Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Dziękuję Henryku, teraz to się :oops: na całego. On wygląda na zdjęciach na woskowca ale jeśli dobrze pamiętam to raczej ma cieniutkie płatki. Jak wrócę wieczorem do domu to sprawdzę.

A z tym pędem mam zagwozdkę, zwłaszcza,że ciut niżej, gdzie również pęd jest lekko podsuszony Phalaenopsis postanowił się jeszcze rozgałęzić. Jeszcze inne rozgałęzienie jest na zielonej części. Zdam relację jak coś się zmieni.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Małgosiu, bardzo podoba mi się nowa 'odsłona' pelorica ;:63 A ta sucha łodyga musi mieć wewnątrz jakieś żywe przewodzenie.
Też ciekawa jestem jak się dalej potoczy jej los ?
Widok ogólny na ukwiecony kosz, to BAJKA :) Wciąż tu wracam, by go jeszcze raz pooglądać.
'Ślimaczek' pewnie już nieco podrósł, ale na ost. zdjęciu świetnie przytula się do młodego korzonka :)
Awatar użytkownika
aventia
50p
50p
Od: 23 kwie 2012, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Merghen masz naprawdę wspaniałą kolekcję ;:215 Obejrzałam z przyjemnością ;:167
Moje storczyki :)

Oglądanie storczyków mnie uspokaja : )
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu już sporo czasu upłynęło i wiele stron przybyło w Twoim wątku od mojej ostatniej wizyty u Ciebie .
Oczywiście wszystko nadrobiłem zatrzymując się troszkę na dłużej przy fotkach Twych kwitnących cacuszek.
Prezentują się wspaniale ,a i pomysły z koszykami godne uwagi.
Gratuluję tak wielu kwitnięć które jakby nie było są zawsze odzwierciedleniem naszej opieki nad storczykami.
Wielkie brawa dla Ciebie Małgosiu ;:63 ;:180
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za zaszczycenie mego skromnego wątku :D

Dziś kilka ciekawostek:

Pleione formosana - z dedykacją dla Marka. To jest to kupione w ogrodniczym.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małe keiki, powstające od miesiąca, chce już kwitnąć :shock:
Obrazek

I basal keiki na pozostawionej tzw. brodzie po odmłodzeniu mojego pierworodnego storczyka. Stała sobie tak już z 2-3 m-ce i czekała na kompost a tutaj coś takiego :P
Obrazek

Obrazek
To już drugie basal keiki w taki sposób pozyskane.

I teraz chyba nastąpi dłuższa przerwa bo to co kwitło nadal kwitnie, jakieś pędy idą, pączki się pomału tworzą ale to jeszcze potrwa a reszta weranduje na balkonie i obrasta zieleniną. Chyba,że coś mnie znów zaskoczy...
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Małgosiu bardzo dziękuję za dedykowane fotografie pleione :oops: ;:196 .
Już wspominałem Tobie że nie mam tego gatunku i dlatego podpatruję u Ciebie i porównuję z moimi, szukam różnic w budowie, kolorystyce itp. Z moich obserwacji wynika iż p.formosana mają o wiele jaśniejszą warżkę ,wpadającą prawie w biel z niewielką ilością różowych plamek. A jak się ma wielkość kwiatu bo p.tongariro mają dość sporawe w odróżnieniu do p.limprichti.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Witaj Małgosiu,
przepięknie kwitną Ci te w koszykach. Wspaniale to wygląda. Oby tak cały rok kwitły. ;:138 ;:138
Nowości mam nadzieję, że się wszystkie przyjęły i zaklimatyzowały.
No i doczekałaś się kwitnienia Masdevalli. ;:138 ;:138
A ta Plajone i u Ciebie pięknie wygląda. Ciekawie otwiera kwiatka.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Małgosiu kwitnień u Ciebie jak w oranżerii, jest co podziwiać :)
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku, P. formosana ma kwiat 7 cm dł a 4 cm szerokości i rzeczywiście w stosunku do wielkości rośliny jest bardzo duży a jednocześnie taki delikatny, zwiewny. Podobają mi się różne odcienie płatków - jedne o bardzo intensywnym wybarwieniu, inne jaśniejsze. Na zdjęciach będzie to widoczne. I na miarę możliwości mojego sprzętu spróbowałam zrobić zdjęcie wrażce, która ciekawie się komponuje z płatkami okółka.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Asiu, nowości się zaklimatyzowały i pięknie przyrastają w nowe pseudobulwy. Mam nadzieję,że już niedługo będę mogła większość z nich umieścić w wiwarium/orchidarium. Na razie w poniedziałek sporo poprzenosiłam na podkładki korkowe i do korkowych doniczek i siedzą w zastępczym domku, plastikowym Orchidbox'ie. I mam nadzieję,że się kiedyś odwdzięczą za opiekę. A masdevallie stoją już na balkonie i się urlopują.

Celinko, do oranżerii mi daleko choć jest ona moim marzeniem. ;:196

A na koniec coś niestorczykowego ale z moich utuczonych przez ubiegłoroczne lato cebul - Hippeastrum
Obrazek Mam nadzieję,że podobnie utuczę cebule Pleione formosana i tangerino i porównam ich kwiaty u siebie bo jak na razie rosną w szerz i liście.

Pozdrawiam kolorowo :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Małgosiu
Piękne kwitnienia u ciebie nie tylko storczykowe :wink:
Tyle barw i kształtów ;:215
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Hippeastrum urzekające :) szkoda że tak krótko kwitną w porównaniu do storczyków prawda?
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda, Celinko ale ma inne atuty, np. ogromne pachnące kwiaty jak 'Amoretta' ze zdjęcia (biała z różowymi smugami).

Dziś myłam okno by założyć moskitierę więc od razu poczyściłam Phalaenopsisy w koszach i próbowałam zrobić zdjęcia przez szybę ale chyba za porządnie umyłam okno bo zamiast kwiatów lepiej było widać sąsiednie zabudowania. Coś jednak udało się wybrać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak się już werandują cambrie, oncidium, cymbidium, cattleye, masdevallie i paphiopedilum i inne...
Obrazek

Obrazek
Balkon jest wprawdzie o wystawie południowej ale zazdrostki z wikliny dobrze cieniują, doniczki zaś stoją na płytkich, plastikowych tacach, do których wlewam wodę i czekam aż same ją wchłoną a nadmiar wylewam. Mają więc ciepło, cień i wilgoć. Zaczęły dość ostro już przyrastać więc może doczekam się kwiatów?...
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Piękne Hippeastrum!

I Pleione ;:63

Widzę, że już werandujesz roślinki. Ja na razie wystawiłam tylko cymbidium. Nie wiem co z oncidium, bo urwałam mu przyrost, a nowy który wytworzył jest taki karłowaty mały. Brassia pójdzie na balkon zaraz, bo tylko przyrosty tworzy namiętnie, zero kwiatów, a przechłodzone jesienią było solidnie i przesuszone.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Dziewczyny a czy one tzn. storczyki na tych letnich wczasach muszą mieć zupełny cień, czy troszeczkę słońca mogą mieć?
Awatar użytkownika
Nieszka_
100p
100p
Od: 10 sie 2011, o 14:12

Post »

Piękne kwitnienia :) i niezły ogródek na świeżym powietrzu :lol:
alicja46 pisze:Dziewczyny a czy one tzn. storczyki na tych letnich wczasach muszą mieć zupełny cień, czy troszeczkę słońca mogą mieć?
To moze wypowiem sie za siebie , tak w skrócie ;:7
Masdevallie, Leptotes, Bulbophyllum - stoja w jasnym miejscu ale cześciowo zacieniowanym i maja chłodniej niz pozostałe ;
Vanda, Phal. , Cymbidium, Dendrobium , Lycaste, Paphiopedilum, Phragmipedium - maja zdecydowanie jasniejsze miejsce i cieplejsze niz wymienione wyżej czasami zdarza sie , że stoja przez krótki czas w słońcu;
Psychopsis - stoi cały czas w słońcu
Stanhopea - róznie , ciepłe miejsce przez 3/4 dnia ma lekki cień, a do 1-1,5h w słońcu

To te co mam ich najwiecej, pojedyncze egzemplarze to tak roznie stoja miedzy doniczkami i korzystaja z dobrodziejstw innych :wit

Wszystkie bardzo chętnie kwitną i cieszą sie zdrowiem :)
Musisz sprawdzic przyzwyczajenia swoich roslin , wtedy bedziesz wiedziała na 100%.
Zapraszam do mojego storczykowego okienka http://www.myorchids.bloog.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54237" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedaż http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=56706" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”