Nawożenie trawnika
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 maja 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trawnik - jakie nawozy oraz inne pytania
Co możecie polecić na bardzo szybki wzrost trawy ? Planujemy przyjęcie i trawa jest trochę przyblokowana, poleci ktoś coś naprawdę mocnego?
co na bardzo szybki wzrost to nie wiem ale mam pytanie. czy mozna zrobic cos ze strasznie szybko rosnaca trawa?? bo mam wlasnie taki problem i czasem nie chce mi sie kosic a trawa rosnie dosyc szybko;p
gemciu
czytam i czytam i nadal glupi jestem.A wiec polecasz polifoska oraz saletre amonową czy wystarczy tylko polifoska teraz tzn.w okolicach kwietnia.mam jeszcze 1 pyatnei do Ciebie z innej beczki.Zakupiłem teraz aerator wraz z wertykulatorem.Powiedz mi co 1 stosowac:aerator czy wert.oraz czy to sie robi 1 po 2 czy sa jakies odstepy?Wielkie Dzięki za pomoc.
czytam i czytam i nadal glupi jestem.A wiec polecasz polifoska oraz saletre amonową czy wystarczy tylko polifoska teraz tzn.w okolicach kwietnia.mam jeszcze 1 pyatnei do Ciebie z innej beczki.Zakupiłem teraz aerator wraz z wertykulatorem.Powiedz mi co 1 stosowac:aerator czy wert.oraz czy to sie robi 1 po 2 czy sa jakies odstepy?Wielkie Dzięki za pomoc.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 paź 2011, o 17:34
Jestem posiadaczem trawnika ok. 30 lat, 800m2. To co napisał "gemciu' to wszystko prawda. Markety kuszą nas nawozami różnego rodzju, a ceny są kosmiczne. Wystarczy wiedzieć, że do wzrostu trawnika i jego pięknej zieleni potrzebny jest azot i woda. Jeżeli gleba jest cięzka gliniasta to najlepszym nawozem jest saletra wapniowa. Przy glebie lekkiej saletra amonowa.
odpowiedź do "wibry': Dużo zależy od gleby i wieku trawnika. Jeżeli trawnik jest młody polecałbym areator przy starszym można stosować co się chce. Ja mam ziemię gliniastą i stary trawnik więc stosuję wertykulację. Stosuję ją tylko raz na sezon przed rozpoczęciem wegetacji tzn teraz jeżeli ziemia wystarczająco obeschła.
odpowiedź do "wibry': Dużo zależy od gleby i wieku trawnika. Jeżeli trawnik jest młody polecałbym areator przy starszym można stosować co się chce. Ja mam ziemię gliniastą i stary trawnik więc stosuję wertykulację. Stosuję ją tylko raz na sezon przed rozpoczęciem wegetacji tzn teraz jeżeli ziemia wystarczająco obeschła.
Z tego co mi wiadomo to trawnik ma ok.20 lat poniewaz dom ku[iłem 7 lat temu.W ubiegłym roku zrobiłem wertykulacje i podsiewkę trawą.Nie stosowałem polifoskliej bo obawiałem sie ze trawa bedzie rosła jak szalona a mam ok.1000m2 do koszenia.Czy w tym roku również zrobic wertykulacje z podsiewką czy już aeracje?Dziekuje
-
- 10p - Początkujący
Nic nie dosiewaj. Chyba, że są place bez trawy. Zrób wertykulację, podsyp nawozem i czekaj na efekty. Tylko nieprzesadzaj z nawożeniem, bo w maju nie nadążysz z koszeniem.
OK.Sieje ręka ale myślalem o czymś takim nie podajemy linków do Allegro. Comcia ,ale czy warto?Dzięki za odp.aha,nie wiesz jaką wydajnośc polifoskiej zastosowac na taki obszar?
-
- 10p - Początkujący
Ja sypię z ręki na oko. Myślę, że ok 0,5 kg na 100m2.Zależy to przede wszystkim od rodzaju nawozu. Jeżeli w zeszłym roku trawnik był nawożony nawozem wieloskładnikowym, to w tym wystarczy saletra amonowa lub wapniowa ewentualnie saletrzak.
-- 15 mar 2012, o 18:57 --
Polifoska bardzo dobry nawóz na trawnik. Trzeba tylko pamiętać, że ma tylko 4 lub 6% azotu. Jeżeli trawnik jest zdrowy dobrze zakorzeniony to OK. Gdy jest lichy to trzeba mu trochę więcej azotu w czasie wegetacji.
-- 15 mar 2012, o 18:57 --
Polifoska bardzo dobry nawóz na trawnik. Trzeba tylko pamiętać, że ma tylko 4 lub 6% azotu. Jeżeli trawnik jest zdrowy dobrze zakorzeniony to OK. Gdy jest lichy to trzeba mu trochę więcej azotu w czasie wegetacji.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nawożenie trawnika
W zasadzie większość właścicieli trawników zasila swój trawnik ( przynajmniej ja to robię), dwa razy w roku, na wiosnę gdy tylko śnieg zniknie i podeschnie trawa, a więc w marcu lub na początku kwietnia, oraz na początku lata. Ja drugi raz zasilam trawnik w końcu czerwca, i staram się nie przekroczyć ostatniego terminu, w jakim bez szkód dla trawnika jest termin ( nie później niż) 10 lipca.
Dziękuje za odp Panie Tadeuszu. Wiem że jest Pan autorytetem na tym forum więc zastosuję się do Pana rad, ale nie ukrywam że kusiło mnie tak ze 3 razy (od kwietnia do lipca) sypnąć troszkę nawozu
W tamtym roku miałem mały problem z trawnikiem. Stracił koloryt, był gęsty, prawie zero chwastów, ale barwa raczej żółtawa niż zielona. Zastanawiałem się czy oprysk Starane mógł jej zaszkodzić. Wtedy trawnik miał dopiero rok.
W tym roku postawiłem na solidne nawożenie, regularne grabienie, podlewanie. Jak na razie jestem zadowolony, ale ciekawi mnie czy ktoś z forumowiczów miał podobne problemy z trawnikiem? Teraz stosuję tylko usuwanie chwastów mechaniczne. Trochę z tym zabawy ale tak się składa ze mam bzika na punkcie "trawnikowego dywanu" więc nie pękam.
Jeśli ktoś miał podobny problem co ja to proszę o wymienienie się opiniami. Pozdrawiam.
W tamtym roku miałem mały problem z trawnikiem. Stracił koloryt, był gęsty, prawie zero chwastów, ale barwa raczej żółtawa niż zielona. Zastanawiałem się czy oprysk Starane mógł jej zaszkodzić. Wtedy trawnik miał dopiero rok.
W tym roku postawiłem na solidne nawożenie, regularne grabienie, podlewanie. Jak na razie jestem zadowolony, ale ciekawi mnie czy ktoś z forumowiczów miał podobne problemy z trawnikiem? Teraz stosuję tylko usuwanie chwastów mechaniczne. Trochę z tym zabawy ale tak się składa ze mam bzika na punkcie "trawnikowego dywanu" więc nie pękam.
Jeśli ktoś miał podobny problem co ja to proszę o wymienienie się opiniami. Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja , pisałem o podstawowym nawożeniu trawnika co nie oznacza , że nie można określone dawki nawozu podzielić na mniejsze dawki i wysiewać je co pewien czas , by zmieścić się w zakreślonym terminie.
Ja , na swój trawnik, sypię nawozy ręcznie, co powoduje że nawóz nie jest wszędzie równo rozsypany, dlatego też , rozrzucając nawóz rozsypuję go 2/3 dawki na początku, a później, widząc po kolorze trawy ( tam gdzie są jaśniejsze plamy na trawniku), uzupełniam "mijaki" tak by na całym trawniku trawa miała jednakowy kolor.
Jeżeli opryskiwałeś "roczny" trawnik, od chwastów, to nie powinieneś trawie robić krzywdy. To że młody trawnik ma niezbyt zielony kolorek, to nie jest tak źle, na niedożywionym trawniku, mocniej ukorzenia się trawa ( w poszukiwaniu pokarmu), co w kolejnych latach, trawnikowi wychodzi tylko na dobre, gdyż wtedy jego korzenie są mocno rozrośnięte w ziemi, i nie boją się byle jakich przesuszeń podłoża.
Ja , na swój trawnik, sypię nawozy ręcznie, co powoduje że nawóz nie jest wszędzie równo rozsypany, dlatego też , rozrzucając nawóz rozsypuję go 2/3 dawki na początku, a później, widząc po kolorze trawy ( tam gdzie są jaśniejsze plamy na trawniku), uzupełniam "mijaki" tak by na całym trawniku trawa miała jednakowy kolor.
Jeżeli opryskiwałeś "roczny" trawnik, od chwastów, to nie powinieneś trawie robić krzywdy. To że młody trawnik ma niezbyt zielony kolorek, to nie jest tak źle, na niedożywionym trawniku, mocniej ukorzenia się trawa ( w poszukiwaniu pokarmu), co w kolejnych latach, trawnikowi wychodzi tylko na dobre, gdyż wtedy jego korzenie są mocno rozrośnięte w ziemi, i nie boją się byle jakich przesuszeń podłoża.