Fatsja - pielęgnacja, problemy w uprawie
Praktycznie żaden środek chemiczny nie powinien być stosowany w domu jeśli już o tym piszesz, wszystkie są szkodliwe dla człowieka, dlatego po oprysku powinno się nie przebywać w pomieszczeniu z rośliną przynajmniej 24h, swoją drogą Acetellic jest bardzo skuteczny na przędziorka osobiście mam to sprawdzone.
- Antooosia
- 1000p
- Od: 8 sty 2008, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fatsja ma szkodnika!
Moja fatsja od roku nie wypuściła ani pół listka.Dziś wygrzebałam ją z donicy chcąc obejrzec korzeń.Jak się okazało-w ziemi mieszkają stonogi!Było ich naprawdę sporo!Natychmiast jak najbardziej otrzepałam korzeń z ziemi,całą bryłę korzeniową oraz liście spsikałam karate,po czym wsadziłam do nowej ziemi.
Pomóżcie,bo nie wiem,czy dobrze zrobiłam i co jeszcze mogę zrobic,by uratowac roślinę(bardzo ją lubię) i zniszczyc szkodnika!
Pomóżcie,bo nie wiem,czy dobrze zrobiłam i co jeszcze mogę zrobic,by uratowac roślinę(bardzo ją lubię) i zniszczyc szkodnika!
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Na skraju lasu jest mały domek...
Mam podobny problem jak Kasia123, zaczęły się pojawiać brązowe plamy na liściach, a kilka listków się pomarszczyło, wyschło i odpadło... W pokoju powietrze na pewno nie jest zbyt suche, bo mam bardzo duże akwarium, więc może zbyt mocno podlewałam ( bo niby fatsja potrzebuje dużo wody - podlewam raz w tygodniu ) Może na razie nie podlewać, jak myślicie ? Niedawno użyłam odżywki do zielonych roślin doniczkowych, może jej zaszkodziła ?
Czarne końcówki liści - FATSJA
Mam pytanko; u mojej ulubienicy zaczęły się pojawiać czarne końcówki liści odkąd zaczęłam stosować Biohumus. Cała roślina jest piękna i zdrowa, tylko te czarne końcówki!
Czy to możliwe, by było to przenawożenie?
Wcześniej (przez rozpoczęciem stosowania Biohumusa) nic takiego nie miało miejsca.
Czy to możliwe, by było to przenawożenie?
Wcześniej (przez rozpoczęciem stosowania Biohumusa) nic takiego nie miało miejsca.
Pozdrawiam,
Iza
Iza
argennia - zdjęcia.
polly biohumus to nawóz organiczny nie przenawozisz nim (chyba że masz taki w którym są składniki mineralne wtedy nie jest typowym organicznym, poczytaj co jest napisane na opakowaniu) , nie sądzę by miał negatywny wpływ na roślinę, musi być inna przyczyna.
Prawidłowym dla niej podłożem była by mieszanka torfu odkwaszonego z ziemią kompostową, piaskiem i perlitem w proporcjach 2:2:1:1.
polly biohumus to nawóz organiczny nie przenawozisz nim (chyba że masz taki w którym są składniki mineralne wtedy nie jest typowym organicznym, poczytaj co jest napisane na opakowaniu) , nie sądzę by miał negatywny wpływ na roślinę, musi być inna przyczyna.
Prawidłowym dla niej podłożem była by mieszanka torfu odkwaszonego z ziemią kompostową, piaskiem i perlitem w proporcjach 2:2:1:1.
Tak Tak Czarodziejku, wiem, ale ten Biohumus ma jakieś azoty i inne klasyki w środku zatem podejrzewam, że to może być on.Czarodziej_ pisze: polly biohumus to nawóz organiczny nie przenawozisz nim (chyba że masz taki w którym są składniki mineralne wtedy nie jest typowym organicznym, poczytaj co jest napisane na opakowaniu) , nie sądzę by miał negatywny wpływ na roślinę, musi być inna przyczyna.
Pozdrawiam,
Iza
Iza