Petunia z nasion Cz.1
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Petunia z nasion
Petuńki chyba sprawdzają moją cierpliwość, mam nadzieję, że lada dzień zakwitnął.
Uploaded with ImageShack.us
Iwona
Witam wszystkie ogrodniczki jakie piekne macie petunie moje sadzonki dzisiaj wystawiłam na ogródek i wszystkie koty mi zniszczyły ale jestem wsciekła
-
- 200p
Iwona
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ale piękna falbaniasta!
- Silvia_pl
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2011, o 08:31
Wtam,
Petunię siałam po raz pierwszy w życiu. Wykiełkowały chyba niemal wszystkie. Mają średnio po parze liścieni i powiedzmy, że jednego liścia.I zatrzymały się na tym etapie, dalej nic. Siałam w niedzielę 26.03 i mają nadal po 1 cm... Stoją na południowym oknie, więc słońca mają "po pachy". Chyba nic z nich nie będzie?
Jak myślicie zdążę posiać jeszcze raz, żeby w sezonie zakwitły?
Petunię siałam po raz pierwszy w życiu. Wykiełkowały chyba niemal wszystkie. Mają średnio po parze liścieni i powiedzmy, że jednego liścia.I zatrzymały się na tym etapie, dalej nic. Siałam w niedzielę 26.03 i mają nadal po 1 cm... Stoją na południowym oknie, więc słońca mają "po pachy". Chyba nic z nich nie będzie?
Jak myślicie zdążę posiać jeszcze raz, żeby w sezonie zakwitły?
Silvia_pl
Nie sądzę, lepiej kupić:) A najlepiej to wystawić je na dwór, przesadzić, nawozić i na pewno dogonią inne. Też miałam wrażenie, że moje są maleńkie i stoją w miejscu, przesadziłam je we wtorek i na stałe poszły na balkon i dzisiaj się zdziwiłam, jak rosną, jak na drożdżach:) Spróbuj tak!
Pozdrawiam, Marzena
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
moje dwie z 24 juz zakwitly.....ale kolor mnie rozczarowal, taki blady rozofiolet (Dawberry Sundae F1). Mam nadzieje ze jak bedzie duzo kwiatow nabiora razem intesywnieszego kolorku. Alei tak jestem z nich dumna jak paw Z tych 24 cztery sa jeszcze malutkie i zakwitna gdzies za miasiac. Na pozostalych juz piekne paki
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Silvia PL ? wystaw na pole (tylko wnieś do środka jakby jeszcze miał być przymrozek), podlej kilkakrotnie nawozem (w dawkach i odstępach czasowych zalecanych przez producenta) i powinny Ci odpalić.
Swoją drogą wzrost też zależy od odmiany. U mnie największe są petunie z najtańszej mieszanki, odmianowe (Superbissima oraz petunia o kwiatach pełnych) są o wiele mniejsze...
Pozdrawiam!
LOKI
Swoją drogą wzrost też zależy od odmiany. U mnie największe są petunie z najtańszej mieszanki, odmianowe (Superbissima oraz petunia o kwiatach pełnych) są o wiele mniejsze...
Pozdrawiam!
LOKI
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Sylwia, zrob jak Locutus mowi. Ale moze nie od razu na caly dzien. Sama wiesz, ze u nas slonce palace. Daj im sie przyzwyczaic. Tak najpierw jedna, potem po kilka godzin w sloncu. W cieniu moga stac caly dzien a nawet noc (hehhehehe jaka noc?), jeśli nie ma przymrozkow.
Ja moje wystawiam juz na caly dzien. Na noc odstawiam pod zadaszona werande i okrywam agrowloknina. Ostatnie dwie noce wstawilam jednak do pokoju. Ale dzisiaj wyglada, ze nie bedzie przymrozkow. Zostana wiec znowu na dworze.
Poniewaz u nas slonko juz w zasadzie 24 h na dobe to pojda ci szybciutko. Polecam taki granulowany nawoz, podsypujesz pod korzenie lub do ziemi i stracza na caly sezon. Ja kupilam w Plantasjen.
Powodzenia
Ja moje wystawiam juz na caly dzien. Na noc odstawiam pod zadaszona werande i okrywam agrowloknina. Ostatnie dwie noce wstawilam jednak do pokoju. Ale dzisiaj wyglada, ze nie bedzie przymrozkow. Zostana wiec znowu na dworze.
Poniewaz u nas slonko juz w zasadzie 24 h na dobe to pojda ci szybciutko. Polecam taki granulowany nawoz, podsypujesz pod korzenie lub do ziemi i stracza na caly sezon. Ja kupilam w Plantasjen.
Powodzenia
-
- 200p
Ciąg dalszy moich karbowańców, czekam z utęsknieniem na resztę hodowli.....
Iwona
Czy możecie mi podpowiedzieć ile sadzonek petuni dać do jednej doniczki o wymiarach około 80 cm długości i 14 cm szerokości. Chciałabym je tam już posadzić ostatecznie - bez późniejszego pikowania. Moje petunie nie są jeszcze zbyt duże, ale mam nadzieję że na dworze jak będą miały dużo miejsca w doniczce szybko ruszą
Tak myślałam o 5 krzaczkach... to byłoby za dużo czy ok? Jestem początkująca więc wybaczcie być może strasznie banalne pytanie
Jeszcze byłabym wdzięczna za informację co do nawożenia - zamierzam dziś kupić nawozy do wszystkich moich roślinek i zastanawiam się czy petuni trzeba kupić specjalny dla petuni czy wystarczy nawóz dla roślin balkonowych czy kwitnących?
Dziękuję z góry!
Śliczne są te Wasze roślinki - zazdroszczę że już Wam kwitną - na pewno macie przepiękne balkony
Tak myślałam o 5 krzaczkach... to byłoby za dużo czy ok? Jestem początkująca więc wybaczcie być może strasznie banalne pytanie
Jeszcze byłabym wdzięczna za informację co do nawożenia - zamierzam dziś kupić nawozy do wszystkich moich roślinek i zastanawiam się czy petuni trzeba kupić specjalny dla petuni czy wystarczy nawóz dla roślin balkonowych czy kwitnących?
Dziękuję z góry!
Śliczne są te Wasze roślinki - zazdroszczę że już Wam kwitną - na pewno macie przepiękne balkony