę. Właśnie kilka dni temu pięknie powypuszczały listki.
Nawet moje paulownie już rosną. Też jedna w zeszłym roku wysadzona jako 15cm sadzonka (urosła ponad 1,5m. jakieś 75cm góry przemarzło, bo nie zdążyła zdrewnieć ale niżej pięknie wypuszcza listki.
bunia58
- rustavi92
- 10p - Początkujący
- Od: 17 wrz 2011, o 16:03
Ja posiadam 3 gatunki katalpy: bignoniową, żółtą i wielkokwiatową. Zauważyłem, że bardzo dobrze rosną w bardzo żyznej, zbitej ziemi (mady rzeczne). Nie należy trzymać zbyt długo w doniczce, gdyż korzenie bardzo szybko ją przerastają. Rośnie szybko, co prawda nie tak szybko jak wierzba czy brzoza, ale moje 3-letnie sadzonki k. bignoniowej mają już przeszło 2m. Bardzo łatwo wschodzi z nasion. Zaskoczyła mnie pozytywnie k. żółta, gdyż już 2-letnia sadzonka zakwitła i wydała nasiona. Katalpy bignoniowa i wielkokwiatowa jeszcze nie kwitły.
A tyle urosła katalpa jednego roku Nasiona wysiane jesienią, zdjęcie z lata. Nasiona zebrane w Francji we Foix u podnóży Pirenejów
A tyle urosła katalpa jednego roku Nasiona wysiane jesienią, zdjęcie z lata. Nasiona zebrane w Francji we Foix u podnóży Pirenejów
Jestem amatorem drzewek ozdobnych z całego świata
- bunia58
- 10p - Początkujący
- Od: 15 wrz 2011, o 22:17
Gratuluję drzewek moje to bignoniowa chyba ta zwykła, a posiada Pan może nasiona jeszcze tej żóltej i wielkokwiatowej? byłabym zainteresowana.
bunia58
- rustavi92
- 10p - Początkujący
- Od: 17 wrz 2011, o 16:03
Nie wiem czy mam jeszcze te zeszłoroczne. Jeśli nie to będzie trzeba poczekać do jesieni
Jestem amatorem drzewek ozdobnych z całego świata