Olbrzymia lilia himalajska (Cardiocrinum giganteum.)
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Olbrzymia lilia himalajska (Cardiocrinum giganteum.)
piękna, w sferze moich marzeń, pochwal się kwiatem
Dzięki, ja to juz pisałem , miałem 2 ale jedna padła po pierwszej zimie.
Oczywiście będę relacjonował jej kwitnienie i dalsze losy
pzdr.
Oczywiście będę relacjonował jej kwitnienie i dalsze losy
pzdr.
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba i ja w końcu kupię tą lilie . Po tym jak sev umieścił zdjęcie tak zadbanej i zdrowej rośliny serce zaczęło mi szybciej bić.
Witajcie!
Właśnie pojawiła się ta lilia się w sprzedaży na A..o z opisem "lilia potwór".
Tak mnie zaintrygowała ta nazwa, że przez google trafiłam na ten wątek.
Człowiek całe życie się uczy..
Pozdrawiam!
Właśnie pojawiła się ta lilia się w sprzedaży na A..o z opisem "lilia potwór".
Tak mnie zaintrygowała ta nazwa, że przez google trafiłam na ten wątek.
Człowiek całe życie się uczy..
Pozdrawiam!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 cze 2012, o 23:35
Przeczytalam caly watek, gratuluje lilia przepiekna. Pozdrawiam i będę Was czytac jestem za ta szklana szybka 

Czytam Was namietnie Pozdrawiam Basia
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Piękna
A masz ją wyhodowaną z nasion czy kupiłeś/aś cebulkę ?

- damek1718
- 1000p
Kupilem cebulę.
Nasiona bardzo długo kiełkują, a jak juz wykiełkuja to jednak trzeba poczekac z 8 lat za to, żeby lilia zakwitła.
Teraz lilie przechowuje w donicy w chłodnym pomieszczeniu i oczywiście mam 3 nowe cebulki. Jak wiadomo mateczna duża cebula zamiera (monokarpiczna roslina). Teraz pewnie musze poczekać jakies dwa lata na ponowne kwitnienie
Nasiona bardzo długo kiełkują, a jak juz wykiełkuja to jednak trzeba poczekac z 8 lat za to, żeby lilia zakwitła.
Teraz lilie przechowuje w donicy w chłodnym pomieszczeniu i oczywiście mam 3 nowe cebulki. Jak wiadomo mateczna duża cebula zamiera (monokarpiczna roslina). Teraz pewnie musze poczekać jakies dwa lata na ponowne kwitnienie

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Warto czekać na taki widok.Robi wrażenie.
- damek1718
- 1000p
A jak cudnie pachnie
. Silniej pod wieczór niz datura. Pachnie taka wanilią + lilia orientalna.

- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Gdzie przechowujesz cebule, bo ja mam możliwość tylko w piwnicy? Wyciągasz cebule z ziemi? Czy trzymasz cały czas w donicy z ziemią? I co potem? Wkopujesz do ziemi z donicą? Napisz, proszę. W moich warunkach klimatycznych, nie ma szans na przezimowanie w gruncie...
- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
damek1718 wielkie brawa
masz cudeńko w ogrodzie 

- damek1718
- 1000p
dzięki

Renata1962 pisze:damek1718 wielkie brawamasz cudeńko w ogrodzie
- damek1718
- 1000p
Cebule są nadal w donicy. Przechowuje je w chłodnym pomieszczeniu z temperatura do 5 OC (ganek) najlepiej, żeby było przewiewnie. Ważne jes to ponieważ nie może dość do zakażenia jakiś grzybem, np. szara pleśnią, która w warunkach wysokiej wilgotności może porażać cebule. Skąpo podlewam, może bardziej opryskuje, nie moze byc wilgotne podłoże. Myśle, że w piwnicy możesz przechować , ale uważaj z podlewaniem.
Wiosna postaram się oddzielić cebule przybyszowe i posadzić również do donic. Ja zawsze dodaje nawozu do donicy. Ja swoje nie wkopuje do ziemi, poniewaz obawiam sie slimaków, które bardzo lubia jej liscie. Drugi powód to, ze podczas silniejszych opadów, wiatrów lilia ta może się złamać- pęd jest bardzo kruchy. Trzeci powód chronię cebule przed nornicami.
Dużą donice, musi posiadac duże otwory, zwykle stawiam pod wysokim krzewem, zapewniając lekki półcień. W przypadku w/w zagrożeń lilie przenosze w bezpieczne miejsce
. Pamiętaj, że cubula nie powinna być cała przykryta podłożem w donicy, jakies 1/3 powinna wystawać nad powierzchnią. Potwierdzam nawet nie próbuj przezimowac w Polsce. Ja próbowałem moja pierwsza lilię przezimować okrytą pod tunelem foliowym. Niestety padła. Wcześniej również rosła w gruncie, ale nie zakwitła i na dodatek jej liscie były podziurkowane.
Moja lilia w tamtym roku osiągnęła jakies 180 cm. Mysle, że w donicy większa nie bedzie. Ale kto wie.....?
Wiosna postaram się oddzielić cebule przybyszowe i posadzić również do donic. Ja zawsze dodaje nawozu do donicy. Ja swoje nie wkopuje do ziemi, poniewaz obawiam sie slimaków, które bardzo lubia jej liscie. Drugi powód to, ze podczas silniejszych opadów, wiatrów lilia ta może się złamać- pęd jest bardzo kruchy. Trzeci powód chronię cebule przed nornicami.
Dużą donice, musi posiadac duże otwory, zwykle stawiam pod wysokim krzewem, zapewniając lekki półcień. W przypadku w/w zagrożeń lilie przenosze w bezpieczne miejsce

Moja lilia w tamtym roku osiągnęła jakies 180 cm. Mysle, że w donicy większa nie bedzie. Ale kto wie.....?

dorkow0 pisze:Gdzie przechowujesz cebule, bo ja mam możliwość tylko w piwnicy? Wyciągasz cebule z ziemi? Czy trzymasz cały czas w donicy z ziemią? I co potem? Wkopujesz do ziemi z donicą? Napisz, proszę. W moich warunkach klimatycznych, nie ma szans na przezimowanie w gruncie...
-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Moje cardiocrinum zimowało w gruncie dobrze, fakt, że pod grubą warstwą kory.
Niestety cebulki przybyszowe też posadziłam do gruntu, późno i nie dały rady przezimować.
Ubiegłej wiosny posadziłam kolejną cebulę i czekam. Damek, gratuluję okazu. Prawda, że zapach ma obłędny...ech!
Niestety cebulki przybyszowe też posadziłam do gruntu, późno i nie dały rady przezimować.
Ubiegłej wiosny posadziłam kolejną cebulę i czekam. Damek, gratuluję okazu. Prawda, że zapach ma obłędny...ech!